22:41:29 16.04.2024
Stiri

ACHIZIȚII // Milioanele Administrației de Stat a Drumurilor, la firmele ai căror patroni au fost arestați în dosarul MTID

Economie 28.04.2017 10:00 Vizualizări12348 Autor: Raisa Lozinschi
ACHIZIȚII // Milioanele Administrației de Stat a Drumurilor, la firmele ai căror patroni au fost arestați în dosarul MTID


Ofițerii anticorupție au descins, ieri, la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor într-un dosar legat de corupție.

Centrul Național Anticorupție susține că ministrul Iurie Chirinciuc, șeful interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Veaceslav Teleman, și doi agenți economici ar fi exercitat presiuni asupra unei companii care a câştigat licitaţiile finanţate de Banca Europeană de Investiţii pentru construcția drumului de ocolire a Chișinăului, în apropiere de Ialoveni.

Funcționarii ar fi somat compania să cedeze jumătate din volumele de lucru pentru repararea acelui drum, costul proiectului fiind de nouă milioane de euro, „unor agenţi economici afiliaţi”.

Aceștia sunt, potrivit oamenilor legii, SRL „Nouconst” şi SRL „Global Trans Construct”. De altfel, ofițerii i-au reținut ieri pe Maxim Sârbu, directorul „Nouconst”, și pe Nicolae Ciobanu, administratorul și fondatorul „Global Trans Construct”.

Peste 59 de milioane de lei în doi ani

Maxim Sârbu a fost un client important al contractelor de achiziții semnate de Agenția de Stat a Drumurilor (ASD) în ultimii doi ani.

Potrivit datelor de pe portalul openmoney.md, firma „Nouconst” a semnat, în perioada anilor 2015-2016, numeroase contracte cu instituțiile statului în sumă totală de peste 59 de milioane de lei, în special pentru lucrări de reparație și întreținere a drumurilor.

Maxim Sârbu a încheiat cele mai bănoase contracte cu ASD, instituția care a efectuat, potrivit opencontracting.date.gov.md, 400 de proceduri de achiziții și a încheiat 277 de contracte în valoare totală de peste 2,7 miliarde de lei până acum.

În anul 2015, ASD a încheiat contracte de achiziții în valoare de peste 388,6 milioane de lei, iar în 2016 - de peste 470,7 milioane de lei.





De exemplu, în luna mai 2015, ASD a angajat „Nouconst” SRL pentru „lucrări de reabilitare a drumului R42 Ungheni-Măcărești-Bărboeni, transolul km 29+00-31+35”, cu suma de peste 9, 78 de milioane de lei. În noiembrie același an, valoarea acestui contract a fost majorată cu încă 667 de mii de lei.

În septembrie același an, ASD îi încredința aceleiași firme lucrările de „reparație curentă a drumurilor publice cu îmbrăcăminte din beton asfaltic amplasate teritorial în zona de nord a republicii, incluzând raioanele Soroca, Florești, Șoldănești”, plătindu-i peste 8,5 milioane de lei. Peste câteva luni, în octombrie același an, cele două entități mai semnau un contract pentru „lucrări de reparație curentă a drumurilor publice cu îmbrăcăminte din beton asfaltic amplasate teritorial în zona de nord a republicii, incluzând raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Fălești, Sângerei, mun. Bălți” în sumă de peste 7,4 milioane de lei.

Aceeași firmă a câștigat contracte de milioane și de la mai multe consilii raionale sau primării locale din R. Moldova.

Firme de mobilă și de construcție a drumurilor, cu același proprietar

Cealaltă firmă, fondată și administrată de Nicolae Ciobanu, a avut în anii 2015-2016, doar un contract semnat cu ASD. Firma „Global Trans Construct” a fost contractată pentru „servicii de efectuare a studiului de fezabilitate în vederea implementării punctelor de cântărire în mişcare a transportului auto de mare tonaj care circulă pe drumurile publice din Republica Moldova”. Studiul a costat instituția de stat 198 de mii de lei.

În investigația procurorilor anticorupție se arată că Ciobanu, făcând referire la o indicaţie a ministrului Chirinciuc, ar fi estorcat de la compania care repara acel drum de la Ialoveni cu bani europeni 5 la sută din suma contractului, adică circa 400 000 de euro, o parte din bani, 80 000 de euro, urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD.

În anul trecut, aceeași companie a semnat, potrivit opencontracting.date.gov.md, un contract cu Direcția generală a mun. Chișinău de Transport Public și Căi de Comunicație în valoare de peste 123 de milioane de lei.

Pe lângă afacerile cu ASD și Primăria Chișinău, Nicolae Ciobanu, care este fondator și administrator la 25 de firme în total, a câștigat contracte de la instituții publice în valoare de 7,2 milioane de lei în ultimii doi ani. Firma „Mobigrup Anturaj”, administrată tot de Ciobanu, a câștigat un contract de 1,846 de milioane de lei pentru a livra mobilier Spitalului Clinic Republican în 2015.

Foști colegi în UPM

În declarația de avere a ministrului Iurie Chirinciuc pentru anul 2015, acesta arată că familia sa deține majoritatea acțiunilor din șase firme, inclusiv peste 77% din „Euromobila-Lux” SA. Datele de pe openmoney.md nu atestă vreo legătură dintre companiile de mobilă ale lui Ciobanu și Chirinciuc, dar ministrul lăuda firma „Mobigrup Anturaj” SRL în teza sa de doctor, afirmând că aceasta este una dintre companiile care au creat Uniunea Producătorilor de Mobilă (UPM) și se află printre liderii industriei mobilei din R. Moldova.

Vitalie Moraru, directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Mobilă, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că nici Nicolae Ciobanu, nici Iurie Chirinciuc nu mai sunt membri ai acestei uniuni.

„Ambii au scris cerere de a părăsi UPM cu vreun an și jumătate în urmă. Din câte știu, domnul Ciobanu nu mai activează în domeniul mobilei deja mai bine de un an”, ne-a spus Moraru.

Întrebat dacă exista vreo legătură între cei doi, directorul executiv al UPM, ne-a spus că Ciobanu și Chirinciuc erau în relații colegiale: „Ne întâlneam de câteva ori pe lună și discutam problemele UPM. Despre altfel de legături nu știu să fi existat”.

Ministrul Iurie Chirinciuc respinge acuzațiile care îi sunt incriminate de procurorii anticorupție și sugerează că acest dosoar ar avea tentă politică. „Showul politic continuă. Le trebuie votul uninominal și sunt învinuit că am furat lut ca să construiesc drumuri”, a declarat ministrul în timp ce era escortat ieri la CNA.

Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului „Dezvoltarea contractării deschise în Moldova prin activități de informare și de consolidare a capacităților pentru participanții la procesul de achiziții publice (Developing Open Contracting in Moldova through informing and capacity building activities for participants in public procurement process), implementat de IDIS „Viitorul”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md