00:07:25 26.06.2024
Stiri

Război între CNA și Procuratura Generală. Instituția condusă de Ion Munteanu respinge ACUZAȚIILE directorului CNA, potrivit cărora nu ar fi investigate cazurile de mare CORUPȚIE

Actualitate 12.05.2023 17:37 Vizualizări2826 Autor: Ziarul National
Război între CNA și Procuratura Generală. Instituția condusă de Ion Munteanu respinge ACUZAȚIILE directorului CNA, potrivit cărora nu ar fi investigate cazurile de mare CORUPȚIE


Procuratura Generală îl acuză pe directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, că ar denigra fără niciun motiv instituția, în contextul declarațiilor făcute astăzi în plenul Parlamentului R. Moldova.

„Calificăm aceste declarații drept iresponsabile, manipulatorii și incorecte. Afirmațiile directorului CNA privind anumite „piedici” puse de Procuratură în investigarea cazurilor de corupție mare nu au un raționament legal. CNA este o instituție independentă, iar ofițerul de urmărire penală este îndreptățit dar și obligat de a dispune începerea urmăririi penale în orice situație în care rezultă o bănuială rezonabilă că a fost săvârșită o infracțiune”, se arată într-o reacție trimisă Ziarului NAȚIONAL de către Procuratura Generală.

CITIȚI și Acuzații DURE la adresa procurorilor în Parlament: Exemple concrete de măsluire a cauzelor penale oferite de deputați și o RUPTURĂ între CNA și PA. „Cauza hotelului Național este o RUȘINE. Relațiile cu PG și PA sunt neclare”

Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție susțin că și-au manifestat maxima deschidere față de CNA la identificarea celor mai bune soluții în investigarea cauzelor penale de rezonanță.

Citește și: Reacția șefei Procuraturii Anticorupție la declarațiile directorul CNA vizavi de inacțiuni ale acuzatorilor de stat în dosarele de mare rezonanță: „Hotelul Național va fi confiscat, ca urmare a unei condamnări”

„Toate deciziile luate de Procuratură în cadrul unor cauze penale concrete au fost întemeiate pe prevederile legale, urmare a aprecierii probelor administrate. Astfel, declarațiile directorului CNA vin să denigreze nefondat imaginea Procuraturii, urmare a promovării de către procurorul general interimar și Procuraturii Anticorupție a ideii de creare a unei structuri similare Direcției Naționale Anticorupție din România. Acest fapt ar presupune că CNA și Procuratura Anticorupție, în actuala componență de astăzi, nu ar mai exista.

O adevărată luptă cu corupția din R. Moldova necesită o schimbare fundamentală. A trecut vremea de a arăta cu degetul intre instituțiile responsabile de combaterea corupției. În prezent, în cadrul instituțiilor activează procurori și ofițeri corecți, a căror muncă trebuie să fie apreciată și valorificată, fără încercări de a crea animozități între instituții”, se mai arată în reacția Procuraturii Generale.

Amintim că directorul CNA a reclamat astăzi, în plenul Parlamentului, „relații neclare în ultima vreme” cu Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție, oferind exemplul hotelului Național, pe care l-a numit „o rușine pentru sistemul de justiție”.

Potrivit lui Rusu, procurorii nu investighează cazuri de spălare de bani de sute de milioane de lei, dar se concentrează pe cazuri când „un medic prăpădit ia mită 500 de lei”.

„Când un medic prăpădit ia mită 500 de lei, se găsesc și camere de supraveghere, și alte măsuri speciale de investigație, și interceptarea telefoanelor... Asta e modalitatea de utilizare a resurselor noastre limitate? Eu nu cred că e cazul. Eu cred că trebuie să ne concentrăm pe cazurile cele mai importante, care afectează cel mai mult societatea noastră”, a precizat Rusu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md