20:22:12 03.07.2020
 
Stiri

Zi de FOC pentru judecători. Timofti i-a CRITICAT DUR

Politică 14.03.2014 16:07 Vizualizări2356 Autor: Mariana Rață
Zi de FOC pentru judecători. Timofti i-a CRITICAT DUR


Adunarea generală a judecătorilor s-a lăsat cu critici dure la adresa magistraților. Președintele Nicolae Timofti a fost neîndurător cu judecătorii care „s-au remarcat” în ultimul timp prin hotărâri scandaloase adoptate.

„Am asistat stupefiați la cazuri în care unii judecători și-au permis să dea hotărâri prin care au blocat activitatea Băncii Naționale. Alții au cauzat prejudicii de sute de milioane de lei economiei naționale. Doamna Lilia Lupașco de la Judecătoria Râșcani a capitalei a suspendat recent un act normativ al Băncii Naționale, cu titlu de măsură de asigurare. Curtea de Apel a anulat ieri această încheiere. Recent, am respins propunerea de numire în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ialoveni a doamnei Ludmila Barbos, care a insistat de trei ori la rând să-l plaseze în arest la domiciliu pe un inculpat, după ce de tot atâtea ori Curtea de Apel dispusese ca acesta să fie cercetat în stare de arest! Alți colegi de-ai noștri, care în aprilie 2009 au acceptat rușinoasa și chiar criminala misiune de a judeca tineri protestatari în comisariatele de poliție, acum se doresc avansați!”, acuză Timofti.

„Sper că CSM, în propunerile sale pentru numirea și promovarea magistraților în sistemul judecătoresc, va lua în considerare toate datele despre candidați, precum și opinia societății civile, iar în mod obligatoriu – propriile hotărâri ale Consiliului cu privire la aceștia”, a mai declarat Timofti în discursul său, cu referire la decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a-l înaintat pe judecătorul Mihail Diaconu la funcția de magistrat la Curtea de Apel Chișinău.

Președintele republicii a criticat și „hotărârile iresponsabile camuflate sub intima convingere a judecătorului”.

„Nu este suficientă intima Dumneavoastră convingere, pe care am văzut că o invocați uneori, fără o argumentare bazată pe probe și pe înțelegerea corectă a legii. Cât despre citarea frecventă a unor hotărâri ale CEDO, aș vrea să spun următoarele: unii colegi s-au antrenat așa de „bine” în aplicarea Convenției Europene pentru drepturile omului, încât deformează prevederile acesteia, pentru a-și îndreptăți hotărârile abuzive și ilegale”, le-a reproșat șeful statului.

Timofti a avertizat, în context, CSM că judecătorii care iau hotărâri abuzive trebuie să facă obligatoriu obiectul unor cercetări disciplinare, iar unii dintre ei trebuie excluși din sistem, nu trimiși la pensie cu toate îndemnizațiile aferente.

Amintind de majorarea salariilor judecătorilor, președintele republicii le-a cerut judecătorilor să fie de zece ori mai corecți și mai responsabili.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Viorel 14.03.2014 17:08

Cred ca este o abordare corecta si este evident de ce-l scoate din sarite odata ce-a marit salariile dar rezultatele nu se obosesc sa apara , D-le Efrima oare asta-i reformarea justitiei cu care v-a laudati

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md