06:06:05 21.09.2018
 
Stiri

Biserica Ortodoxă Rusă amenință Constantinopolul cu „represalii dure” din cauza Ucrainei

Știri 12.09.2018 08:30 Vizualizări638 Autor: Ziarul National
Biserica Ortodoxă Rusă amenință Constantinopolul cu „represalii dure” din cauza Ucrainei

Biserica Ortodoxă Rusă deja pregătește un răspuns la acțiunile Patriarhiei de Constantinopol privind Ucraina, a declarat Vladimir Legoida, șeful Departamentului Sinodal pentru relațiile Bisericii cu societatea și mass-media al Patriarhiei Moscovei, pe canalul „Rossia 1“.

Vineri, Patriarhia Constantinopolului a anuntat că „în cardul pregătirilor pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina“, a numit exarhii săi la Kiev.

Această decizie a fost urmată imediat de o condamnare din partea Patriarhiei Moscovei, care a numit-o „invazie a teritoriului canonic al altei biserici locale”.

Totodata, președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion, a declarat că Patriarhia Moscovei va rupe comuniunea cu Patriarhia de Constantinopol, în cazul în care aceasta acordă autocefalie Bisericii din Ucraina.

„Măsurile de răspuns din partea Patriarhiei Moscovei vor urma în mod obligatoriu“, a asigurat Legoida, adăugând că ele vor fi „foarte aspre“. Pe de alta parte, preotul a subliniat că „Biserica Rusă până la sfârșit încearcă să mențină pacea și să evite ca „frații” să comita pași ireversibili“.

În primăvara anului trecut, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a anunțat intenția sa de a cere Patriarhului Constantinopolului să emită un tomos de acordare a autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina, concomitent cu unificarea acesteia.

Cu câteva zile în urmă, în timpul Synaxisul (Sinodul Episcopilor) Bisericii din Constantinopol de la Istanbul, Patriarhul Bartolomeu a delcarat că ia asupra sa inițiativa de a depăși divizarea bisericeasca din Ucraina „deoarece Rusia, responsabilă pentru situația actuală din Ucraina, nu este în măsură să rezolve problema“. La același sinod s-a confirmat faptul că Patriarhia Ecumenica (de la Constantinopol) poate acorda autocefalie fără să ceară aprobare de la alta Patriarhie, în special a Moscovei.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md