05:59:40 20.04.2024
Stiri

Zona nucleară Cernobîl, CĂUTATĂ în rândul turiştilor

Știri 18.04.2015 11:45 Vizualizări2064 Autor: Ziarul National
Zona nucleară Cernobîl, CĂUTATĂ în rândul turiştilor


La aproape 30 de ani de la dezastrul nuclear de lângă oraşul Pripyat, numele Cernobîl încă inspiră teamă, scrie curierulnational.ro.

Cu toate acestea, zona de contaminare pare a fi un alimentator şi purtător de farmec, atrăgând un flux constant de turişti. Există chiar şi hoteluri în interiorul zonei de alienaţie. Vizitele în aceste zone se supun controalelor de securitate şi se realizează sub stricta protecţie a tururilor ghidate.

Astăzi, numărul turiştilor care doresc să se îndrepte cât mai adânc în zona de alienaţie de la Cernobîl - 30 de kilometri de teren contaminat în jurul centralei - a crescut, susţin mai multe firme de turism. Chiar dacă instabilitatea recentă din estul Ucrainei a scos ţara de pe listele multor turişti - WizzAir anunţând de curând închiderea subsidiarei din Ucraina si preluarea operațiunilor de către Wizz Air Ungaria, Cernobîl încă pare să răzbească în conştiinţa globală.

Vizitatorii ajung în această zonă cu ajutorul unor autocare după un drum de două ore din nordul capitalei Ucrainei - Kiev.

Odată ajunşi acolo, ei semnează o notă de avertisment împotriva oricăror atingeri ale obiectelor sau vegetaţiei din zonă, sau chiar statul pe jos. De asemenea, în momentul plecării din zonă se realizează un control amănunţit potrivit reglementărilor.

Scanerele corporale fac teste pentru nivelurile ridicate de radiaţii. Dacă sună alarma scanerului, gardienii trebuie să îi cureţe pe turişti de praf radioactiv înainte de a le da voie să plece, notează curierulnational.ro.

Accidentul de la Cernobîl a fost estimat ca având nivelul șapte, cel mai mare nivel de pe scara internaţională a evenimentelor nucleare.

Ploaia contaminată şi vântul ce depuneau praf radioactiv au fost înregistrate până în Suedia şi Ţara Galilor. Malformaţii congenitale şi cancerul tiroidian în Ucraina, precum şi în vecinătate - Belarus şi părţi ale Rusiei, au fost atribuite accidentului nuclear. Unele studii leagă mai mult de 1 800 de cazuri de cancer tiroi­di­an de accidentul de la Cernobîl.

Aproximativ 200 de oameni încă trăiesc în interiorul zonei de alienaţie, în ciuda ordinelor guvernului de a părăsi zona.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md