05:59:13 16.07.2024
Stiri

Candu: „Aici s-au încheiat toate BĂTĂLIILE politice”

Politică 02.04.2015 07:42 Vizualizări2202 Autor: Ziarul National
Candu: „Aici s-au încheiat toate BĂTĂLIILE politice”


Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut ieri o întrevedere cu noul başcan al Găgăuziei, Irina Vlah.

Spicherul a felicitat-o pe Vlah pentru victoria obţinută şi a declarat, într-un briefing, că „aici s-au încheiat toate bătăliile politice” şi că autorităţile de la Chişinău vor colabora cu cele din Comrat pentru a asigura „bunăstare” pentru toţi cetăţenii R. Moldova.

Potrivit lui Candu, va fi creat un grup de lucru format din reprezentanţi ai Legislativului de la Chişinău şi ai Adunării Populare din Găgăuzia care va elabora propuneri pentru ajustarea legislaţiei, astfel încât Legea privind statutul special al Autonomiei Găgăuze „să funcţioneze”.

Irina Vlah şi-a exprimat doleanţa ca limba şi identitatea găgăuză să fie păstrate, dar şi ca tinerii din regiune să înveţe „limba de stat” pentru a se putea implica în mai multe domenii şi instituţii publice din R. Moldova.

Totodată, Irina Vlah a anunțat că deputații Adunării Populare au transmis Parlamentului pentru examinare două inițiative legislative. Prima se referă la alocarea pentru Găgăuzia a cinci la sută din sursele financiare ale fondului rutier și cinci la sută din alocațiile pentru finanțarea construcțiilor capitale. Iar cea de-a doua inițiativă vizează acordarea anumitor înlesniri agricultorilor la exportul produselor.

Menţionăm că Irina Vlah a fost deputat comunist şi a părăsit fracţiunea chiar în prima şedinţă a noului Parlament. Apoi, a candidat independent" la funcţia de başcan al Găgăuziei, dar a fost susţinută de socialiştii lui Igor Dodon care i-au adus artişti din Rusia pentru a susţine concerte în Găgăuzia. Liderul socialist şi-a permis chiar să facă agitaţie electorală în bisericile din regiune în favoarea Irinei Vlah.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md