15:07:38 23.05.2024
Stiri

Avertismentul ISW: Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova. Ce se ascunde în spatele blocului „Pobeda”

Actualitate 23.04.2024 13:14 Vizualizări2113 Autor: ZiarulNational
Avertismentul ISW: Kremlinul pregătește scena pentru REVOLTE în R. Moldova. Ce se ascunde în spatele blocului „Pobeda” Financial Times


O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii Europene, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Ilan Șor, un oligarh fugar sancționat de SUA, a anunțat crearea blocului electoral prorus, „Pobeda” (Victoria) care intenționează să prezinte un candidat la alegerile prezidențiale din R. Moldova din 20 octombrie.

Citește și: VIDEO // Oamenii lui Șor, care au participat la constituirea blocului „Pobeda” la Moscova, au făcut SCANDAL pe AIC. Aceștia au încercat, în mod AGRESIV, să eludeze controlul vamal

Potrivit sursei citate, Șor a declarat că blocul urmărește să îmbunătățească relațiile R. Moldova cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia și Comunitatea Statelor Independente și pledează împotriva aderării R. Moldova la Uniunea Europeană. Blocul intenționează să prezinte un candidat la alegerile prezidențiale din octombrie 2024 din R. Moldova pe care îl va anunța în curând.

CITIȚI și VIDEO // Kremlinul a demarat „OPERAȚIUNEA Pobeda” în R. Moldova, cu oligarhul Ilan Șor în AVANPOSTURI. „O țară întreagă i-a văzut pe TRĂDĂTORII de țară la Moscova. S-a creat blocul criminal organizat Victoria/ Pobeda”

ISW menționează că blocul „Pobeda”, care este format din mai multe formațiuni devenite active după scoaterea în afara legii a partidului Șor, a fost creat inclusiv pentru crearea aparenței de susținere masivă în R. Moldova pentru politicile proruse și pentru Ilan Șor, oligarhul fugar fiind principalul factor de influență al Kremlinului la Chișinău.

Citește și: OPINIE // „Apariția la Moscova a blocului Pobeda înseamnă intrarea în faza de execuție a unui real program de destabilizare pentru R. Moldova”

„Blocul electoral Pobeda va permite probabil Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic unificat în R. Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești proruse, așa cum a făcut recent. Este probabil ca blocul electoral să creeze impresia unui sprijin larg răspândit în Republica Moldova pentru politicile proruse și pentru însuși Șor, care continuă să fie conducătorul major al influenței Kremlinului în politica moldovenească, deși trăiește în exil în Israel. Majoritatea partidelor care alcătuiesc noul bloc electoral Pobeda sunt deja afiliate în mare măsură la Șor și nu au o influență extinsă în sfera politică a Republicii Moldova”, se mai arată în raportul ISW.

Citește și: Avertismentul unui fost ministru al Apărării: „Pobeda” lui Șor vrea să preia puterea în R. Moldova și să transforme statul într-o „enclavă rusească”. „E nevoie de consolidarea tuturor forțelor proeuropene pentru a rezista”

În data de 21 aprilie, oligarhul fugar Ilan Șor a creat blocul politic „Pobeda”, care va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an, evenimentul fiind organizat la Moscova în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md