20:23:14 28.05.2023
Stiri

„Luptătorul” Dodon CRITICĂ intenția PAS de a ANULA concursul pentru funcția de director CNA: „Am luptat pentru a elibera țara de un regim, ca să ajungem acum la o nouă tentativă cinică de a captura statul”

Actualitate 11.08.2021 16:23 Vizualizări16212 Autor: Ziarul National
„Luptătorul” Dodon CRITICĂ intenția PAS de a ANULA concursul pentru funcția de director CNA: „Am luptat pentru a elibera țara de un regim, ca să ajungem acum la o nouă tentativă cinică de a captura statul”


Numirile în funcție fără concurs la instituțiile de drept, inclusiv la Centrul Național Anticorupție (CNA), reprezintă o „politizare și subordonare politică” a acestora, un control politic asupra justiției. De această părere, este conducerea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), în frunte cu Igor Dodon.

Potrivit socialiștilor, societatea își dorește depolitizarea instituțiilor, astfel încât acestea să funcționeze independent de partidele politice, de puterea legislativă și cea executivă.

„Este foarte regretabil că asistăm la un proces foarte periculos, de supunere a instituțiilor de drept, a justiției, unui partid politic. Noi am luptat ani de zile pentru a elibera țara de un regim care a capturat instituțiile statului, ca să ajungem acum la o nouă tentativă cinică de a captura statul și a uzurpa puterea în interesul unui partid”, se arată într-o declarație PSRM.

Reacția socialiștilor vine după ce, astăzi, majoritatea parlamentară a înregistrat un proiect de lege privind anularea concursului de numire a directorului CNA, instituție condusă în prezent de Ruslan Flocea, fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon.

Citește și: DOC // Majoritatea parlamentară RENUNȚĂ la concursuri. Directorul CNA va fi desemnat de PAS și va putea deține doar un MANDAT în fruntea instituției: „Prin intermediul concursurilor nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați…”

În opinia socialiștilor, care în ultimul an și-au pus persoane apropiate în mai multe funcții-cheie ale statului, astfel de inițiative aruncă R. Moldova cu câțiva ani în urmă.

„E nevoie de consultat societate, e nevoie de expertiza Comisiei de la Veneția. Noi vom insista pe necesitatea păstrării independenței instituțiilor de drept și a justiției, dar și pentru că aceste structuri să fie conduse de profesioniști, care nu sunt subordonați niciunui partid și la nicio altă forță. În acest sens, vom utiliza tot instrumentarul democratic pentru a apăra independența justiției și ne vom opune capturării statului în mod repetat”, se mai arată în declarație.

Socialiștii au mai adăugat că vor să vadă reacțiile ambasadorilor acreditați în R. Moldova vizavi de inițiativa PAS.

„Vedem că proiectele PAS de așa-numită „reformare a justiției” stârnesc critici chiar și din partea experților apropiați acestui partid. Cunoaștem și faptul că aceste proiecte antidemocratice au nedumerit și au nemulțumit mai mulți ambasadori occidentali, doar că suntem surprinși de tăcerea acestora”, conchide sursa citată.

De menționat că actualul director al CNA, Ruslan Flocea, fostul consilier al lui Dodon, a venit în fruntea instituției în urma unui concurs desfășurat de alianța PSRM-ACUM din 2019, în realitate fiind vorba de o partajare a funcțiilor între cele două entități ale coaliției de atunci.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

22.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // O adunare istorică? ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md