13:40:04 19.04.2024
Stiri

Constituționalistul Nicolae Osmochescu: NU este real ca „pachetul de legi antioligarhice”, propus de „ACUM”, să fie aprobat înainte de a fi alese organele de conducere ale Parlamentului și „orice diletant știe asta”

Politică 12.03.2019 14:19 Vizualizări3689 Autor: Ziarul National
Constituționalistul Nicolae Osmochescu: NU este real ca „pachetul de legi antioligarhice”, propus de „ACUM”, să fie aprobat înainte de a fi alese organele de conducere ale Parlamentului și „orice diletant știe asta” Europa Liberă


Pachetul de legi și acte legislative pentru dezoligarhizarea statului, anunțat astăzi de Blocul „ACUM”, nu va putea fi aprobat până nu vor fi alese organele de conducere a Parlamentului. Declarația a fost făcută de fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, după ce liderii blocului „ACUM” au îndemnat deputații „să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi și acte legislative menite să distrugă sistemul oligarhic și să edifice statul de drept, creând condiții pentru o economie funcțională și o viață bună”.

Potrivit lui Osmochescu, orice inițiativă trebuie să treacă prin anumite proceduri pentru a ajunge lege, iar pentru acesta trebuie să fie alese organele de conducere a Parlamentului.

„Mai întâi este înregistrată inițiativa legislativă, care urmează să ajungă în comisia de specialitate pentru a fi avizată. Dar cum să fie avizată dacă nu sunt alese organele de conducere a Parlamentului? Deci, mai întâi se formează fracțiunile, se alege spicherul și vicepreședinții Parlamentului. De asemenea, urmează să fie aleși președinții de comisii… Doar după aceasta poate fi înregistrată o inițiativă legislativă. După ce această inițiativă trece prin comisii, iar în unele cazuri trebuie și avizul unor instituții ale statului, atunci poate ajunge să fie supusă votului. Orice diletant știe asta”, a menționat constituționalistul.

Și editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că o lege, ca să fie adoptată, trebuie să treacă un set de proceduri. „Înainte ca să înceapă a funcționa, Parlamentul trebuie să aleagă organele de conducere. Articolul 7 din regulamentul Parlamentului spune: După constituirea legală a Parlamentului, se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. Fără o majoritate nu poate fi ales președintele Parlamentului. Legile adoptate trebuie semnate de președintele Parlamentului. Dacă nu există semnătura, nu există legea respectivă. El trebuie să o trimită la promulgare”, a subliniat Negru.

Sursa citată a mai adăugat că, în cazul în care reprezentanții „ACUM” nu vor aștepta până se vor forma comisiile permanente, care trebuie să examineze și să avizeze proiectele de lege, înseamnă că vom avea parte de show.

„În cazul în care proiectele propuse vor necesita cheltuieli financiare, atunci va fi nevoie și de avizul Guvernului, al Ministerului Finanțelor, în special. Prin urmare, „ACUM” va trebui să vină cu propunerile lor după formarea Guvernului. Dar dacă nu vor dispune de 51 de deputați, spectacolul se va încheia repede”, a conchis editorialistul nostru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md