11:21:04 04.07.2022
Stiri

Vladimir Plahotniuc, Ion Păduraru și Pavel Filip: Ce se ascunde în spatele nominalizărilor la funcția de premier? Opinia experților

Politică 18.01.2016 14:49 Vizualizări5458 Autor: Raisa Lozinschi
Vladimir Plahotniuc, Ion Păduraru și Pavel Filip: Ce se ascunde în spatele nominalizărilor la funcția de premier? Opinia experților Moldovan European Integration Debate Forum
Igor Munteanu


Înaintarea repetată a candidaturii oligarhului Vladimir Plahotniuc la funcția de premier, nominalizarea lui Ion Păduraru la aceeași funcție, retragerea acestuia în mai puțin de 24 de ore și desemnarea democratului Pavel Filip la șefia Guvernului par să fie „o improvizație” sau o aluzie a Occidentului pentru Plahotniuc.

Cel puțin, așa cred fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, și editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Victor Ciobanu.

„Bănuiesc că a fost o decizie ad-hoc. Constat că, în acest fel, PD a reușit să saboteze opțiunea prin care președintele Timofti ar fi putut să-l desemneze din nou pe candidatul Sturza în al doilea tur de nominalizări, care ar fi însemnat o șansă de deblocare a controlului oligarhic asupra corpului legislativ, chiar și pe termen scurt, sub riscul alegerilor anticipate.

Putem, astfel, observa că oligarhii sunt creativi, rapizi și ingenioși. Modul în care au fost recrutați cei 14 deputați PCRM și cei 7 deputați PLDM în sprijinul unui candidat promovat „în alb” de PD trezește numeroase întrebări legitime (și legale, fără îndoială). Rămâne curios faptul că juriștii PD nu au analizat cu atenție nici măcar Regulamentul existent al Parlamentului R. Moldova, care interzice deputaților neafiliați să facă parte dintr-o nouă fracțiune parlamentară la mai puțin de 6 luni de la ieșirea lor oficială din fracțiunea de bază (constituită de către partidul pe ale cărui liste au obținut mandatul de deputat la ultimele alegeri).

Această neglijență spune multe. Vorbește despre faptul că liderii PD erau convinși că vor prelua controlul total asupra PLDM, după reținerea fostului său lider și fost premier, iar recent, după prima respingere de către președintele Timofti a candidatului PD, aceștia au avut nevoie de o singură zi ca să-și restabilească controlul asupra unor deputați, care mai ezitau încă dacă vor vota ori nu învestirea unui guvern condus de oligarh. Că a fost o improvizație de la început și până la capăt vorbește și faptul că deputații „recoltați” dinspre PCRM/PLDM transpirau de frică și erau gata s-o ia la sănătoasa”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Igor Munteanu.

În opinia directorului executiv al IDIS „Viitorul”, Ion Păduraru ar fi servit drept „cal troian pentru interesele PD” în povestea nominalizărilor la funcția de premier.

„Din motive care nu ne mai interesează, președintele Timofti a urmat sfatul lui Păduraru, care probabil că s-a autopropus ca „o jertfă de sacrificiu”, fiind, de fapt, o șansă de regrupare pentru PD. Aluzia misterioasă a spicherului Candu, „Run, Forest, run”, spune totul despre scopurile reale ale lui Păduraru în raport cu justiția din R. Moldova”, consideră Igor Munteanu.

Igor Munteanu crede că, cel mai probabil, Guvernul Filip va fi votat în Parlament. Întrebat ce ar însemna un asemenea Guvern pentru R. Moldova, diplomatul a răspuns că „nu va fi nici cel mai rău și nici cel mai bun guvern de până acum, înscriindu-se în logica și interesele pe care cele 3 partide „întemeietoare” ale Alianței le-au urmat în ultimii ani”.

„R. Moldova este paralizată de corupție, lipsa unor autorități funcționale și absența unei alternative credibile. Din păcate, regimul oligarhic este prea puternic, iar alternativele sale sunt prea firave pentru a prelua în mod pașnic puterea prin alegeri anticipate, iar cei care împing această opțiune în acest moment sunt fie visători, fie inconștienți. Odată învestit, noul Guvern este obligat să semneze un Acord cu FMI, să restabilească relațiile cu partenerii de dezvoltare, cel puțin la nivelul fostului premier Chiril Gaburici, și mă refer în special la Documentul de priorități de dezvoltare, susținut și agreat de către Guvern și partenerii internaționali ai R. Moldova, în februarie 2015. În rest, problemele R. Moldova sunt ample și niciun guvern nu le va putea înfrunta de unul singur. Personal, cred că deparazitarea sistemului politic și economic al R. Moldova este în acest moment scopul strategic al principalilor actori ai societății civile, cu acest guvern ori fără el”, încheie Igor Munteanu.

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Victor Ciobanu, susține că ceea ce s-a întâmplat la Președinție în ultimul timp nu ar fi decizia exclusivă a președintelui Nicolae Timofti, fiindcă dânsul „nu este jucător pe cont propriu”.

„Decizia aparține factorului extern și aceasta a fost: NUPLAHA. Atunci când Plahotniuc a insistat cu candidatura sa, i s-a demonstrat că nu va fi. Va fi un candidat al lui, dar nu el. Timofti nu a jucat de capul lui și din start era clar că nominalizarea lui Păduraru nu era definitivă”, susține Ciobanu.

În opinia comentatorului nostru, alegerile anticipate au fost evitate pentru o perioadă, dar e greu de presupus că partenerii externi ai R. Moldova vor accepta candidatura lui Plahotniuc la funcția de președinte al țării deja.

Victor Ciobanu consideră că protestele sunt binevenite, pentru că pun presiune pe planurile unora, dar crede că Guvernul Filip va fi, totuși, învestit de către Parlament.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md