21:48:38 24.06.2024
Stiri

Autobuzul inteligent „panda”. Ce poate să facă?

Știri 25.01.2019 08:30 Vizualizări2161 Autor: Ziarul National
Autobuzul inteligent „panda”. Ce poate să facă? Sursa: google.ro


Un autobuz multifuncţional autonom, dotat cu inteligenţă artificială şi având un design inspirat de aspectul unui urs panda gigant, a fost lansat în provincia estică Jiangsu din China, relatează agenţia Xinhua, citată de Agerpres. „Autobuzul panda”, vopsit în alb şi negru, cu o lungime de 12 metri, a fost conceput şi lansat de DeepBlue Technology, cea mai importantă companie chineză din domeniul inteligenţei artificiale.

Autovehiculul destinat transportului de călători, cu douăzeci şi două de locuri, lansat în weekendul trecut la Changzhou, este dotat cu peste douăzeci de tehnologii inteligente, precum sistemul de conducere autonomă, identificare biometrică, autopilot, interacţiune vocală şi un sistem inteligent de vânzări cu operare automată.

Pasagerii se pot urca în autobuz prin simpla trecere a mâinii prin dreptul unui sistem pentru recunoaşterea amprentelor. De asemenea, ei au posibilitatea de a achiziţiona micul dejun sau cina, de la un dispozitiv automat instalat în autovehicul. Între timp, un robot aflat la bord le poate „vorbi” prin intermediul funcţiei de interacţiune vocală şi îi poate ajuta să-şi planifice rutele, oferindu-le informaţii despre staţiile pentru transfer.

Computerul de bord este capabil să monitorizeze şi să înregistreze în timp real orice tip de comportament suspect şi să iniţieze un răspuns de urgenţă pentru prevenirea unui furt.

Wang Xinlei, responsabil cu strategia în cadrul DeepBlue Technology, a declarat că autobuzul inteligent este alimentat de baterii pe bază de litiu, fier şi fosfat, care permit trecerea între modul de conducere cu operare manuală şi cel automat.

„Am efectuat teste ale autobuzului inteligent în mai multe oraşe. Până în prezent sunt în funcţiune două autobuze inteligente panda în oraşul Changzhou”, a spus Wang. Cele două autobuze inteligente vor funcţiona pe un traseu de cinci kilometri şi vor circula cu o viteză de 30 de kilometri pe oră.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md