06:34:02 17.06.2024
Stiri

DOC // Majoritatea parlamentară RENUNȚĂ la concursuri. Directorul CNA va fi desemnat de PAS și va putea deține doar un MANDAT în fruntea instituției: „Prin intermediul concursurilor nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați…”

Actualitate 11.08.2021 15:39 Vizualizări3154 Autor: Ziarul National
DOC // Majoritatea parlamentară RENUNȚĂ la concursuri. Directorul CNA va fi desemnat de PAS și va putea deține doar un MANDAT în fruntea instituției: „Prin intermediul concursurilor nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați…”


Majoritatea parlamentară formată exclusiv din reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) consideră că viitorul director al Centrului Național Anticorupție (CNA) nu mai trebuie selectat în rezultatul unui concurs, ci votat direct de Parlament. În acest sens, PAS a înregistrat un proiect de lege, care urmează să fie adoptat la ședința extraordinară a Parlamentului de vineri, 13 august.

Potrivit PAS, societatea ar avea o părere negativă cu privire la concursurile pentru selectarea candidaților la funcții de conducere.

„Nu în toate cazurile aceste concursuri se soldează cu activitatea eficientă a unor autorități. Experiența organizării concursurilor pe platforma parlamentară a demonstrat că, în multe cazuri, nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați, fiind prezent un interes politic de a promova „candidații preferați” și a descalifica „candidații incomozi”. În rezultatul alegerilor din 11 iulie, societatea civilă, mass-media, dar și în societate se discută tot mai frecvent despre necesitatea numirii de către Parlament a conducătorilor autorităților aflate sub control parlamentar, deoarece aceasta ar responsabiliza conducătorii acestor autorități în fața Legislativului”, de arată în nota informativă a proiectului înregistrat de PAS.

De asemenea, autorii spun că proiectul „nu are ca obiectiv armonizarea legislației naționale cu legislația UE”.

Astfel, PAS propune ca directorul CNA să fie numit de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice numiri și imunități.

Noul șef al CNA ar urma să aibă un mandat de cinci ani, fără posibilitatea de a-l prelungi.
Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md