11:03:00 23.08.2019
 
Stiri

Concluzia unui fost șef de la SIS despre EXTRĂDAREA profesorilor de la „Orizont”: „A fost o operațiune de COMPROMITERE a R. Moldova”

Politică 08.09.2018 13:10 Vizualizări4349 Autor: Ziarul National
Concluzia unui fost șef de la SIS despre EXTRĂDAREA profesorilor de la „Orizont”: „A fost o operațiune de COMPROMITERE a R. Moldova” timpul.md

Fostul director interimar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valentin Dediu, consideră că motivația autorităților moldovenești invocată în anunțul privind expulzarea unor profesori turci de la Liceul Teoretic „Orizont”, sub „pretextul existenței unor amenințări la adresa securității naționale”, nu este convingătoare și că scopul acțiunii a fost de a „compromite” R. Moldova în fața partenerilor de dezvoltare și de a submina parcursul european al republicii noastre.

Potrivit lui Dediu, nu doar SIS și Serviciul de Informații Externe al Turciei (MIT) ar fi fost implicate în această operațiune. „Cred că au fost implicate și alte instituții din alte state. Posibil să fie și Rusia. Consider că aceasta a fost o operațiune de compromitere a R. Moldova în fața partenerilor noștri de dezvoltare, în primul rând, și în al doilea, au vrut să atragă R. Moldova în lagărul celor două țări – Rusia, Turcia –, fiindcă dl Erdogan, președintele Turciei, s-a adresat la mai multe țări să fie expulzate persoane care simpatizează anumite forțe politice din Turcia, care sunt în opoziția lui, dar nimeni în afară de R. Moldova și Kosovo n-a acceptat acest lucru. Nu acceptă aceasta nici SUA. Deci, practic, R. Moldova și serviciile speciale au căzut în capcana pusă de către serviciile speciale din Turcia și din alte state”, a declarat acesta într-un interviu pentru Europa Liberă.

Valentin Dediu crede că toată operațiunea de expulzare și extrădarea în Turcia a pornit din momentul de când președintele Turciei a promis să repare clădirea Președinției. „Nu cred că sunt chiar așa turcii sunt de darnici și ar repara cu mare plăcere. Prețul îi destul de mare al reparației. Costurile sunt foarte mari, de aceea eu cred că această operațiune a început atunci când s-au înțeles la nivel înalt. Promisiunea că vor fi expulzate aceste persoane se realizează. Încă o dată se demonstrează că drepturile omului nu sunt respectate, nu sunt respectate și legile internaționale, convențiile internaționale. Unele persoane care au fost expulzate au cerut azil politic, de aceea este o încălcare gravă a normelor internaționale de drept când persoana care cere azil politic este expulzată din țara unde este prezentă”.

Sursa citată a mai adăugat că R. Moldova are de cules doar „roade amare” de pe urma acestei acțiuni a SIS. „Eu cred că opinia publică internațională s-a pronunțat că R. Moldova a încălcat grav drepturile internaționale ale omului. Și reacția Washingtonului va fi negativă. Nu știu dacă va fi la nivel de guverne sau va rămâne la nivel de servicii speciale, dar precis că reacția nu va fi pozitivă”.

Dediu a precizat că autoritățile pot scăpa basma curată doar dacă vor fi prezentate dovezi că s-a procedat corect și nu s-a încălcat legea în raport cu profesorii turci. „Dar nu trebuie să fii mare specialist pentru a vedea cum derulează lucrurile – înțelegerea de reparație, se face reparația. De aceea, trebuia de plătit pentru asta și plata a fost expulzarea acestor cetățeni turci, care nu cred că au adus mare prejudiciu securității naționale a republicii”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Tarnacop 08.09.2018 13:41

Operatiunea SIS (NCVD lui Plohotniuc) se inscrie perfect in planul de izolare RM de lumea civilizata, pentru a o preface intr-o Coree de Nord.(ori protectorar al Rusiei KGB- iste).N-au nevoie de democratie, oameni cu drepturi, justitie, presa libera s.m.d., doar de robi si sorheeni.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.08.2019 09:23 Nicolae Negru Ipocrizie, numele tău e Dodon-Sandu-N...

19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md