Cine este Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților. Povestea lui e uluitoare
Sfântul Valentin sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici.
Cine este Sfântul Valentin, patronul îndrăgostiților. Acesta a trăit în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi: Terni, Italia). Legenda spune că a cununat o creștină cu un păgân, îndrăgostiți până peste cap. Pe lângă asta, Sfântul Valentin avea un suflet mare și iubea toată lumea.
Obișnuia să le dăruiască tinerilor îndrăgostiți flori din curtea lui și să vindece bolnavi. Pentru că a cununat religios îndrăgostiții și n-a ascultat porunca împăratului roman Claudius II, a plătit cu viața.
Patronul îndrăgostiților
Bărbatul a plătit cu viața pentru credința lui. În America, este unul din sfinții care e printre cei mai îndrăgiți din lume. Cu toate că ziua morții sale a luat o turnură greșită (marketing agresiv, totul pentru a vinde), sunt unii oameni care îi cinstesc memoria aprinzând candela pe 14 februarie, an de an.
Decapitat pe 14 februarie anul 269
Sfântul Valentin a murit prin decapitare de către păgâni pe 14 februarie anul 269. Aceștia s-au supărat în momentul în care Sfântul Valentin l-a adus la credință pe un filosof renumit, Cratone, şi pe trei tineri ucenici ai săi atenieni. După moartea lui, aceștia i-au luat trupul și l-au dus la Terni. Acolo a fost primit cu mari onoruri de către creștini.
Azi, Sf. Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și mai nou și în statele europene, se fac petreceri și baluri. Îndrăgostiții își fac cadouri. În calendarul ortodox sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie.
Semnificația numelui Valentin
Valentin este un nume latinesc, format din participiul prezent al verbului valeo – valere = a se simţi bine, a fi în putere. În lumea anglo-saxonă, numele Valentin este sinonim cu Sweetheart – „îndrăgostiţi” şi este atribuit felicitării pe care îndrăgostiții şi-o trimit în ziua de 14 februarie.
Sursa: ciao.ro
TEATRU // Festivalul visătoarelor, la Iași. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași a găzduit prima ediție a Festivalului de regie feminină „Cătălina Buzoianu”
Scriitorii interziși în Transnistria vor merge din nou la Tighina, de această dată însoțiți de Oleg Serebrian, vicepremierul responsabil de Reintegrare: Tiraspolul, somat să se abțină de la acțiuni provocatoare
„Inima Nistrului”, un nou traseu de ciclism și drumeție lansat în R. Moldova: În cât timp pot fi parcurși cei 42 km