11:03:22 23.08.2019
 
Stiri

Un ministru din R. Moldova tună şi fulgeră: „Ar putea să pună cruce pe cariera dumneavoastră profesională”

Social 14.01.2016 15:02 Vizualizări3765 Autor: Galina Munteanu
Un ministru din R. Moldova tună şi fulgeră: „Ar putea să pună cruce pe cariera dumneavoastră profesională”

Ministrul Transporturilor şi Infrastrcturii Drumurilor (MTID), Iurie Chirinciuc, se arată deranjat de felul cum au muncit săpătmânile trecute angajaţii Administraţiei de Stat a Drumurilor (SA „Drumuri”) pentru a curăta drumurile de zăpadă. Ministrul s-a referit în special la accidentele rutiere care au avut loc la începutul anului, cauzate în special de gheţuşurile de pe traseele naţionale.

„Cazul Peresecina oferă anumite semnale că pe data de 10 ianuarie curent, serviciile de patrulare din sector nu au putut asigura o întreținere adecvată a drumurilor publice. În colaborare cu organele specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, am dispus efectuarea unor anchete interne pe cazurile în care au decedat cetățeni în rezultatul accidentelor rutiere. Cercetările urmează să stabilească cum au acționat conducerea și angajații Administraţiei de Stat a Drumurilor în fiecare caz aparte și ce a întreprins pentru a pune în aplicare dispozițiile și ordinile date de conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în cadrul inspecțiilor efectuate pe data de 5, 7 și 8 ianuarie curent”, a spus ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Iurie Chirinciuc.

„Unui tată care și-a pierdut copilul n-o să-i puteți explica niciodată că lapovița îngheață prea repede pe drumuri, iar autospecialele care împrăștie material antiderapant, deplasându-se cu o viteză de circa 40 kilometri pe oră, nu pot distribui antiderapante instantaneu pe o porțiune de circa 800 de kilometri. Toate aceste detalii tehnice și argumente n-o să-i micșoreze suferința și durerea sufletească și n-o să-i întoarcă copilul la viață”, a mai adaugat acesta.

Mai mult, ministrul i-a ameninţat cu concedieri pe responsabilii care nu şi-au îndeplinit obligaţiunile.

„Țin să vă atenționez că, apariția unor noi cruci pe drumuri, în locurile unde s-au produs accidente cu victime, ar putea să pună cruce și pe cariera dumneavoastră profesională, dacă anchetele interne vor stabili că nu ați acționat corect și operativ pentru a asigura siguranța circulației și buna întreținere a drumurilor în condiții de iarnă”, a mai spus Iurie Chirinciuc.

Solicitați de Ziarul NAŢIONAL, responsabili de la SA „Drumuri” confirmă că „este loc de mai bine”. „Recunoaştem, în zilele în care a nins nu a fost nimic ieşit din comun şi s-a putut face faţă şi mai bine problemei. Am avut situaţii şi mai complicate. Sigur, odată ieşit în trafic, şoferul trebuie să ştie că drumul este curăţat şi poate merge în siguranţă, dar asta nu-l scuteşte să respecte Regulamentul circulaţiei rutiere, să adapteze viteza de mers la condiţiile meteo. Critica e bună, pentru că s-au pierdut vieţi omeneşti şi trebuie să ne mobilizăm să nu mai admitem astfel de tragedii”, a spus managerul şef-adjunct de la SA „Drumuri”, Ion Drucec.

Săptămâna trecută, în R. Moldova au avut loc 46 de accidente rutiere în care şi-au pierdut viaţa cinci persoane şi alte 64 au fost traumatizate.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, au fost întocmite peste trei mii de contravenţii, iar în baza deciziilor agenţilor constatatori, au fost aplicate circa trei mii de amenzi în sumă de peste un million de lei.

Potrivit datelor preliminare ale anchetelor, în unele dintre aceste accidente cauza a fost gheţuşul de pe traseele naţionale. Printre acestea se numără şi cel din apropierea localităţii Peresecina, pe data de 10 ianuarie, în care şi-a pierdut viaţa o femeie de 32 de ani şi copila acesteia de şapte ani.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.08.2019 09:23 Nicolae Negru Ipocrizie, numele tău e Dodon-Sandu-N...

19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md