UTIL // Obiceiuri simple care te AJUTĂ să fii mai slabă și mai sănătoasă
Poți să găsești un milion de sfaturi atunci când vine vorba despre slăbit, însă uneori cele mai simple obiceiuri la care nu te-ai fi gândit sunt cele care fac minuni.
Cu cât conștientizezi mai mult faptul că trebuie să-ți schimbi alimentația ca să fii mai sănătoasă și mai slabă cu atât îți va fi mai ușor să faci modificările care te vor ajuta să ai o dietă echilibrată. Nu trebuie să schimbi totul deodată, nu trebuie să te înfometezi și nici nu trebuie să faci o obsesie din calcularea caloriilor.
Aceste obiceiuri simple te ajută să fii mai slabă și mai sănătoasă dacă înveți să le integrezi în viața ta de zi cu zi:
Nu mai calcula caloriile
Aplicațiile pentru slăbit te pot ajuta să conștientizezi ce conținut caloric au diverse alimente pe care le consumi și să constați cu surpriză că „nu mănânc mult” poate să însemne „nu mănânc mult, dar mănânc prost”. După te-ai obișnuit cu acest aspect și poți să discerni între alimentele hipercalorice și hipocalorice nu este necesar să continui să numeri toate caloriile, deoarece acest lucru poate să devină obositor și este mult mai bine să te concentrezi pe un plan alimentar cu alimente integrale și cât mai puțin procesate.
Un studiu de peste 20 de ani arată că alimentele procesate și băuturile acidulate sunt inamicul numărul UNU al siluetei, deoarece acestea te îngrașă cel mai mult. Astfel că este mult mai important să fii atentă nu la caloriile din alimente, ci mai degrabă la cât de sănătoase sunt acele alimente pe care alegi să le consumi.
O jumătate de farfurie trebuie să fie plină cu legume
Legumele și verdețurile sunt o sursă excelentă de fibre, apă și nutrienți importanți, fără să aducă un surplus de calorii.
Urmează această regulă simplă: asigură-te că jumătate din farfurie este ocupată cu legume/verdețuri. Același lucru poți să-l aplici și când mergi la cumpărături: dacă în coșul tău se regăsesc mai multe fructe și legume în defavoarea dulciurilor, afumăturilor și a snacks-urilor, atunci ești pe drumul cel bun.
Mănâncă ce vrei și când vrei
Uneori renunți la alimentele preferate pentru o bună perioadă de timp, însă nu le poți evita pentru totdeauna, așa că adesea se ajunge la situația în care începi brusc să le consumi în cantități mari și te îngrași la loc. Dacă vei consuma cu plăcere și fără vină alimentele care-ți plac, însă te vei întoarce la planul alimentar sănătos, riscul de a exagera cu alimentele nesănătoase este mult mai mic. Știi deja cum e să-ți fie poftă constant de ceva ce ți-ai impus să nu consumi! Renunță la această regulă frustrantă, fă-ți câte o poftă, dar asigură-te că revii pe drumul cel bun.
Folosește regula celor două îmbucături
Dacă ai poftă de ceva ce știi că este foarte nesănătos și hipercaloric, folosește o regulă care păcălește creierul: ia o îmbucătură, bea un pahar de apă și apoi mai ia încă o îmbucătură. Senzația de plin apare mai rapid în acest fel.
Începe ziua cu proteine
Alimentele bogate în proteine au capacitatea de a reduce nivelul grelinei, denumit și hormonul foamei. De aceea este foarte important să începi ziua cu un mic dejun care conține ouă, piept de pui sau iaurt grecesc, alimente proteice care te vor ajuta să rămâi sătulă până la masa de prânz.
Plimbă-te câte DOUĂ minune din oră în oră
Dacă ai un job care necesită statul prelungit pe scaun este foarte important să respecți această regulă: ridică-te după fiecare oră și plimbă-te câte două minute.
Nu mânca niciodată snacks-uri din pungă
Dacă le mănânci direct din pungă nici măcar nu realizezi cât de mult ai mâncat, înfulecând totul în cinci minute. În schimb, poți să le pui într-un castron mai mic, lucru care te va ajuta să porționezi aceste gustări care sunt concentrate și cu multe calorii.
Folosește regula de „10 minute”
Dacă vrei să te culci mai devreme, încearcă să te pui în pat cu 10 minute mai devreme decât ora ta de somn. Dacă vrei să te apuci de yoga sau să faci exerciții, dar nu găsești niciodată timp, începe cu 10 minute pe zi.
Toată lumea are 10 minute pe zi libere!
Mesele principale trebuie să fie consistente
Un studiu arată că porțiile mari de alimente bogate în apă constituie alegerile cele mai bune, deoarece dau senzația de sațietate și împiedică mâncatul în exces. Prin urmare, este mult mai bine să consumi o salată mare decât un pumn de nuci dacă vrei să simți că ai mâncat ceva.
Redu consumul de zahăr
Cea mai bună soluție este aceea de a evita să pui zahăr în băuturile pe care le consumi pe parcursul zilei, fie că este vorba despre cafea sau ceai. Dacă este foarte dificil, încearcă să reduci la jumătate cantitatea folosită.
Consumă băuturi calde
Aceste băuturi încetinesc procesul de îmbătrânire, ajută digestia, accelerează arderile grăsimilor și îmbunătățesc circulația sângelui. Consumă o cană cu ceai cald sau apă caldă cu 30 de minute înainte de o masă principală.
Nu te spăla pe dinți imediat după masă
Specialiștii nu recomandă spălatul dinților imediat după masă, deoarece acest obicei afectează smalțul dentar. Cel mai bun moment ca să te speli pe dinți este la o jumătate de oră după ce ai servit masa.
Sursa: eva.ro
Zeci de școli din R. Moldova, renovate energetic cu sprijinul Băncii Mondiale: Investiții de aproape 55 de milioane de dolari
Declarația liderilor din România, Franța, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie și ai UE, după întâlnirea cu Maia Sandu: „Mai mulți prieteni ai R. Moldova s-au reunit la aceeași masă pentru a discuta despre pacea și stabilitatea statului nostru”
PSRM și Dodon vor să EXCLUDĂ diaspora din procesul decizional din R. Moldova? „Votul în afara republicii e o problema care va fi analizată minuțios și noi, socialiștii, vom veni cu propuneri în timpul apropiat”