04:35:55 30.09.2020
 
Stiri

Afacere transmisă din tată-n fiu la Vărzărești

Economie 28.12.2013 11:10 Vizualizări11013 Autor: Virginia Nica
Afacere transmisă din tată-n fiu la Vărzărești


TRADIȚIE //Andrei Trifan din Vărzărești, Nisporeni, inspirat de mirosul prunelor uscate din copilărie, a dezvoltat o afacere de succes pe care o consideră o moștenire de neprețuit pentru copiii săi

Aroma prunelor uscate și cuptorul de lut i-au marcat copilăria lui Andrei Trifan, care nu s-a gândit că această îndeletnicire specifică locurilor îi va servi drept sursă de venit și îi va umple inima de mândrie. A lucrat inginer-mecanic, iar ulterior a decis să se orienteze și spre alt gen de activitate.

Copilărie cu prune afumate

„Nu pot să uit cuptoarele în care ardea domol focul, iar după puțin timp plutea o aromă de nedescris a prunelor afumate. Cred că am ales anume să investesc în acest gen de activitate, pentru a nu mă despărți de amintirile frumoase. Am început acum 20 de ani și uscam prunele exact cum o făceau părinții mei, în cuptor făceam focul cu lemne, dar a început să scadă cererea pentru astfel de prune. Toți voiau să cumpere prune prelucrate în condiții de fabrică și am decis că e timpul să dezvolt afacerea”, povestește prunarul.

Cum sunt uscate prunele

Andrei Trifan își amintește că, în urmă cu 12 ani, a investit 30 de mii de dolari în modernizarea uscătoarelor pentru prune și spune că aceasta i-a înlesnit munca și i-a mărit capacitatea de producție. Înainte de a cumpăra utilaj special, munca era mai migăloasă. „Este vorba despre niște vagonete cu rotile care circulă pe șine înguste ca pentru tren. În interiorul vagonetei sunt 25 de polițe din aluminiu pe care sunt așezate prunele. Vagonetele intră în cuptorul încălzit până la maximum 80°C și peste două ore sau două ore și jumătate prunele ies prin cealaltă parte a cuptorului gata uscate”, a explicat Andrei Trifan mecanismul de uscare a prunelor.

„Insist ca totul să fie curat și frumos”

Capacitatea cuptorului este de până la 900 de kilograme de prune, iar în 24 de ore sunt uscate cca 10 tone de fructe. Agricultorul spune că până acum cumpăra prune de la săteni, însă în acest an a reușit să culeagă prima roadă de pe cele zece hectare de pruni sădiți între timp. Din cele 200 de tone de prune culese se obțin 45-50 de tone de fructe uscate. Toată cantitatea este comercializată pe piața rusească și, indiferent de cerințe, gospodarul susține că își dorește să ofere produse calitative și competitive. „Insist foarte mult ca totul să fie curat și fructele să fie ambalate frumos, în cutii de carton. Prunele sunt calibrate și aranjate frumos. Muncim cu mai mulți lucrători la cuptoare, iar eu am grijă ca totul să fie igienic”, afirmă Andrei Trifan.

Rușii caută nod în papură

Întreprinzătorul vinde producția la o bază angro, dar și la o piață. „A fost mai dificil în acest an, deoarece am trecut prin controale suplimentare, dar și în piața unde vindeam stăteau polițiști care căutau nod în papură. Din șase exportatori de la noi din sat care exportau în Rusia, am rezistat doar eu”, zice Andrei Trifan. Prețurile medii oferite pe piața rusească la achiziționarea angro sunt de circa trei dolari pe kilogram. Omul de afaceri spune că nu poate să vorbească de profit, deoarece tot ce face investește în dezvoltarea afacerii. „Tot ce fac investesc în utilaje și avem și cheltuieli foarte mari. Pentru a transporta un tir încărcat cu 21 de tone de prune uscate eu cheltuiesc circa 12 mii de dolari”, a precizat agricultorul.

„Vreau să las ceva frumos”

Andrei Trifan și-a procurat utilaj agricol în sumă de circa 500 de mii de lei, o parte prin intermediul unui program de subvenționare și zice că intenționează să afle totul despre posibilitățile de export pe piața europeană. „Am trei copii care sunt mândria mea și cărora vreau să le las ceva frumos în urmă. De aceea, cred că trebuie să ne gândim la viitor și nu să așteptăm să ne îmbogățim imediat. Această muncă reprezintă un refugiu pentru mine, care îmi aduce multă liniște și satisfacție”, a conchis pe o notă optimistă prunarul.

Satul Vărzărești din Nisporeni este cunoscut prin faptul că uscarea prunelor reprezintă o sursă de venit pentru o mare parte dintre localnici, iar Andrei Trifan se mândrește cu faptul că a fost primul care a ridicat această îndeletnicire la nivel de afacere de succes.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md