04:58:38 08.12.2021
Stiri

DOC // Majoritatea parlamentară RENUNȚĂ la concursuri. Directorul CNA va fi desemnat de PAS și va putea deține doar un MANDAT în fruntea instituției: „Prin intermediul concursurilor nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați…”

Actualitate 11.08.2021 15:39 Vizualizări2510 Autor: Ziarul National
DOC // Majoritatea parlamentară RENUNȚĂ la concursuri. Directorul CNA va fi desemnat de PAS și va putea deține doar un MANDAT în fruntea instituției: „Prin intermediul concursurilor nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați…”


Majoritatea parlamentară formată exclusiv din reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) consideră că viitorul director al Centrului Național Anticorupție (CNA) nu mai trebuie selectat în rezultatul unui concurs, ci votat direct de Parlament. În acest sens, PAS a înregistrat un proiect de lege, care urmează să fie adoptat la ședința extraordinară a Parlamentului de vineri, 13 august.

Potrivit PAS, societatea ar avea o părere negativă cu privire la concursurile pentru selectarea candidaților la funcții de conducere.

„Nu în toate cazurile aceste concursuri se soldează cu activitatea eficientă a unor autorități. Experiența organizării concursurilor pe platforma parlamentară a demonstrat că, în multe cazuri, nu se asigură o selectare imparțială a celor mai buni candidați, fiind prezent un interes politic de a promova „candidații preferați” și a descalifica „candidații incomozi”. În rezultatul alegerilor din 11 iulie, societatea civilă, mass-media, dar și în societate se discută tot mai frecvent despre necesitatea numirii de către Parlament a conducătorilor autorităților aflate sub control parlamentar, deoarece aceasta ar responsabiliza conducătorii acestor autorități în fața Legislativului”, de arată în nota informativă a proiectului înregistrat de PAS.

De asemenea, autorii spun că proiectul „nu are ca obiectiv armonizarea legislației naționale cu legislația UE”.

Astfel, PAS propune ca directorul CNA să fie numit de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice numiri și imunități.

Noul șef al CNA ar urma să aibă un mandat de cinci ani, fără posibilitatea de a-l prelungi.Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md