01:33:10 20.07.2024
Stiri

Pavel Filip detaliază decizia PD de a retrage miniștri din Guvernul Chicu și SOLUȚIILE pentru depășirea crizei politice: „În ISTORIA R. Moldova nu au mai fost situaţii când să fie învestit un guvern cu votul majorităţii partidelor din Parlament”

Actualitate 09.11.2020 14:59 Vizualizări2335 Autor: Ziarul National
Pavel Filip detaliază decizia PD de a retrage miniștri din Guvernul Chicu și SOLUȚIILE pentru depășirea crizei politice: „În ISTORIA R. Moldova nu au mai fost situaţii când să fie învestit un guvern cu votul majorităţii partidelor din Parlament” Facebook


Criza în care s-a pomenit R. Moldova poate fi soluționată doar prin crearea unei majorități largi în Parlamentul R. Moldova, declară liderul Partidului Democrat (PD), Pavel Filip, iar din acest motiv formațiunea sa a decis să facă un pas înapoi, prin retragerea miniștrilor din Guvernul Chicu.

„Poate că pentru opinia publică decizia noastră (de a retrage miniștri din Guvernul Chicu n.r.) a avut efectul unui tunet din senin, dar vă asigur că respectiva decizie a fost adoptată după un proces de profundă analiză a situaţiei în care s-a pomenit R. Moldova. De altfel, e vorba de o situaţie fără precedent, care necesită abordări mai puţin tradiţionale pentru politicul moldovenesc. Am în vedere necesitatea unui larg consens politic între partidele parlamentare. Și aici e vorba atât de partide de stânga, cât şi de dreapta. În istoria R. Moldova nu au mai fost situaţii când să fie învestit un guvern cu votul majorităţii partidelor ce au acces în Parlament. Dar situaţia în care s-a pomenit ţara impune anume o astfel de abordare. Altfel nu vom reuşi”, a declarat Pavel Filip, într-un interviu pentru Oficial.md.

Citește și: VIDEO // PD își RETRAGE reprezentanții din Guvernul Chicu

Potrivit fostului premier, partenerii de la PSRM au reacționat emotiv când au decis să revoce miniștri PD, dar altă soluție decât o coaliție largă nu există.

„Da, mai cred, pentru că alte soluţii bune pentru ţară nu există. Admit că acum foştii deja parteneri de guvernare au reacţionat emotiv, dar, după alegeri, când emoţiile se vor domoli, ne vom pomeni din nou în situaţia să identificăm cele mai bune soluţii pentru ţară şi acest lucru va putea fi făcut doar prin dialog şi printr-un larg consens. Noi am decis să ne retragem de la guvernare, după învestirea noului preşedinte, anume pentru a nu admite apariţia vidului de putere. Dacă socialiştii au considerat altfel, înseamnă că sunt gata să-şi asume integral responsabilitatea pentru guvernarea din continuare a ţării. E dreptul lor de a face acest lucru şi nouă nu ne rămâne decât să luăm act de această poziţie a foştilor deja parteneri. Dar, repet, situaţia e foarte gravă şi PSRM trebuie să înţeleagă toate riscurile aferente pasului pe care l-au făcut”, a precizat Filip.

Citește și: Miniștrii delegați de PD au fost DEMIȘI. Dodon a semnat decretele de revocare din funcție, iar premierul Chicu a găsit deja ÎNLOCUITORI pentru Șarov, Lesnic, Pînzari, Țulea și Sergiu Răilean

Chiar dacă socialiștii și-au asumat deja responsabilitatea guvernării, Filip este convins că oricum se va reveni la propunerea sa.

„Ceea ce pot să vă spun cu certitudine e că nicio formulă de guvernare, cu excepţia celei ce ar avea la bază un larg consens politic, nu poate fi eficientă în situaţia în care am ajuns. Şi eu tare mi-aş dori ca toţi actorii politici să conştientizeze acest lucru şi să nu meargă pe calea experimentelor politice. Nu suntem în situaţia în care să ne permitem astfel de experimente. Alegerile anticipate ar fi la ora actuală cel mai prost scenariu posibil pentru Moldova. În plină pandemie şi având o criză economică profundă, instabilitatea politică şi incertitudinea pe care o presupune orice scrutin, inclusiv alegerile parlamentare anticipate, poate fi fatală ţării”, a conchis Pavel Filip.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md