01:27:40 20.04.2024
Stiri

Au examinat o BALENĂ eșuată, dar nu le-a venit să creadă de au DESCOPERIT în interiorul ei

Știri 15.04.2018 08:30 Vizualizări2082 Autor: Ziarul National


Au examinat o BALENĂ eșuată, dar nu le-a venit să creadă de au DESCOPERIT în interiorul ei

Savanţii de la El Valle Wildlife Recovery Center au găsit 29 de kilograme de plastic în stomacul unui caşalot eşuat pe o plajă de pe coasta sudică a Spaniei.

În urma examinării, experţii au căzut de acord că mamiferul marin a murit pentru că nu a putut elimina plasticul pe care l-a înghiţit, scrie Science Alert.

Cercetătorii au precizat că blocajul din sistemul digestiv al caşalotului a cauzat o infecţie în abdomen.

Oricât de şocantă este moartea cetaceului, aceasta era previzibilă, având în vedere că în oceane se găsesc peste opt milioane de tone de plastic. Aşdar, cele 29 de kilograme găsite reprezintă doar „o picătură într-un mare ocean” de gunoi.

Resturile găsite includ aproape orice lucru din plastic imaginabil care se găseşte în folosire în masă, de la pungi, cutii, bucăţi de frânghie şi de plasă.

În urma rezultatelor autopsiei, moartea balenei a dus la lansarea campaniilor guvernamentale de conştientizare a pericolului reprezentat de deşeurile de plastic din oceane.

„Prezenţa plasticurilor în mări şi oceane este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa conservării ecosistemelor din întreaga lume, deoarece multe animale rămân prinse în gunoi sau ingerează cantităţi mari de plastic care duce la moartea lor”, a precizat Consuelo Rosauro, un oficial spaniol.

Problema plasticului din oceane este una care a intrat în atenţia opiniei publice. Recent, un scafandru a înregistrat imagini dezolante din Marea Bali, care arată cantitatea enormă de deşeu (detalii aici). De asemenea, un alt studiu recent a scos la iveală că groapa de gunoi din Pacific este extrem de întinsă - ar putea acoperi la un loc Franţa, Germania şi Spania (detalii la acest articol).

Caşalotul mort este aşadar un efect al poluării, unul dintre multele. Cu siguranţă, vor exista mai multe situaţii de acest fel, având în vedere că nu există nicio soluţie viabilă pentru curăţarea deşeurilor. Ba mai mult, se estimează că până în 2050, în oceane va fi mai mult plastic decât peşte (cât creşte plasticul şi cât scade peştele, rămâne de văzut).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md