17:19:55 25.09.2022
Stiri

Avocatul Poporului îi cere lui Timofti să NU PROMULGE legile adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului: „Ele afectează drepturile fundamentale ale cetățenilor”

Social 03.10.2016 14:42 Vizualizări2248 Autor: Ziarul National
Avocatul Poporului îi cere lui Timofti să NU PROMULGE legile adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului: „Ele afectează drepturile fundamentale ale cetățenilor” ombudsman.md


Avocatul Poporului critică pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului și semnalează că aceste documente contravin legislației care stipulează că apărarea drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, egalitatea şi echitatea socială, precum şi compatibilitatea cu legislaţia comunitară, constituie o condiţie obligatorie a oricărui act legislativ. La fel, aceste legi nu corespund cerinţelor calităţii şi previzibilităţii unui act legislativ.

Pornind de la aceste premise, Mihai Cotorobai cere președintelui republicii, Nicolae Timofti, să nu promulge pachetul de legi menţionate. În cazul în care șeful statului nu va da curs acestei iniţiative, Ombudsmanul este dispus să sesizeze Curtea Constituțională.

Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, anunță că s-a autosesizat în privința deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea față de Parlament pentru pachetul de legi cu privire la sistemul bancar, printre care și legea de executare de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat oferite în 2014 și 2015 de către Guvern celor trei bănci lichidate.

După ce a analizat documentele adoptate de Guvern, Ombudsmanul a ajuns la concluzia că implementarea acestora va afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în special dreptul la un trai decent garantat de Constituţie și Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Ombudsmanul menţionează că acest document a fost elaborat în condiţii de lipsă de transparenţă, deşi prezintă un interes major pentru cetăţenii ţării, nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv Avocatului Poporului. Totodată, opinia Centrului Naţional Anticorupţie, care a subliniat un şir de riscuri pe care le comportă adoptarea acestui proiect de lege nu a fost luată în calcul. CNA notează, printre altele, că „documentul nu rezolvă problema în sine şi nu identifică soluţii pentru gestionarea datoriilor”, apreciind de asemenea că acesta este unul de natură „să afecteze grav drepturile şi interesele fundamentale ale cetăţenilor, garantate prin lege”.

Ombudsmanul mai conchide că, la elaborarea proiectului de lege, nu s-a ţinut cont de cerinţele legislaţiei comunitare şi alte standarde internaţionale care stabilesc expres condiţia primordială a asigurării apărării drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, a egalităţii şi echităţii sociale a populaţiei.

În opinia Avocatului Poporului, implementarea pachetului de legi va perturba realizarea veniturilor şi cheltuielile la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, ceea ce în consecinţă va avea ca impact restrîngerea drepturilor legitime ale cetăţenilor. De altfel, pachetul de legi prevede deja reduceri de cheltuieli ale bugetelor asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul curent.

Totodată, experţi independenţi estimează că, în virtutea legilor vizate, BNM urmează să încaseze anual din bugetul de stat peste un miliard de lei, după transformarea garanţiilor de stat în datorie internă, ceea ce va diminua din fondurile pentru plăţile şi alocaţii sociale, dar şi din alte cheltuieli cu destinaţii de interes public.

De asemenea, nu este clar care vor fi condiţiile de emisie şi răscumpărare a obligaţiunilor de stat, deoarece acestea urmează a fi prevăzute în acordul care va fi încheiat ulterior între Ministerul Finanţelor şi Banca naţională a Moldovei.

În concluzie, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, consideră că pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului necesită a fi examinat suplimentar, cu implicarea largă a societăţii, a experţilor naţionali şi internaţionali din domeniu, pentru a nu se admite atingerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md