13:23:49 21.07.2024
Stiri

VIDEO // Expert militar: Bucata de dronă cu 50 de kg de explozibil care a căzut pe teritoriul R. Moldova putea distruge în totalitate o casă sau avaria serios un bloc de locuit, dacă ar fi căzut peste o localitate

Actualitate 12.02.2024 16:28 Vizualizări1514 Autor: Ziarul National
VIDEO // Expert militar: Bucata de dronă cu 50 de kg de explozibil care a căzut pe teritoriul R. Moldova putea distruge în totalitate o casă sau avaria serios un bloc de locuit, dacă ar fi căzut peste o localitate Captură video


Cele 50 de kg de explozibil care erau în drona căzută lângă Etulia, raionul Vulcănești, ar fi putut provoca distrugerea unei case, avarierea mai multor construcții sau a unui bloc de locuit, dacă ar fi căzut peste o localitate din R. Moldova, susține Artur Leșcu, expert în domeniul militar.

„Cincizeci de kilograme de explozibil ar putea distruge, cu ușurință, o casă, ar putea avaria câteva case, dacă vorbim despre localități rurale, ar putea avaria serios o clădire multietajată, deci, e un adevărat pericol. Evident, nu R. Moldova a fost ținta acestui atac, dar când războiul este atât de aproape și aceste două noțiuni – atacuri cu drone și R. Moldova – sunt în aceeași propoziție, sună deja foarte serios”, a afirmat expertul de la WatchDog.MD.

Drona „Shahed”, lansată duminică de către armata Federației Ruse spre sudul Ucrainei, a fost doborâtă de către ucraineni și mai multe bucăți, inclusiv cele 50 kg de explozibil, au căzut pe teritoriul R. Moldova.

Artur Leșcu susține că R. Moldova nu poate fi sigură că astfel de accidente nu se vor repeta și constată că noi „nu avem cu ce” doborî vreun obiect zburător care survolează spațiul nostru aerian, pentru a putea proteja populația.

„Dacă am fi țintă, noi nu am putea să ne apărăm. Ar putea să ne apere doar un sistem de apărare antiaeriană, e foarte scump, dar și există și sisteme mai simple, mai ieftine care ar putea doborî anume drone”, afirmă expertul militar.

El a amintit că R. Moldova are deja un radar performant, dar acesta „urmărește ce se întâmplă” și „nu doboară ceea ce zboară”.

Menționăm că acesta nu este primul caz când dronele lansate de Rusia împotriva Ucrainei cad cu tot cu explozibil pe teritoriul R. Moldova. Autoritățile au securizat de fiecare dată zonele și au detonat controlat explozibilul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md