23:42:42 16.10.2019
 
Stiri

Un expert economic atrage atenția asupra gradului înalt de CONCENTRARE a sectorului bancar și cere punerea în aplicare a unor soluții EXTRAORDINARE

Economie 11.07.2019 18:31 Vizualizări971 Autor: Ziarul National
Un expert economic atrage atenția asupra gradului înalt de CONCENTRARE a sectorului bancar și cere punerea în aplicare a unor soluții EXTRAORDINARE

Deși sectorul bancar al R. Moldova este format din 11 bănci comerciale, ponderea portofoliului de credite a primelor trei bănci comerciale, din total portofoliul de credite pe sectorul bancar, a fost de 69% la finele lunii mai. Asta denotă un grad înalt de concentrare a sectorului bancar al R. Moldova și se impune aplicarea unor soluții extraordinare.

De această părere este expertul economic Viorel Gîrbu, care a făcut o analiză a portofoliului de credite din sectorul bancar, în primele cinci luni ale anului curent.

Potrivit lui Gîrbu, portofoliul de credite în sectorul bancar a crescut cu 2,6 miliarde de lei sau 7,4% pe parcursul primelor cinci luni ale anului curent. „Cea mai însemnată contribuție la majorarea portofoliului de credite, în mărime de 30%, a fost exercitată de creșterea cu 786 milioane de lei a volumului creditelor acordate pentru procurarea sau construcția imobilului.

Ramura economiei naționale care beneficiază de cel mai mare volum al creditelor acordate de băncile comerciale din R. Moldova este cea a comerțului, care la finele lunii mai a deținut o pondere de 24% din totalul portofoliului de credite pe sectorul bancar. Pe de altă parte, agricultura, industria alimentară, industria energetică, industria productivă și domeniile de prestare a serviciilor, construcții, transport, telecomunicaţii şi dezvoltarea reţelei au deținut în total o pondere de doar 37%”, spune Gîrbu.

Totuși acesta atrage atenția asupra gradului ridicat de concentrare a sectorului bancar din R. Moldova. „Gradul mare de concentrare a sectorului bancar al țării este relevat de faptul că, la finele lunii mai, o singură bancă comercială a fost cel mai important creditor în 14, dintr-un total de 16 ramuri, care au format portofoliul de credite pe sectorul bancar la finele primelor cinci luni ale anului. În cazul a cinci ramuri, ponderea unei singuri bănci comerciale în volumul creditelor acordate a fost de peste 50% la finele lunii mai a anului curent”.

Expertul spune că creditarea disproporționată a ramurilor economiei în favoarea comerțului, precum și ponderea însemnată a unei singure bănci comerciale în volumul creditelor acordate pe ramurile portofoliului de credite a sectorului bancar indică asupra unor disfuncționalități a economiei naționale.

„Astfel, situația dată descrie competitivitatea redusă a sectorul bancar, care expune țara la un grad sporit de vulnerabilitate în cazul unor riscuri sistemice, dar și o competitivitatea redusă per ansamblu a economiei naționale. Aceste circumstanțe, care nu descriu o evoluție de moment, ci o trăsătură de lungă durată a economiei naționale, impun identificarea și punerea în aplicare a unor soluții extraordinare din partea autorităților competente”, a adăugat Viorel Gîrbu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md