11:06:39 27.03.2023
Stiri

Cazimir Țino / Aliații de ieri și de mâine și problemele de azi

Actualitate 08.03.2023 09:17 Vizualizări1866 Autor: Cazimir Țino
Cazimir Țino / Aliații de ieri și de mâine și problemele de azi


Sine ira et studio

Ultimile alegeri în Republica Moldova au fost cele din octombrie 2019 (locale), noiembrie 2020 (prezidențiale) și iulie 2021 (parlamentare).

La cele locale de acum patru ani, pe primul loc s-au situat socialiștii proruși (PSRM) cu 26,95% din voturi, urmați de social-democrații lui Plahotniuc (PDM) cu 25,27%, respectiv, pe locul trei, blocul electoral ACUM, compus din PAS și PPDA, cu 21,97%. Alte trei partide au luat și ele câteva mandate de consilieri și primari: P. Șor, P. Nostru și PLDM.

La cele prezidențiale, Maia Sandu, susținută în principal de PAS, l-a învins pe candidatul socialiștilor, Igor Dodon, atât în Basarabia, cât și în Diaspora. În sfârșit, la parlamentarele de acum aproape 2 ani, pe primul loc s-a situat PAS, cu 52,80% din voturi și 63 de mandate, urmat de Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor cu 27,17% și 32 de mandate, respectiv P. Șor cu 5,74% și 6 mandate. P. Nostru, PPDA și PDM nu au reușit să treacă pragul electoral.

Urmează trei ani ,,de foc” pentru partidele moldovenești. Vom avea mai întâi alegeri locale anul acesta, probabil în ultima duminică din octombrie, apoi alegeri prezidențiale, în toamna lui 2024, urmate de alegeri parlamentare în vara lui 2025.

Recent, la sfârșit de ianuarie, Comunitatea WatchDog și CBS Resarch au dat publicității un sondaj de opinie. În privința intențiilor de vot pentru parlamentare, situația stă astfel (procent intenție de vot dintre cei care și-au declarat o opțiune): PAS 33,1%, BECS 31,1%, P. Șor 16,0%, MAN 4,1%, PN 3,1%, PPDA 2,6%, PDCM 2,3%, AUR 2,2%, P. Schimbării 1,8%, CUB 1,3%. Să lăsăm deoparte partidele stângiste proruse, cu care este aproape exclus să se facă o alianță prooccidentală, și să privim puțin posibilii viitori parteneri pentru continuarea cursului proeuropean.

Partidul Acțiune și Solidaritate își continuă erodarea – firească oricărui partid de guvernământ – cu o viteză, totuși, mai mare decât scăderea Maiei Sandu în sondaje. Și nu am ajuns nici măcar la mijlocul mandatului! Este adevărat că PAS a prins o perioadă de guvernare cum nu se poate mai nefericită: pandemia și lock-down-ul, criza economică, financiară și energetică, războiul din Ucraina. Obiectiv vorbind, toate acestea se constituie în circumstanțe atenuante pentru guvernarea Gavrilița.

Cu toate acestea, s-au întrecut și în erori, dintre care multe ar fi putut fi evitate. Prea mulți oameni ,,buni”, dar prea puțini profesioniști, o transparență aproximativă a actului de guvernare, supraîndatorarea, gafa magistrală cu gazul gratuit către Transnistria versus curent electric pe bani de la Cuciurgan, eșuarea (cel puțin până acum) a reformei în justiție, amânarea reformei administrativ-teritoriale, alinierea tardivă și cu jumătate de gură la sancțiunile internaționale contra Rusiei și lista ar putea continua. Dar tronând peste toate acestea - lipsa de curaj și de voință politică, în tandem cu o înfumurare și o autosuficiență demnă de cauze mai bune. Problema este că, în peste doi ani de acuma, PAS se va eroda și mai mult. Parțial este normal, parțial este vina lor. Desigur, nu până acolo încât să nu mai intre în Parlament, dar suficient de mult încât să nu mai formeze singuri guvernul. Ci, cel mult, într-o coaliție de partide cu, aproximativ, aceleași viziuni de dezvoltare a statului și de politică externă.

Personal, aș adăuga și nevoia imperioasă a unei clarificări teoretic-doctrinare: PAS este un partid social-liberal prin statutul său (așadar de centru-stânga), un partid popular și creștin-democrat prin afilierea sa europeană la PPE (deci de centru-dreapta), și un partid conservator prin afilierea sa internațională la IDU (carevasăzică de dreapta). O singură linie verticală pe oricare din cele trei căi de mai sus ar aduce consecvență și claritate.

Următorul partid proeuropean, conform sondajului, este Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), care a și format cu PAS blocul electoral ACUM (între decembrie 2018 și noiembrie 2019). Felul în care PAS a subminat activitatea acestui partid și maniera în care l-a adus în irelevanță nu face deloc cinste partidului de guvernământ. Plus că, arzând toate podurile cu acest fost partener, PAS a dat dovadă de infantilism politic, infatuare și relativitate morală.

După plecarea lui Andrei Năstase și venirea, ca președinte, a lui Dinu Plângău, PPDA a scăzut și a tot scăzut în sondaje, ceea ce a determinat o hemoragie internă în partid. Iar aceasta va face ca relevanța acestuia să scadă până la a deveni un partid absolut insignifiant. Este foarte greu de crezut că va mai putea trece de pragul electoral. Și atunci nu va face decât să risipească voturile utile, altminteri, dreptei proeuropene.

Coborând în ultimul sondaj, întâlnim și micul Partid al Schimbării, al lui Ștefan Gligor. Putând fi caracterizat, la o privire superficială, ca un partid proeuropean, anti-corupție, ridică în același timp câteva semne de întrebare: lipsa unei echipe vizibile și cu oameni cu notorietate, relațiile de colaborare dubioase și susținerea politică a primarului Bălțiului, Nicolae Grigorișin (cel care nici nu știe românește). Nu în ultimul rând, rezultatele electorale ridicol de mici obținute la scrutinul parlamentar din iulie 2021 nu îi dau deloc speranțe pentru următoarele alegeri.

Urmează apoi, cu 1,3%, Coaliția pentru Unitate și Dezvoltare (CUB). Procentul obținut în sondaj ar putea părea mic pentru cineva neavizat. Dar dacă socotim că doar cu 4 luni în urmă acest partid încă nici nu exista, am spune că nu e deloc rău scorul obținut. Cu condiția, desigur, ca să nu se blocheze la această cifră. Ceea ce ar fi greu de crezut, având în vedere calitatea și competența fondatorilor – începând chiar cu președintele partidului, Igor Munteanu. În plus, această echipă își construiește destul de repede filialele sale teritoriale, și-a dezvoltat deja un concept pragmatic de abordare a crizelor și problemelor societății, propune soluții concrete – doar ca titlu de exemplu, conceptul de spații comune integrate cu România. Acest din urmă aspect făcându-l și alegerea firească a unioniștilor, azi nereprezentați în Parlament. În sfârșit, CUB s-a afiliat, ca partid autentic liberal, și la Alianța Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE).

Cât despre partidele care se pretind a fi proeuropene sau proromânești: MAN (Ion Ceban), PDCM (Ion Chicu) sau AUR (Boris Volosatâi) – acestea nu mai pot păcăli multă lume. Că vin de pe filieră comunistă (MAN) sau socialistă (PDCM), ori dintr-o zonă prorusă (AUR) – toate acestea nu fac decât să inducă în eroare electoratul de bună-credință proeuropean, proromânesc și cu claritate morală.

Revenind la partidul de la putere de azi, remarcăm faptul că acesta trebuie să-și caute – ba chiar să-și cultive – de pe acuma aliați politici și nu doar în exterior. Meciurile electorale se vor juca acasă, cu oameni din tribunele de aici. Nu există nicio îndoială că scoruri de 50% și peste vor rămâne un vis frumos. PAS prea a ars poduri, în trecut (ah, dulce infatuare moldovenească!). Și prea nu se grăbește să devină simpatic unor posibili aliați.

Care ar fi alternativa? Ca peste doi ani și un pic să vedem revenirea la putere a comuniștilor-socialiștilor-șoriștilor și năruirea tuturor măsurilor proeuropene care, de bine de rău, s-au luat totuși până acum. Situație de care doar PAS ar fi, atunci, răspunzător. De aceea, ,,mânza” și nasul pe sus trebuie puse între paranteze. De înțelepciunea unei astfel de decizii – sau de lipsa ei – depinde, până la urmă, continuarea sau nu a cursului european de democratizare și de modernizare a republicii. Va fi PAS în stare să-și calce peste orgoliu și să coopereze cu ceilalți spre binele comun? Și dacă da, și dacă nu, va rămâne în istorie. Dar nu de aceeași parte a ei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


liuba 08.03.2023 15:08

Exceptionala analiza a lucrurilor din societate, dar mai ales din PAS. Acest articol arb trebui citit cu mare atentie de membrie PAS si sa faca niste concluzii. Sesutul in carpace e defectuos pentru toti. Bine zice autorul: gasiti-va aliati de valoare macar de azi inainte. Va doresc clarviziune

Polilogu 08.03.2023 18:57

Prea multi din capetele cele mai ”luminate” ale Basarabiei au pedalat pe exluderea AUR din viata politica a Republicii Moldova in timp ce tocmai aici era cel mai important sa i se califice prezenta si nu in RO!Gresala se vede deja limpede si nu mai trebuie demonstrata :RM a ramas in aer cu reperezentarea unionistă.Dracu stie cum se face ca se imita prosteste si excesiv cantitativ politichia româneasca din TARA cu ceea din RM ! Lucrurile,realitatile nu stau insa la fel. Nici influentele, nici necesitatile ,nici jocul umbrelor.In Ro , AUR are toate șansele clarificarilor doctrinare, a adeziunilor de calitate umana sporită/in Basarabia toate sunt pierdute definitiv. Mai ales pentru tineri .Pe fondul numeroaselor derapaje din UE,balastul politic al comunismelor de toate felurile si mistificarile devine astfel si mai apasator.

Ion 09.03.2023 16:52

O incercare de reintoarcere a mujicilor si banditilor la putere in RM fie la alegeri democratice fie prin forta cum incearca acuma va prabusi RM intr-o mizerie si mai mare dar si in razboi civil. Statalitatea RM este sustinuta numai din Occident la acest moment. Daca banditilor nu le pasa si vor doar sa ramana cu banii furati oficial atunci mujicii stiu ca orice incercare de revenire va arunca RM intr-un razboi civil la modul real si saracie mai mare. Cred ca puterea actuala trebuie sa continue reformele intr-un mod mai agresiv si mai rapid dar si mai punctat (esalonat). A te incurca in reforma justitiei si a neglija alte aspecte la fel de critice in societate cum ar fi canalul limba rusa, alogenii, nistrenii dar si cauzele de dedesubt ale acestor comportamente toxice ar fi a greseala majora. Ce trebuie sa stie fiecare maldovan este probabil ca o schimbare de putere in RM care ar putea aduce o schimbare de vector geo ar aduce razboi civil si inca mai multa saracie fara doar si poate. Despre integrare in UE aci lucrurile sunt direct dependent de situatia din Ucraina ca asa a fost luat grupul la pachet (Ucraina, RM si Georgia). Pe moment RM este in spatele Georgiei si Ucrainei la reforme. Tinand cont ca antecamera UE este de decenii (vezi Serbia, Albania, Turcia dar si altele) probabil vorbim de vreo 15-20 de ani daca Ucraina castiga razboiul si in RM nu se mai fac reveniri la puteri tip Dodon si Voronin (deci pasi in spate). Daca situatia se complica in Ucraina probabil RM nu va intra niciodata in UE alaturi de celelalte (Ucraina si Georgia). Este important ca lucrurile sa fie lucide si corect privite. UE a enuntat clar ca nu va fi o aderare rapida a Ucrainei la UE ci exact dupa tipar (sablon). Discutand despre securitatea RM aci fara un acord cu RO tinand cont ca NATO nu va ajuta diferit de ce face in Ucraina nu va fi posibil. Nu stiu ce formula ar avea acest acord dar nu cred ca vor fi romani sa crape pentru statlitatea RM (asta ar fi cinic) dar probabil vor fi care sa apere o RO reunificata (sau pe cale de)

TRIO-SOCIO 09.03.2023 18:11

Analizele acestui ”anal-ist” pe nume Țino, arată că expert din el, ca lapte de la berbec, pentru că ca el inventează basmesme cu fantome. Iar în primăvară sondajejele vor arăta alte rezultate, mult mai bune pentru guvernare, pentru că așa sunt tendințele și logica.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md