12:18:49 25.09.2023
Stiri

Vicepremierul Spînu, REPLICĂ pentru Dodon, care o tot trimite pe Maia Sandu să se înțeleagă cu Putin în privința prețului la gazele naturale: „Situația s-ar schimba doar dacă ar fi cerințe... Acum este lupta noastră reală pentru INDEPENDENȚĂ”

Actualitate 05.08.2022 10:15 Vizualizări3213 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Spînu, REPLICĂ pentru Dodon, care o tot trimite pe Maia Sandu să se înțeleagă cu Putin în privința prețului la gazele naturale: „Situația s-ar schimba doar dacă ar fi cerințe... Acum este lupta noastră reală pentru INDEPENDENȚĂ”


Chiar dacă președinta Maia Sandu va merge la Moscova să se întâlnească cu Vladimir Putin, obținerea unui preț mai bun la gaz ar fi imposibilă fără unele cedări majore, a declarat aseară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, R. Moldova are stocat un volum de 24 de milioane de metri cubi, care ar asigura necesarul de gaze naturale pentru o lună de vară și doar pentru o săptămână pe timp de iarnă. În plus, R. Moldova a contractat un credit de la BERD, iar din banii împrumutați urmează să-și mărească stocurile de gaz. Vicepremierul spune că, dacă „Gazprom” reziliază contractul cu „Moldovagaz”, Chișinăul nu va mai procura energie electrică de la Cuciurgan, iar gaz vom cumpăra la preț de piață.

„Noi vom achiziționa de pe piață atât gaz, cât este nevoie pentru a suplini necesarul consumatorilor protejați pentru iarna care vine, la prețul care va fi atunci pe piață. Cel mai mare consumator de gaz din regiunea transnistreană este Centrala de la Cuciurgan, dacă ei nu vor mai avea gaz prin contractul cu „Moldovagaz”, evident, nu vor mai putea funcționa și apare problema energiei electrice. Dar deja avem semnat un contract de urgență cu partenerii din Ucraina, vom primi electricitate 100% din Ucraina, la un preț de aproximativ 75 de dolari”, a spus Andrei Spînu, citat de IPN.

Citește și: DOC // Dodon îi îndeamnă pe cetățeni să SABOTEZE măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, în cazul în care „Gazprom” va sista livrarea gazelor în R. Moldova. Acesta o trimite din nou pe Maia Sandu la Putin

Vicepremierul dă asigurări că formula de calcul negociată anul trecut cu „Gazprom” este una bună, iar tariful mare la gaz este o consecință a prețului exorbitant de achiziție. Andrei Spînu spune că chiar dacă ar exista tentative de renegociere a contractului, R. Moldova nu va obține un preț mai bun la gaz, dacă nu va fi gata să facă unele concesii în fața Rusiei.

„Formula pe care am negociat-o pe timp de vară este mai bună decât formula negociată de socialiști când erau la guvernare. Socialiștii au negociat o formulă 100% bazată pe prețul de piață pe timp de vară. În condițiile actualei formule, plătim un preț mai mic decât cel de pe piață. Tariful era atunci mai mic pentru că prețul de piață era mai mic, nu pentru că au negociat ei mai bine. Acum credeți că Bulgaria, Germania, Italia nu au încercat să obțină un preț mai bun? Credeți că suntem unica țară care ne confruntăm cu această situație? Credeți că dacă mergem de zece ori la Moscova lucrurile se vor schimba? Chiar dacă merge Maia Sandu sau eu încă de zece ori, situația s-ar schimba doar dacă ar fi cerințe, eu le spun cerințe, nu cedări. Vreau să-i întreb pe oameni cât sunt de gata să facă anumite cedări? Acum este lupta noastră reală pentru independență”, a mai spus Andrei Spînu.

Ieri, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un tarif de 22,99 de lei cu TVA inclus pentru un metru cub de gaz. După aprobarea noului tarif, președintele „Moldovagaz” a anunțat că acesta nu acoperă cheltuielile de achiziție și de transport, fapt care pune în pericol realizarea contractului cu „Gazprom”. Potrivit lui Vadim Ceban, noul tarif a fost stabilit prin includerea în formula de calcul a prețului de achiziție de 899 de dolari pentru o mie de metri cubi, în condițiile în care în luna august Republica Moldova procură gaz la un preț de 1 458 de dolari, iar devierile negative se ridică la 3,9 miliarde de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md