03:40:47 18.07.2024
Stiri

UTIL // Cum se PROVOACĂ înflorirea abundentă a muşcatelor. Perioada din vară în care plantele se lasă în repaus

Știri 28.04.2018 12:03 Vizualizări9573 Autor: Ziarul National
UTIL // Cum se PROVOACĂ înflorirea abundentă a muşcatelor. Perioada din vară în care plantele se lasă în repaus Sursa: adevarul.ro


Muşcatele sunt printre cele mai populare şi mai răspândite plante din lume, graţie florilor bogate şi colorate pe care le au. Acestea nu sunt pretenţioase şi se adaptează în orice condiţii.

Muşcatele se simt bine atât în ghivece, cât şi în pământul din grădină, iar pe lângă aspectul estetic au şi rolul de a ne proteja de unele insecte.

Vă prezentăm câteva sfaturi care vă vor ajuta să aveţi, toată vara, muşcate cu flori bogate în grădină sau pe balcon

Aşezarea. Muşcatelor le plac spaţiile deschise şi bine aerisite, dar ferite de curenţi puternici de aer. Trebuie să aibă destul spaţiu în ghiveci pentru dezvoltare. Dacă rădăcinile muşcatelor ies prin orificiile de drenaj ale ghiveciului, este momentul să fie mutate într-un vas mai mare.

Udarea. Ca şi orice plante cu flori, muşcatele iubesc apa, lumina şi soarele. Ele se udă regulat, dar nu excesiv. „Vara se udă florile de 2-3 ori pe săptămână, iar dacă sunt ţinute în soare mai multe ore, trebuie udate zilnic. Este indicat să nu li se pună apă când soarele este puternic. Ideal este să fie udate dimineaţa sau seara, iar cea mai bună apă este cea de ploaie. Apa de la robinet are multe fluoruri care nu fac bine plantelor”, ne-a explicat Monica Bud, reprezentanta unei florării din Oradea.

Lumina. Dacă vrem ca plantele să aibă multe flori trebuie să punem jardinierele la lumină. Dacă sunt ţinute la umbră nu vor înflori şi vor fi mai sensibile la boli. Muşcatelor le place lumina, dar soarele puternic le arde. Aşadar, în zilele toride de vară, ar fi bine să fie protejate cu o umbrelă sau să fie mutate din bătaia directă a soarelui.

Fertilizarea. Din luna aprilie până în luna septembrie se adaugă în apa de udat îngrăşământ lichid. „În perioada de înflorire abundentă, puteţi fertiliza muşcatele o dată pe săptămână, în funcţie de recomandarea făcută şi de producătorul fertilizantului pe care îl folosiţi. Cea mai bună soluţie este să folosiţi îngrăşământ special pentru muşcate”, a mai precizat Monica Bud.

Ciupirea şi tăierea. Ciupirea este esenţială dacă ne dorim muşcate dese, cu multe tulpini, pe care vor creşte o mulţime de flori. Periodic, se ciupeşte vârful lăstarilor pentru ca planta să se ramifice şi să se îmbogăţească. Ciupirea constă în scurtarea ramurilor cu cel mult o treime. Ramurile alungite, care nu au frunze, pot fi ciupite mai mult de atât. În urma ciupirii, din mugurii laterali vor apărea tulpini noi. „La mijlocul verii, după perioada de înflorire, plantele se lasă 5-6 săptămâni în repaus. Ele se udă mai rar şi nu se mai pune îngrăşământ. Spre toamnă, se înlătură florile şi frunzele uscate, iar crenguţele lungi se taie la primul nod de frunză. Din tulpină se taie o treime. Dacă consideraţi că este necesar, primăvara puteţi tunde mai tare planta, ea va înflori mai târziu, dar abundent”, a punctat specialistul.

Sursa: adevarul.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md