00:37:08 23.05.2024
Stiri

DOC // Primarului Ion Ceban nu-i plac titlurile din Ziarul NAȚIONAL: Cerere prealabilă de chemare în judecată la subiectul MAN-ului VIZAT în documentul Departamentului Trezoreriei SUA care sancționează politicieni din R. Moldova și agenți FSB

Actualitate 03.11.2022 17:25 Vizualizări2148 Autor: Ziarul National
DOC // Primarului Ion Ceban nu-i plac titlurile din Ziarul NAȚIONAL: Cerere prealabilă de chemare în judecată la subiectul MAN-ului VIZAT în documentul Departamentului Trezoreriei SUA care sancționează politicieni din R. Moldova și agenți FSB Facebook


Primarul general al Chișinăului, fostul comunist și socialist Ion Ceban, a trimis redacției Ziarului NAȚIONAL o cerere prealabilă prin care cere drept la replică și publicarea unei dezmințiri, nemulțumit de două știri publicate pe ziarulnational.md la subiectul menționării Mișcării Alternativa Națională (MAN), noul său partid politic, în documentul Biroului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA.

OFAC a anunțat, pe 26 octombrie curent, sancțiuni pentru nouă persoane și 12 entități economice care au fost implicate în acte majore de corupție (Vlad Plahotniuc) și în acțiuni de subminare a democrației din R. Moldova în favoarea Federației Ruse (Ilan Șor, Jasmin, Olga Grak, Igor Ciaika etc.), iar documentul conține următoarea referință la MAN-ul lui Ceban: „Deși eforturile sale de influențare a alegerilor din 2020 și 2021 din Republica Moldova au eșuat, Kremlinul își continuă eforturile pentru a readuce la putere un guvern prorus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică prorusă din R. Moldova, echipa lui Gudilin (Yuriy Igorevich Gudilin (Gudilin), specialist în tehnologii politice și fost ofițer al Serviciului Federal Rus de Securitate (FSB) - n.r.) a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativa Națională (MAN). Aceste eforturi de influențare sunt strâns coordonate cu utilizarea de către Moscova a resurselor energetice ca armă politică împotriva Guvernului Republicii Moldova”.

Reflectând acest eveniment, Ziarul NAȚIONAL a publicat o știre de la conferința de presă susținută în ziua publicării documentului respectiv de către prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul căreia șefa Guvernului a declarat: „În lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale. Ajutor prin care s-au furat voturile cetățenilor. Igor Dodon și Mișcarea de Alternativă Națională”. Titlul textului publicat de redacția noastră a reieșit din declarația unui înalt oficial al statului R. Moldova.

La scurt timp, Ziarul NAȚIONAL a publicat și replica lui Ion Ceban, care a reclamat „declarații interpretate”, „care sunt neadevărate” și „au fost preluate și înflorite de către cei din PAS”. În aceeași replică de pe Telegram, primarul a anunțat că o va ataca în judecată pe prim-ministră și mass-media care i-au preluat declarațiile acesteia. Nici această știre nu a fost pe placul lui Ion Ceban, inclusiv pentru că ar repeta declarațiile Nataliei Gavrilița din știrea precedentă.

În cererea prealabilă pe care ne-a trimis-o la redacție, primarul susține că expresia „MAN-ul lui Ceban, finanțat de serviciile speciale rusești” nu ar corespunde adevărului, citându-l și pe Ambasadorul american la Chișinău, Kent D. Logsdon, potrivit căruia „un agent FSB a propus o ofertă MAN-ului” și „nu este vorba despre partid și mișcare”. De asemenea, primarul pretinde că știrile publicate la subiect de către Ziarul NAȚIONAL ar conține „elemente manipulatoare”.

Vedeți mai jos cererea prealabilă trimisă de Ion Ceban redacției Ziarul NAȚIONAL:Menționăm că reporterii de investigație de la RISE Moldova au publicat mai multe dovezi, inclusiv video și foto, despre prezența agenților FSB la sediul socialiștilor, inclusiv la ultimele alegeri din R. Moldova, printre care și cele pentru Primăria Chișinău, câștigate de Ion Ceban.

Mai mult, Ceban apare în imagini alături de Leonid Gonin, un alt nume vizat în raportul OFAC.

Totodată, mai mulți agenți ruși au fost filmați chiar de Igor Dodon în sediul de campanie bucurându-se de victoria lui Ceban la alegerile din 2019.Imagini video: Rise.md

Întrebat ieri-seară, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV dacă îi cunoaște pe FSB-iștii scoși la iveală și de Departamentul Trezoreriei SUA, Ion Ceban a răspuns afirmativ, dar a adăugat că nu ar ști nimic despre banii din campania sa electorală.

„Multă lume a fost la Partidul Socialiștilor în acea perioadă. Îi cunosc și nu doar pe ei. În acea campanie electorală, eu mi-am căutat de treabă. Acum dacă mă întrebați, foarte multă lume a trecut prin sediul Partidului Socisliștilor... de la gubernatori, președinți de partide și primari de orașe, până la tot felul de funcționari din diferite structuri. Dacă vreți să știți ce au făcut ei în acea campanie electorală, întrebați PSRM-ul!”, a declarat Ion Ceban atunci când a fost întrebat despre Gonin și Gudilin, agenți ai serviciilor speciale rusești.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md