17:28:10 20.07.2019
 
Stiri

Ziua în care un PRIZONIER SOVIETIC l-a sfidat pe Heinrich Himmler. Istoria unei fotografii uimitoare

Știri 29.01.2018 19:30 Vizualizări1042 Autor: Ziarul National
Ziua în care un PRIZONIER SOVIETIC l-a sfidat pe Heinrich Himmler. Istoria unei fotografii uimitoare Sursa: historia.ro

Un prizonier sovietic îl privește în ochi cu o atitudine sfidătoare pe Heinrich Himmler, șeful SS-ului și al Poliției Secrete de Stat a Germaniei naziste, cunoscută sub numele abreviat Gestapo. Fotografia de mai sus a fost realizată în jurul datei de 15 august 1941, într-un lagăr de prizonieri din Minsk.

În timpul vizitei lui Himmler, în lagărul Shirokaya din Minsk, deschis după cucerirea capitalei Belarusului de către germani, se aflau circa 2.000 de prizonieri, soldați ai Armatei Roșii și evrei din Belarus, care urmau să fie trimiși spre lagărele de exterminare de la Sobibor și Auschwitz.

În aceeași zi, Himmler i-a ordonat lui Arthur Nebe, șeful Einsatzgruppe B a SS, să îi demonstreze cum sunt împușcați evreii. Nebe a selectat 100 de evrei, 98 de bărbați și 2 femei, care au fost împușcați în ceafă sub ochii șefului SS-ului.

Himmler a privit îndeaproape execuțiile și i s-a făcut greață când uniforma sa a fost împroșcată cu sânge și bucăți de creier. Conform Șefului Statului Major al SS, Karl Wolff, aceasta a fost prima execuție la care a asistat Heinrich Himmler.

Peste 300.000 de soldați sovietici și 90.000 de evrei, capturați de germani după ocuparea orașului Minsk, au fost uciși sau deportați până la eliberarea capitalei Belarusului, în 1944.

Fotografia de mai sus a fost publicată de ziarul britanic „The Telegraph” în 2010. Publicația britanică l-a identificat în mod greșit pe prizonierul din imagine ca fiind Joseph Horace Greasley, un soldat englez capturat de naziști în mai 1940.

Istoricul britanic Guy Walters afirmă că, fără nicio urmă de îndoială, prizonierul din imagine nu este Greasley, ci un soldat sovietic anonim. Pe fotografia originală, care se află la Arhivele Naționale ale Statelor Unite, este menționat faptul că a fost făcută în vara anului 1941, la Minsk. De asemenea, prizonierul poată o bonetă militară sovietică, iar ofițerii naziști care îl însoțesc pe Himmler în această fotografie au fost identificați într-un film de propagandă realizat în Belarus în vara anului 1941.

Sursa: historia.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md