23:06:27 04.03.2021
 
Stiri

Un nou risc de contaminare RADIOACTIVĂ de la Cernobîl

Știri 12.02.2015 11:21 Vizualizări1828 Autor: Ziarul National


Un nou risc de contaminare RADIOACTIVĂ de la Cernobîl sursa: descopera.ro

La 29 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl, Ucraina, efectele devastatoare ale poluării se resimt încă, din cauza incendiilor de pădure de lângă centrala atomică.

Aceste incendii, potrivit descopera.ro, duc la ridicarea din sol a cesiului radioactiv din apropierea centralei, care ajunge sub formă de fum în atmosferă şi astfel se va întinde deasupra întregii Europe de Est.

Cercetătorii avertizează că situaţia se poate agrava, din cauza schimbării climei, care va face mai frecvente asemenea incendii de pădure.

În prezent, mai este în vigoare o zonă interzisă, contaminată radioactiv, pe o suprafaţă de aproximativ 2 600 km pătraţi în jurul centralei nucleare.

În total, în urma exploziei nucleare a fost eliberată în atmosferă o cantitate de 85 Petabecquereli de cesiu radioactiv.

Acum, între 2 şi 8 Petabecquereli se pot regăsi în stratul superior al solului din zona interzisă.

Până acum au mai avut loc trei incendii de pădure în această regiune, în anii 2002, 2008 şi 2010.

Cercetătorii de la Norwegian Institute for Air Research au folosit sateliţi pentru a observa deplasarea aerului şi zonele care riscă să fie afectate de contaminarea radioactivă.

Ei spun că aproximativ 0,5 PBq de cesiu radioactiv au fost eliberaţi în fumul care a ajuns deasupra Europei de Est, apoi până în Turcia şi până în Scandinavia.

Fumul încărcat radioactiv poate afecta şi culturile agricole. De exemplu, ciupercile absorb foarte repede cesiul-137, iar consumarea acestora poate creşte riscul apariţiei cancerului, spune unul din autorii studiului.

Pe măsură ce regiunea de lângă Cernobîl va deveni tot mai secetoasă, incendiile de vegetaţie se vor înmulţi, în perioada 2023-2036.

În accidentul nuclear din 26 aprilie 1986 au murit 31 de oameni, iar mulţi alţii au suferit din cauza efectelor radiaţiilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md