11:25:10 04.12.2023
Stiri

Bulgarii din Taraclia vor „statut special” și AMENINȚĂ cu intrarea în componența Găgăuziei

Politică 09.04.2014 16:42 Vizualizări3242 Autor: Stela Mihailovici
Bulgarii din Taraclia vor „statut special” și AMENINȚĂ cu intrarea în componența Găgăuziei


Consiliul Raional Taraclia cere Parlamentului de la Chișinău să adopte un document prin care unitatea administrativ-teritorială Taraclia să primească un statut special. În caz contrar, autoritățile locale amenință că raionul va intra în componența Găgăuziei.

„Strategia privind descentralizarea administrativă, adoptată de Parlament, prevede că regiunile în care locuiesc mai puțin de 50 de mii de cetățeni trebuie să fie optimizate. În Taraclia avem 44 de mii de locuitori. Există riscul să se repete situația din 1998, când ne-au alipit la raionul Cahul. În Taraclia, 72% din locuitori sunt bulgari, dacă intrăm în componența Cahulului, bulgarii vor constitui doar 6%”, a explicat primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov, citat de „Komsomolskaia Pravda”.

Filipov admite că în Taraclia s-ar putea repeta situația din Găgăuzia, unde aleșii locali au organizat un referendum. „Noi vom cere să fie restabilit adevărul istoric. Găgăuzii și bulgarii au locuit împreună zece secole în Balcani. Și în Moldova locuim împreună de 200 de ani. De aceea, dacă Parlamentul va refuza să ne acorde un statut special, atunci vom cere alipirea la Găgăuzia”, atenționează primarul de Taraclia.

Consilierul raional Stepan Țolov declara încă anul trecut că Taraclia trebuie să devină o unitate administrativă autonomă - Raionul Bulgar Taraclia.

O adunare generală a etnicilor bulgari este programată pe 12 aprilie la Taraclia. Pe agendă figurează inclusiv un proiect de lege care urmează să fie propus Parlamentului privind acordarea unui statut special pentru raionul Taraclia.

Potrivit recesământului din 2004, etnicii bulgari reprezintă 65,56 la sută din cei 43 151 de locuitori ai raionului Taraclia.Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md