22:39:16 19.08.2019
 
Stiri

CADOUL pregătit de Filip pentru următorul PREMIER: „Eu cred că ar trebui să o păstreze toţi prim-miniștrii”

Politică 25.03.2019 11:00 Vizualizări1280 Autor: Ziarul National
CADOUL pregătit de Filip pentru următorul PREMIER: „Eu cred că ar trebui să o păstreze toţi prim-miniștrii”

Premierul Pavel Filip este mulțumit de munca prestată de echipa Guvernului în ultimii trei ani și speră că viitorul Executiv va continua să dezvolte R. Moldova.

„Obiectivele care ni le-am propus, în mare măsură, au fost atinse. Desigur, întotdeauna este loc pentru mai bine şi, desigur, patru ani este mai bine decât trei ani de zile. Dar cu certitudine pot să vă spun că lăsăm în urmă un fundament deja construit, pe care următoarele Guverne trebuie să meargă şi să dezvolte R. Moldova”, a declarat Filip într-un interviu pentru Prime TV.

Oficialul a menționat că niciodată nu a visat să fie premier, la fel cum nu a visat că va fi ministru sau director de întreprindere. „Este foarte important să-ţi faci foarte bine treaba acolo unde eşti. Când am început să lucrez inginer mecanic la o întreprindere nu visam să devin directorul acestei întreprinderi. Şi, apropo, pot să vă deschid un secret: niciodată nu trebuie să te concentrezi pe carieră sau pe afaceri, dar trebuie să-ţi faci bine treaba acolo unde eşti. În rest, lucrurile vin de la sine. De aceea, cu certitudine, pot spune că nu am râvnit niciodată la această funcție, dar așa a fost conjunctura atunci. Am acceptat această provocare, pentru că am avut în jurul meu o echipă foarte puternică, echipa PD, care mi-a asigurat în timpul mandatului un suport parlamentar puternic”, a subliniat Filip.

Acesta s-a referit la termenul rezonabil când poate fi creat noul Guvern. „Aceste termene sunt descrise în Constituția R. Moldova. Dar aici vreau să revin la reforma Guvernului. Vreau să vă asigur că nu va avea de suferit calitatea administrării trebuirilor în R. Moldova, deoarece oricât ar dura negocierile pentru formarea majorității parlamentare şi a unui nou Guvern, structurile actuale îşi vor face treaba foarte bine. Pentru că, după cum vorbeam despre un lucru important din reforma Guvernului, Institutul Secretarilor de Stat, specialiştii nu vin şi nu pleacă odată cu schimbarea Guvernului. De aceea, acum lucrează ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic în R. Moldova şi pentru ei mai puțin contează noii miniștri, pentru că îşi au programul de activitate şi, desigur, ulterior, se vor încadra doar pentru implementarea noului program de guvernare”.

Întrebat dacă nu se gândește la un nou mandat în fruntea Executivului, Pavel Filip a spus: „Eu sunt parte a PD şi vreau să vă spun că noi nici nu am ajuns să discutăm despre noul premier. Sunt lucruri mult mai importante, care țin de crearea unei majorități parlamentare. Pentru noi, cei din această formațiune politică, este mai puțin important cine şi în ce funcție se află, pentru că de unul singur un prim-ministru nu poate rezolva nimic. Lucrurile pot fi rezolvate în echipă. De aceea, nu am vorbit şi doar bunul Dumnezeu știe cum va fi mai departe”.

Pavel Filip a menționat că-i va lăsa viitorului premier, indiferent cine va fi, o reproducere a tabloului „Căderea lui Icar”.

„Acest tablou l-am văzut prima dată la Bruxelles, când am întreprins prima mea vizită în calitate de premier. Am avut posibilitatea să vizitez Muzeul Regal de Arte. Acolo se află această pictură a unui pictor olandez, Breghel - „Căderea lui Icar”. Cunoașteţi cu toţii această legendă, dar această pictură are un subtext foarte filozofic, pentru că veţi vedea, la prima vedere, nu înțelegi unde este Icar pe această pictură, deoarece este deja căzut în apă. Se vede doar un picior şi mesajul filozofic este, de fapt, lucrurile continuă şi fără Icar. După ce a căzut, fiecare îşi caută de treaba lui. M-a impresionat această pictură, am comandat o replică atunci pe care am pus-o în birou şi eu cred că ar trebui să o păstreze toţi prim-miniștrii”.

În cadrul aceluiași interviu Filip a dat asigurări că în Bugetul de Stat sunt suficienți bani pentru a acoperi reformele aprobate în ultimii ani, inclusiv majorarea salariilor, pensiilor etc.

„În 2016 am pornit de la minus și am reușit să pornim motoarele economice ale R. Moldova. Am venit chiar cu majorări de pensii şi salarii, până la urmă. Opoziția critică și până la urmă acesta e rolul ei. Totuși, cu părere de rău, mi-aşi fi dorit să avem şi propuneri constructive şi, în general, vreau să vă spun, în ceea ce priveşte economia, problemele sociale, nu este punctul forte al opoziției. De aceea, mai bine să nu se bage aici. Au demonstrat şi prin alte declarații că au dat greş (reprezentanții opoziției au spus că nu sunt bani pentru reformele efectuate).Cu toată încrederea vă spun că acești bani sunt bugetați în bugetul republicii, în bugetul ţării, de aceea, vă asigur că nu vom avea probleme cu plata pensiilor, cu plata salariilor la nivelul care au fost majorate. Când luăm o decizie ne asigurăm că aceasta este sustenabilă”, a punctat acesta.

Actualul prim-ministru a mai spus că și ajutorul de 600 de lei înainte de sărbătorile de Paște va ajunge la pensionari. Filip a subliniat că nu e vorba de un cadou electoral, așa cum s-a spus despre ajutorul oferit de Crăciun.

„Dacă implementarea programului de guvernare poate fi calificată un cadou electoral, atunci eu aş avea întrebări. Vorbeau (opoziția) nu doar de acești 600 de lei, dar în general despre majorarea pensiilor, care a avut loc la începutul acestui an şi despre majorarea alocațiilor sociale, şi despre majorarea salariilor. Or, toate acestea se regăsesc în programul de guvernare. Este adevărat, am venit cu acest ajutor de 600 de lei în perioada sărbătorilor de Crăciun şi acum pentru sărbătorile de Paști. Şi, apropo, am mers pe angajarea răspunderii de către Guvern şi aici erau întrebări în societate. Ne-am asumat răspunderea în fața Parlamentului, pentru că nu se reușea altfel. Vedeți că până acum nu avem un Parlament funcțional, iar la 1 aprilie trebuie să facem aceste plăți”, a mai adăugat sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Inga 25.03.2019 11:19

Europenii si americanii au spus ca Pavel Filip este cel mai bun premier din istoria Moldovei.

Andrei 25.03.2019 11:26

Filip a fost cel mai bun premier pe care l-am avut și cu siguranță vă fi unic în acest lucru. E un gest destul de frumos din partea lui!

Eugen 25.03.2019 11:29

Cu asa un fundament bun facut in ultimii 3 ani, ar fi penibil sa nu continue dezvoltare si proiectele pentru un viitor mai bun.

Aurel 25.03.2019 11:30

De ar lucra așa toți premieriii se vor vedea rezultate bune în Moldova...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md