03:40:00 25.06.2021
 
Stiri

„The Brussels Times”: Filip și PD riscă să rămână în istoria R. Moldovei ca TRĂDĂTORI ai națiunii: „Are șansa să aleagă - ori rămâne în istorie ca un politician, care a reușit să oprească împingerea țării pe orbita Kremlinului, sau să fie blestemat”

Politică 13.03.2020 15:42 Vizualizări9565 Autor: Ziarul National
„The Brussels Times”: Filip și PD riscă să rămână în istoria R. Moldovei ca TRĂDĂTORI ai națiunii: „Are șansa să aleagă - ori rămâne în istorie ca un politician, care a reușit să oprească împingerea țării pe orbita Kremlinului, sau să fie blestemat”


Pavel Filip și Partidul Democrat (PD) riscă să rămână în istoria R. Moldova ca „trădători ai națiunii”, se arată întrun editorial publicat în „The Brussels Times”, în contextul negocierilor dintre PSRM și PD privind formarea unei coaliții de guvernare. Astfel, o coaliție PSRM-PD va duce la izolarea R. Moldova pe plan internațional, la instaurarea dictaturii și la întărirea pozițiilor Rusiei în regiunea de sud-est a Europei.

Autorul editorialului, Marcus Nielsen, analizează toate urmările nefaste posibilele ale unei coaliții PSRM-PD și avertizează că un asemenea parteneriat politic ar putea provoca probleme majore de ordin economic, ar putea duce la instaurarea dictaturii și la revoluție, dar și la alegeri parlamentare anticipate, care vor lăsa PD în afara Legislativului. „Moldovenii le pot ierta multe politicienilor – prostia sau incompetența, viziunile geopolitice și chiar corupția, dar moldovenii nu le vor ierta trădarea”, notează acesta.

Citește și: Noi DETALII despre coaliția PSRM – PD. Cine va fi PREMIERUL Guvernului socialisto-democrat, dar și președintele Parlamentului. Dodon și-ar fi impus punctul de vedere în privința politicii externe: „Nu vom fi prieteni cu SUA și UE...”

Nielsen susține că în ultimii zece ani PD a făcut parte numai din coaliții proeuropene, iar acum este gata să dea țara pe mâna Rusiei cu titlu gratuit. Autorul notează că R. Moldova are o democrație și instituțiide stat slabe și este vulnerabilă în fața influențelor Kremlinului. Astfel, Uniunea Europeană riscă să se trezească la granița sa cu un cap de pod puternic al Kremlinului, care, în perspectivă, s-ar putea transforma în unul militar.

În editorial este amintit faptul că în iunie 2019, după o criză de lungă durată, PD a fost debarcat de la putere, pomenindu-se în opoziție. Cu susținerea UE și SUA a fost creată o coaliție dintre PSRM și „ACUM”, fiind format guvernul prooccidental al Maiei Sandu.

„Noua putere din Moldova a beneficiat de un credit de încredere uriaș din partea Bruxelles-ului și Washingtonului. Și asta a fost greșeala fatală: nu era cazul să se investească atâta încredere în politicieni ca Dodon, a cărui viclenie poate concura doar cu corupția”, scrie autorul editorialului.

Editorialistul descrie prăbușirea coaliției dintre PSRM și „ACUM”, calificând-o ca „cel mai mare eșec politic al Occidentului în spațiul post-sovietic”. Noua criză guvernamentală a fost provocată de Dodon, care a simțit că politicile anticorupție ale Maiei Sandu au devenit o amenințare pentru el.

Potrivit editorialistului, președintele prorus a reușit să devină conducătorul de facto al Moldovei, deși țara este parlamentară. Acum planul lui Dodon este că încropească o coaliție cu Pavel Filip pentru a avea o umbrelă politică pentru guvernul său. Autorul amintește și turnurile neașteptate în activitatea politică recentă a lui Filip. Acesta a participat, anterior, la acțiuni de protest anti-Dodon, a cerut suspendarea lui Dodon și a criticat vehement discursul președintelui rostit la ONU. „Acum, acesta negociază cu „trădătorul intereselor naționale” formarea unei majorități parlamentare, cu socialiștii pro-moscoviți”, notează The Brussels Times.

Autorul menționează că justificările lui Filip privind condiționarea cursului european nu țin. „Trebuie să înțelegem că la formarea coaliției dintre democrații lui Filip și socialiștii lui Dodon nu va avea loc nici o reorientare a politicii externe a țării. Asta va conduce doar la întărirea definitivă a pozițiilor Moscovei în sud-estul Europei”, scrie „The Brussels Times”.

Sursa citată menționează că Igor Dodon este un vasal veritabil al lui Vladimir Putin, fiind un produs al propagandei Kremlinului și un agent de influență rusă în Moldova. „Dacă negocierile dintre Filip și Dodon se vor solda cu succes, asta ar putea să însemne pentru Europa pierderea definitivă a Moldovei și transmiterea ei în mâinile Kremlinului”, consideră The Brussels Times.

Autorul editorialului crede că Occidentul trebuie să ia o poziție fără compromisuri în raport cu Filip, inclusiv să-l declare indezirabil în tot spațiul occidental ca fiind persoana care și-a trădat poporul și visul european al acestuia. „El (Filip) mai are șansa să aleagă. Ori rămâne în istorie ca un politician care a reușit să oprească împingerea țării sale pe orbita Kremlinului, sau să fie blestemat că a comis acest act de trădare”, concluzionează articolul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Ion Neagu 15.03.2020 17:20

S-a terninat iapa... europeană a râmei Filip.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md