Comisie din Parlamentul de la Moscova: Occidentul AMENINŢĂ suveranitatea Rusiei
Occidentul finanţează ONG-uri ruse, „incită” tinerii să manifesteze şi discreditează statul rus prin intermediul presei, denunţa ieri într-un raport Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, care consideră că este ameninţată suveranitatea Rusiei.
„Înfiinţarea şi susţinerea unor ONG-uri care (...) apără interesele străine”, dar şi „implantarea unor profesori occidentali în sistemul educativ (...) ameninţă serios suveranitatea Rusiei”, se arată în acest raport al Comisiei pentru apărarea independenţei naţionale din cadrul Consiliului Federaţiei, relatează AFP.
Această comisie, înfiinţată în iunie, apreciază de asemenea că „angajamentul tinerilor în acţiuni de protest” - incitaţi de Occident potrivit raportului -, constituie şi ea o ameninţare, la fel că „presa şi reţelele de socializare care discreditează Rusia şi Biserica Ortodoxă rusă”.
„Ingerinţa în afacerile interne ale Rusiei nu se face doar printr-o propagandă directă, efectuată de (instituţii mass-) media ca Radio Svoboda (finanţat de Washington), ci şi prin programe educative implicând jurnalişti ruşi” sau prin „formarea unor cadre politice ruse în străinătate”, se arată în raport.
În 2016, filiala rusă a mişcării politice Open Russia, finanţată de opozantul în exil în Europa Mihail Hodorkovski, un fost oligarh, „a investit peste un milion de dolari (...) în campania electorală şi manifestaţiile neautorizate ale Opoziţiei”, acuză Comisia.
„Autorităţile americane şi sateliţii lor din cadrul NATO” sunt arătate cu degetul de această Comisie, condusă de către vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei, Andrei Klimov, şi înfiinţată ca răspuns la acuzaţiile Washingtonului cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane.
Raportul preconizează o interzicere a tuturor activităţilor ONG-urilor finanţate din străinătate, cu excepţia celor care sunt coordonate de statul rus.
Această recomandare este făcută în contextul în care o lege adoptată în 2012 obligă deja ONG-urile care beneficiază de o finanţare din străinătate şi care desfăşoară o „activitate politică” - un concept foarte vag - să se înregistreze că „agent din străinătate”.
Altă lege, adoptată în 2015 şi care o completează pe prima, permite desemnarea unor organizaţii străine active în Rusia drept „indezirabile”. Ele pot, apoi, să fie interzise, indiferent că este vorba despre ONG-uri, fundaţii sau companii.
O serie de organizaţii, în principal americane, au fost declarate deja „indezirabile”, iar alte peste 100 au fost desemnate „agenţi din străinătate”, potrivit unor date ale Ministerului rus al Justiţiei.
Luni, Rusia a ameninţat presa americană care operează pe teritoriul său că-i va impune noi restricţii, ca răspuns la plângeri ale postului rus RT, care apreciază că activităţile îi sunt împiedicate în Statele Unite.
Potrivit RT, care emite în mai multe limbi, Departamentul american al Justiţiei i-a cerut să se supună legii FARA (Foreign agents registration act), care obligă orice societate care reprezintă o ţară sau o organizaţie străină să prezinte cu regularitate rapoarte autorităţilor americane cu privire la relaţiile cu statul respectiv sau cu instituţia respectivă.
Sursa: ziare.com
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania