23:58:53 25.04.2024
Stiri

Proiectul privind STATUTUL SPECIAL pentru raionul Taraclia a apărut după o vizită a ambasadorului rus în regiune

Politică 12.04.2014 09:29 Vizualizări2728 Autor: Raisa Lozinschi
Proiectul privind STATUTUL SPECIAL pentru raionul Taraclia a apărut după o vizită a ambasadorului rus în regiune


Intenție // Primarul comunist al orașului Taraclia amenință cu referendum și alipirea la Găgăuzia, dacă raionului nu-i va fi oferit statut special

Crimeea a fost alipită la Federația Rusă după un referendum local. În alte trei regiuni din estul Ucrainei - Harkov, Luhansk și Donețk - situația se precipită cu clădiri administrative luate cu asalt, cu ostatici și cu intențiile etnicilor ruși de a organiza referendumuri. După plebiscitul ilegal din Găgăuzia în care majoritatea populației de acolo s-ar fi pronunțat pentru aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, raionul Taraclia, condus de comuniști, iese la rampă.

Amenințări

Zilele trecute, primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov, a oferit un interviu unei publicații de limba rusă și a tunat cu amenințări. Potrivit acestuia, raionul Taraclia va organiza un referendum cu privire la alipirea de Găgăuzia, dacă Parlamentul de la Chișinău nu-i va acorda acestuia „statut special” - Raionul Bulgar Taraclia. Primarul Serghei Filipov, care își are biroul pe str. Lenin din orașul Taraclia și care a făcut parte, în perioada 1-12 iulie 2013, din delegația condusă de comunistul Mark Tkaciuk în China, la invitația Partidului Comunist de acolo, nu a vrut să ridice receptorul pe tot parcursul zilei de ieri ca să ne răspundă la întrebări.

„Opinie personală”

Președintele raionului Taraclia, Alexandr Garanovski, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Filipov și-a exprimat o „opinie personală”, fiindcă în raion nu poate fi organizat un referendum local legal. Iar la Adunarea generală a etnicilor bulgari care va fi organizată sâmbătă, 12 aprilie, vor fi puse în discuție patru subiecte, printre care solicitarea unui statut special național-cultural pentru etnicii bulgari, studierea în școlile din regiune în limba bulgară și studierea mai bună a limbii române.

„Nu dorim ieșirea din cadrul R. Moldova, ne înțelegem bine și cu găgăuzii, și cu moldovenii. Nu vrem decât să ne păstrăm raionul care ar putea să dispară odată cu implementarea Strategiei de descentralizare adoptată de Parlament, iar statutul special să fie național-cultural. Vrem să ne păstrăm cultura, nu vrem alte drepturi”, ne-a spus președintele Garanovski.

Vizita ambasadorului rus în Taraclia

Întâmplător sau nu, discuțiile despre un eventual statut aparte pentru raionul populat în majoritate de etnici bulgari au apărut încă în anul trecut, la puțin timp după vizita ambasadorului Federației Ruse, Farit Muhametșin, în Taraclia. Președintele raionului Taraclia, însă, zice că nu există nicio legătură între aceste evenimente. „Adunarea generală a etnicilor bulgari din 19 aprilie 2013 a decis solicitarea acestui statut special”, ne asigură comunistul. Muhametșin a fost la Taraclia în luna februarie 2013. Întrebat de ce bulgarii nu au solicitat statut special pe timpul guvernării comuniste, întrucât acest raion era condus tot de către comuniști și atunci, Garanovski meditează: „Bulgarii de mai bine de 20 de ani au optat pentru acest statut special. Între timp, am devenit cu 30 la sută mai puțini (astăzi în Taraclia bulgarii reprezintă 65 la sută din populație – n.r.). Acum, după Strategia privind descentralizarea, a apărut pericolul să nu mai existăm ca raion”.

Raionul roșu

În raionul Taraclia, comuniștii au câștigat 59 la sută la alegerile locale din 2011, iar în Consiliul raional sunt 18 consilieri comuniști, patru democrați, trei liberal-democrați și doi social-democrați. Ziarul NAȚIONAL a vrut să afle ce cred cei din conducerea Partidului Comuniștilor despre pornirile din Taraclia. Deputatul Mark Tkaciuk, după ce a auzit întrebarea, ne-a spus să revenim mai târziu, după care nu a mai răspuns la telefon. Comunistul Iurie Muntean a găsit o altă scuză – a cerut timp să se documenteze. Deputatul Eduard Mușuc a afirmat, însă, că de vină pentru ceea ce se întâmplă în Taraclia ar fi „politica forțată de la centru care, fără consultarea cetățenilor, fără un referendum, merg pe calea integrării europene”. Mușuc afirmă că „R. Moldova este pe cale să-și piardă statalitatea”, fiindcă, „după Găgăuzia și Taraclia se mai aud voci în nordul R. Moldova, nemaivorbind de Transnistria”, iar noi trebuie să avem „relații strategice atât cu UE, cât și cu Federația Rusă”.

Chestiuni de partid la întâlniri

Comunistul vede mai multe argumente în favoarea solicitării bulgarilor din sud-estul R. Moldova, printre care și „atitudinea față de etnii”. Întrebat dacă există similitudini între ce se întâmplă în R. Moldova și faptul că, sub același argument al protecției minorităților naționale, Federația Rusă a alipit Crimeea, Mușuc a spus că nu vrea să facă legătură între evenimentele din Ucraina și cele din R. Moldova. Acesta a mai menționat că autoritățile din Taraclia reprezintă „interesele locuitorilor de acolo”, nu pe ale PCRM, iar la întâlniri vorbesc numai „despre chestiuni de partid”. Președintele raionului Taraclia a ținut să specifice că bulgarii din R. Moldova au demult pașapoarte bulgărești și pot să circule nestingherit în UE, iar „Europa trebuie construită acasă”.

Oazu Nantoi, analist politic: „Scopul final – federalizarea R. Moldova”

„Ceea ce se întâmplă în Taraclia sunt niște lucruri orchestrate, menite să destabilizeze situația politică din R. Moldova. Este un scenariu pus la cale de Federația Rusă care are drept scop final federalizarea R. Moldova. Nu întâmplător, după vreo zece zile de la vizita de anul trecut la Taraclia a ambasadorului rus în R. Moldova, Farit Muhametșin, a apărut acel proiect privind acordarea unui statut special acestui raion”.

Vlad Filat, președintele PLDM: „Voronin va ajunge în situația lui Ianukovici”

„Prin minciuni, scandal și comportament antistatal, așa cum înțelege Vladimir Voronin să facă politică, acesta are șansa să ajungă în situația lui Ianukovici (a fugit din Ucraina - n.r.). El trebuie să înțeleagă că are o responsabilitate directă și să le spună colegilor săi din Găgăuzia și Taraclia că e vorba de țară, de integritate teritorială. Ceea ce fac Voronin și comuniștii nu e politică și concurență de idei. Nu e vorba de Uniunea Vamală sau opțiunea lor estică. E vorba de anumite porniri în Găgăuzia și Taraclia, care nu au nimic comun cu opțiunea estică sau europeană. Este pusă în pericol integritatea teritorială”.

Igor Corman, președintele Parlamentului: „Referendumurile sunt la modă”

„Când se dorește o abordare constructivă, se discută, nu se lansează declarații. Pe agenda Parlamentului de la Chișinău nu figurează vreo chestiune privind acordarea vreunui statut special raionului Taraclia. Ceea ce se întâmplă acolo e în contextul situației din regiune. Referendumurile sunt la modă și cei din Taraclia încearcă să nu rămână în urmă”.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md