02:36:19 27.02.2024
Stiri

VIDEO // Expert militar: Bucata de dronă cu 50 de kg de explozibil care a căzut pe teritoriul R. Moldova putea distruge în totalitate o casă sau avaria serios un bloc de locuit, dacă ar fi căzut peste o localitate

Actualitate 12.02.2024 16:28 Vizualizări1310 Autor: Ziarul National
VIDEO // Expert militar: Bucata de dronă cu 50 de kg de explozibil care a căzut pe teritoriul R. Moldova putea distruge în totalitate o casă sau avaria serios un bloc de locuit, dacă ar fi căzut peste o localitate Captură video


Cele 50 de kg de explozibil care erau în drona căzută lângă Etulia, raionul Vulcănești, ar fi putut provoca distrugerea unei case, avarierea mai multor construcții sau a unui bloc de locuit, dacă ar fi căzut peste o localitate din R. Moldova, susține Artur Leșcu, expert în domeniul militar.

„Cincizeci de kilograme de explozibil ar putea distruge, cu ușurință, o casă, ar putea avaria câteva case, dacă vorbim despre localități rurale, ar putea avaria serios o clădire multietajată, deci, e un adevărat pericol. Evident, nu R. Moldova a fost ținta acestui atac, dar când războiul este atât de aproape și aceste două noțiuni – atacuri cu drone și R. Moldova – sunt în aceeași propoziție, sună deja foarte serios”, a afirmat expertul de la WatchDog.MD.

Drona „Shahed”, lansată duminică de către armata Federației Ruse spre sudul Ucrainei, a fost doborâtă de către ucraineni și mai multe bucăți, inclusiv cele 50 kg de explozibil, au căzut pe teritoriul R. Moldova.

Artur Leșcu susține că R. Moldova nu poate fi sigură că astfel de accidente nu se vor repeta și constată că noi „nu avem cu ce” doborî vreun obiect zburător care survolează spațiul nostru aerian, pentru a putea proteja populația.

„Dacă am fi țintă, noi nu am putea să ne apărăm. Ar putea să ne apere doar un sistem de apărare antiaeriană, e foarte scump, dar și există și sisteme mai simple, mai ieftine care ar putea doborî anume drone”, afirmă expertul militar.

El a amintit că R. Moldova are deja un radar performant, dar acesta „urmărește ce se întâmplă” și „nu doboară ceea ce zboară”.

Menționăm că acesta nu este primul caz când dronele lansate de Rusia împotriva Ucrainei cad cu tot cu explozibil pe teritoriul R. Moldova. Autoritățile au securizat de fiecare dată zonele și au detonat controlat explozibilul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md