15:04:09 04.06.2020
 
Stiri

Banca de Economii: Cine sunt judecătorii și cine e condamnatul?

Advertising 01.04.2015 12:31 Vizualizări4067 Autor: Ziarul National
Banca de Economii: Cine sunt judecătorii și cine e condamnatul?

În ultimul timp cel mai discutat subiect în cercurile politice, dar și în societate este situația de la Banca de Economii. La acest subiect s-au expus deputații, funcționarii din structurile guvernamentale și parlamentare, politicienii, nemaivorbind despre jurnaliști, analiști și bloggeri. În același timp, ipotezele vociferate sunt atât de diverse, încât acum, probabil, nu se va găsi nimeni care să spună ferm că înțelege cum stau lucrurile. Anume din aceste considerente vom încerca, mai jos, să facem claritate, în baza informațiilor și a declarațiilor făcute în ultimul timp.

Pentru început trebuie să înțelegem care este situația investitorilor ce au preluat Banca de Economii după emisia suplimentară de acțiuni din august 2013, la care statul nu a putut sau nu a dorit să participe. E de menționat: această cale de salvare a Băncii de Economii a fost propusă ca o soluție a problemelor descoperite la BEM de o comisie parlamentară specială. Și, da, atunci s-a discutat anume de salvare, deoarece în acea perioadă mai mulți politicieni au provocat un scandal în jurul Băncii de Economii și au îndemnat deschis oamenii să-și retragă depozitele, să închidă conturile, iar despre injectarea noilor resurse nu putea fi nici vorbă. Toate acestea au dat o lovitură dură Băncii de Economii, care încă nu-și revenise după cazul falimentarului Investprivatbank. Să ne amintim că BEM a fost încărcată cu această povară doar pentru că autoritățile nu au fost în stare să găsească o altă soluționare a datoriilor băncii prăbușite. Iar dacă mai punem și problema creditelor neperformante, acumulate de BEM în perioada fostei și actualei guvernări, e clar că deja până la venirea investitorilor privați situația de la BEM era catastrofală.

Un moment important la care trebuie să atragem atenția, în acest context, este faptul că noii acționari nu au făcut un audit până a cumpăra acțiunile BEM, ci s-au condus după rapoartele prezentate de Ministerul Finanțelor. Ulterior despre acest fapt nu a mai pomenit nimeni, iar toate pietrele au fost aruncate în grădina investitorilor. Acest subiect trezește un șir de întrebări pentru fosta conducere a Ministerului Finanțelor. Atunci când în presă au apărut informații despre vina fostului ministru al Finanțelor, ultimul a declarat prin intermediul mass-media că se încearcă transformarea lui în „țap ispășitor”. El a lăsat să se înțeleagă că a părăsit funcția tocmai pentru că nu a vrut să aibă vreo atribuție la dezvoltarea și mai proastă a situației de la BEM. Totodată, fostul ministru nu a dat niciun detaliu în acest sens, nu a vrut să vorbească despre situația reală de la bancă în momentul venirii investitorilor privați, nu a spus nici de ce situația de la BEM s-a agravat în perioada mandatului său și nici de ce nu s-a făcut nimic pentru repararea lucrurilor.

În esență, aceleași întrebări pot fi adresate și lui Igor Dodon. De exemplu, el a ieșit cu acuzații dure la adresa autorităților și a investitorilor, dar nu a pomenit nimic despre creditele neperformante acumulate la Banca de Economii în perioada în care el era la putere, nu a deschis parantezele despre relațiile dintre BEM și Investprivatbank, deși jurnaliștii și unii politicieni au făcut paralele între cele două instituții etc. Adică, atât Dodon, cât și conducerea Băncii de Economii în perioada noii guvernări au preferat să vorbească doar despre lucrurile care le sunt convenabile, dar au trecut cu vederea, intenționat sau nu, alte aspecte importante.

Revenind la situația investitorilor, e clar că ei din start s-au ciocnit cu un șir de probleme grave și, evident, au fost nevoiți să se ocupe de soluționarea acestora. În primul rând e vorba de creditele neperformante „moștenite”, care constituiau în acel moment 47% din pachetul total de credite. Apropo, în conformitate cu una din condițiile achiziționării pachetului de acțiuni din cadrul emisiei suplimentare, noii acționari au răscumpărat o parte din creditele nerambursabile, în valoare de 300 mln. lei și au mai acordat un împrumut subordonat de 50 milioane USD.

Urmărind polemica actuală din jurul Băncii de Economii, vrei nu vrei îți pui o întrebare: există oare dorința de a reglementa situația din această bancă sau interesul este altul? Chiar și un om care nu este inițiat în economie și investiții înțelege că se încearcă cu orice preț demonizarea investitorilor și în același timp evitarea aspectelor legate de implicarea factorului politic. Un lucru și mai straniu este că nimeni nu propune o soluție pentru situația de la BEM. Se insistă doar pe o simplă reglare de conturi. Înseamnă asta oare că BEM a fost deja înhumată, iar singura grijă a celor care au ridicat valurile se limitează la căutarea „vinovaților” ca să le incrimineze toate problemele? După care vor fi scoase la vânzare toate activele băncii pentru doi bani. E straniu și faptul că cele mai tari voci care acum strigă „să fie pedepsiți vinovații” sunt anumiți reprezentanți ai puterii sau cei care au legături cu autoritățile, precum și cei care în povestea anterioară s-au făcut vinovați de gaura enormă formată la BEM.

Apropo, în culoarele bancare și cele politice, acum e virală tema despre cum au fost trași în țeapă investitorii. Li s-a oferit o „bomboană” și ei chiar au crezut că iau o bancă importantă, iar atunci când au intrat în posesia acesteia, au înțeles că banca este cu surprize. Cei care au stat în spatele acestei „șmecherii” știau foarte bine că misiunea investitorilor este imposibilă și doar așteptau momentul potrivit pentru a-i acuza de toate păcatele.

E de mirare și faptul că, până la venirea investitorilor, atât Igor Dodon, cât și alți membri ai Comisiei care a investigat cazul BEM până în 2013, au descoperit o gaură de 1,3 mlrd. lei, iar după cum se vorbește, în realitate era vorba despre 8 mlrd. lei. O sumă imensă, despre care mai târziu, „brusc” s-a uitat. Acum, se creează impresia unui spectacol bine regizat, unde lui Shor i s-a oferit rolul principal. Doar că, regizorii nu aveau de gând să-i spună finalul piesei.

Comentariul agenției InfoMarket

NOTĂ: Redacția nu poartă răspundere pentru conținutul și corectitudinea acestui material

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Nicole 01.04.2015 13:08

Banca de Economii si celelalte 2 banci falimentare trebuie lichidate. De altfel statul va chelltui de pe spatele poporului inca 30 miliarde de lei ,plus la 27 miliarde furate, ca apoi ele sa fie iar furate. aceste banci, daca nu vor fi lichidate, vor fi vesnic furate. Cu alte cuvinte statul va fi vesnic furat.Ele s-au transformat intr-un mecanism comod de furat statul si poporul.

vasile 01.04.2015 13:44

toti banii si toata povara s-a produs pe timul lui dodon si comunisti. Iar acuma cauta un tap ispasitor si nicidecum nu le iese. nu se doreste aflarea adevarului. unde e Gacikevici, ca a disparut. El a fost penita comunistilor si socialistilor prin care s-au furat toate milioanele.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md