17:10:09 25.02.2024
Stiri

Chinezii lansează aplicația care îți arată LISTA RUȘINII

Știri 21.01.2019 19:30 Vizualizări2215 Autor: Ziarul National
Chinezii lansează aplicația care îți arată LISTA RUȘINII Sursa: playtech.ro


China mai face un pas în direcția transformării într-o distopie, astfel că o nouă aplicație lansată într-o regiune a țării te va ajuta să afli cine sunt datornicii din jurul tău.

China are planuri mari în ceea ce privește crearea unui sistem de credit social pentru cetățenii săi. Dacă ai văzut Black Mirror, probabil îți amintești de episodul în care puteai să le dai note altora, dar să și primești calificative, la rândul tău. Cam asta se va întâmpla în China, doar că un scor prost ți-ar putea afecta viața destul de serios.

În provincia Hebei din nordul Chinei, a fost lansată o mini-aplicație care îi arată pe debitorii din jurul tău, pe o hartă integrată în platforma WeChat. Aceasta reprezintă un efort de a-i admonesta pe cei care nu își plătesc datoriile.

Aplicația nu doar că îți arată datornicii pe o rază de 500 de metri în jurul tău, dar le și afișează date personale, inclusiv nume, CNP-uri și motivele pentru care au ajuns pe această listă a rușinii.

Agenția de presă Xinhua relata încă din octombrie 2017 că guvernul are planuri să creeze un sistem de acest fel. Un an și ceva mai târziu, acesta a fost pus în aplicare.

Conform lui Jamie Horsley, autor pentru Foreign Policy, sistemul de credit social nu este, cel puțin momentan, un pericol pentru confidențialitatea și starea de bine a cetățenilor chinezi. Totuși, introducerea sistemului, așa cum a fost gândit, i-ar putea afecta pe unii dintre cetățeni. Dacă scorul tău ajunge prea mic, nu vei mai avea acces la anumite servicii, cum ar fi posibilitatea de a zbura cu avionul, indiferent că e vorba de un interes personal sau profesional.

Sursa: playtech.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md