13:29:01 05.07.2020
 
Stiri

VIDEO // R. Moldova va procura AUTOBUZE noi din Belarus. Pavel Filip: „Ulterior, vom asambla autobuze la Chișinău și vom putea să le exportăm în UE”

Politică 19.04.2018 16:18 Vizualizări5156 Autor: Ziarul National
VIDEO // R. Moldova va procura AUTOBUZE noi din Belarus. Pavel Filip: „Ulterior, vom asambla autobuze la Chișinău și vom putea să le exportăm în UE” captură privesc.eu


R. Moldova va procura din Belarus mai multe autobuze pentru Parcul Urban din Chișinău, iar pe viitor unitățile de transport vor fi asamblate în republica noastră, la fel cum s-a întâmplat și cu troleibuzele. Despre aceasta a anunțat, astăzi, premierul Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko.

Filip a ținut să accentueze că relațiile R. Moldova cu Belarus sunt foarte bune, iar acest lucru se datorează și atitudinii lui Alexandr Lukașenko. „Aceste relații nu sunt doar sentimentale și prietenești, dar sunt și pragmatice. Avem proiecte concrete care au fost deja realizate și care sunt în stadiul de realizare. În relația noastră cu Republica Belarus este suficient să privești pe străzile orașului Chișinău și să înțelegi care este rezultatul acestor relații. Vorbesc despre troleibuzele belaruse, care circulă prin orașul nostru”, a declarat premierul.

Acesta a precizat că R. Moldova cumpăra inițial troleibuzele din Belarus, pentru ca ulterior unitățile de transport să fie asamblate la Chișinău. „Timp de cinci ani au fost asamblate peste 120 de troleibuze. La rând vin autobuzele. Astăzi a fost semnat contractul de achiziție a autobuzelor din Belarus. Autobuzele vor fi de producție mixtă. Este o perspectivă foarte clară și bună de folosire a Acordului de liber schimb cu UE, pe care îl are Moldova. Acest produs va fi deja de origine moldovenească, dar cu rădăcini din Belarus”, a punctat Pavel Filip.

De asemenea, premierul a vorbit despre buna colaborare în domeniul agriculturii, despre complexele de lapte integrate din Republica Belarus. „Un astfel de complex va fi edificat și în R. Moldova. Deja a fost identificată locația, satul Maximovca, raionul Anenii Noi. „Am toată certitudinea că acest proiect va fi dus până la capăt și va reprezenta un proiect model pentru producătorii de lapte. Nu este suficient să creștem și să exportăm grâu și porumb peste hotare. E nevoie să producem furaje pentru animale, după care să exportăm produsele lactate sau carnea prelucrată”, a adăugat prim-ministrul.

De partea cealaltă, președintele Alexandr Lukașenko a declarat că îl leagă sentimente deosebite de Moldova, pe care a vizitat-o de multe ori. „Îmi aduc mereu aminte cu multă căldură de R. Moldova, iar când închid ochii văd o mare livada înflorită în care trăiesc oameni, case frumoase – acestea sunt amintirile mele”, a spus președintele belarus. Oficialul a adăugat că Republicii Belarus îi este ușor să colaboreze cu R. Moldova, deoarece cele două state nu sunt concurente.

„Voi produceți tot ceea ce cumpărăm noi, noi producem ceea de ce aveți nevoie voi. De aceea nu trebuie să concurăm, ci să ne înțelegem asupra livrărilor reciproce de produse necesare”, a menționat președintele Alexandr Lukașenko.

Acesta a dat asigurări că Minskul este gata să susțină R. Moldova în toate sectoarele, inclusiv să construiască o uzină de tractoare, analogică celei din Belarus. De asemenea, oficialul belarus a mai spus că republica pe care o conduce are nevoie de produsele moldovenești și intenționează să dezvolte colaborarea privind comerțul cu R. Moldova.

De menționat că R. Moldova și Republica Belarus au semnat astăzi opt acorduri bilaterale de colaborare în domenii precum justiția, sănătatea, educația și eficiența energetică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

purice 19.04.2018 16:41

Vom spera si prin aceste investiti sa se ofere locuri de munca aici acasa.

Petru 19.04.2018 17:47

Îmi place ideea, de ce nu? dacă se ridică la standartele UE și va exista cerere pe piață e super această idee !

Alexei 19.04.2018 19:46

Relațiile de parteneriat reciproc avantajoase trebuie păstrate și îmbunătățite în permanență.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md