00:01:15 16.11.2018
 
Stiri

Un cunoscut medic pediatru din R. Moldova SPARGE TĂCEREA: Diagnoze FALSE la copii în instituțiile medicale din R. Moldova, pentru a încasa mai mulți bani. REACȚIA celor vizați

Social 11.07.2018 12:42 Vizualizări4301 Autor: Ziarul National
Un cunoscut medic pediatru din R. Moldova SPARGE TĂCEREA: Diagnoze FALSE la copii în instituțiile medicale din R. Moldova, pentru a încasa mai mulți bani. REACȚIA celor vizați

UPDATE // Spitalul Clinic Municipal Nr.1 respunge acuzațiile medicului Mihai Stratulat care a scris pe Facebook despre faptul că în această instituție s-ar pune diagnostice greșite la copii, pentru a primi mai mulți bani de la bugetul asigurărilor medicale obligatorii. Instituția afirmă, într-un comunicat de presă, că respectă toate actele normative în vigoare atunci când acordă îngrijiri medicale la cei circa opt mii de copii internați anual cu afecțiuni respiratorii și îl numește „pretins pediatru” pe Stratulat.

„Codificarea cu diagnosticul de pneumonie, comparativ cu alte afecțiuni respiratorii, nu sporește costul cazului tratat, fapt ce l-ar fi cunoscut Mihai Stratulat, dacă ar fi activat în acest sistem. În acest context ne întrebăm care este nivelul de expertiză/competență profesională al domnului Mihai Stratulat, care-i permite să facă analiza activității medicilor pediatri consacrați nu doar din instuituția noastră, inclusiv cadrelor universitare, precum și întregului sistem de sănătate din țară?”, se arată în comunicatul de presă al acestei istituții medicale.

Spitalul vizat susține că Stratulat nu ar fi lucrat în nicio instituție medicală publică din R. Moldova.

„Din păcate, ne confruntăm zilnic cu situații de conflict create de către pretinsul pediatru Mihai Stratulat, care, din câte cunoaștem, este neonatolog de specialitate, dar nu a activat în această calitate în instituții medico-sanitare publice niciodată. Totodată, permanent, inclusiv prin postarea de pe Facebook, acesta blamează nu doar cadrele medicale din IMSP, dar și întregul sistem de sănatate din Republica Moldova.

Nu ducem un Registru al tuturor cazurilor nefericite de copii bolnavi, care ajung în stare grava și foarte gravă la spital dupa consulațiile acestuia, dar nici nu considerăm necesar acest lucru, din moment ce toate eforturile noastre în procesul de asistență medicală copiilor sunt în corespundere cu practicile actuale în domeniu, fapt confirmat și prin multiple mulțumiri ale pacienților noștri, dar și prin numeroase evaluări ale activității instituției, conform prevederilor în vigoare, efectuate de structurile abilitate și specialiști consacrați”, se mai menționează în comunicatul citat.

***
În cel puțin două instituții medicale din R. Moldova doctorii ar pune diagnoze false la copii, pentru ca instituția să primească mai mulți bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Acuzațiile vin de la cunoscutul medic pediatru din R. Moldova, Mihai Stratulat, care arată spre Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” și Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Acesta crede că cele două instituții medicale trebuie închise, fiindcă aici nu s-ar face medicină.

„Astăzi voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din R. Moldova!!! Voi știți cum lucrează el??? Nicicum!!! Avem protocoale bune, dar implementare proastă!!! Am să vă vorbesc astăzi despre două spitale care, consider eu, ar trebui inchise, unul dintre ele - parțial închis! Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduc)! De ce? Pentru că acolo nu se face medicină!!! De ce? Pentru că acolo, cu orice (problemă - n.r.) te-ai adresa, diagnoza finală este „pneumonie pe dreapta” și imediat AB!!! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol!!! De ce? Pentru că administrația acestora (directorii și vicedirectorii) sunt cointeresati în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient, câți pacienți internați, ce diagnoză! Totul se face printr-un program care se numește DRG și în funcție de diagnoza pacienților internați se calculează un coficient, care într-un final dictează suma de bani transferată de la CNAM la spital! Cum credeti, ce coeficient are Pneumonia în sistemul DRG??? Vă spun eu: bun de tot!”, acuză Stratulat într-o postare de pe rețelele de socializare.

Aceeași sursă arată că la Spitalul Clinic Municipal Nr.1 situația ar fi „și mai dramatică”: „Au deschis încă o secție de patologie nou-născuți, când au văzut că prima secție aduce „ruble” la spital! Vicedirectorul pe Pediatrie al spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie „dabravolino-prenudidilno” transferați cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa-zisa „pneumonie” pentru a aduce bani spitalului”.

Medicul Mihai Stratulat spune că anume în aceste două spitale ar fi „dezmățul cel mai mare”, dar probleme ar fi și la Spitalul „V. Ignatenco” sau la Centrul Mamei și al Copilului, unde situația este „un pic mai bună”.

„Situația este urmatoarea: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru că avem paturi libere și le punem diagnostice, pentru că trebuie să suplinim bugetul spitalelor cu bani!!! Și eu mă întreb acum: pentru asta am facut eu Medicina??? Pentru asta tatăl meu a vrut să fiu eu medic??? Pentru asta cheltuiesc eu bani anual, procurând manuale de Pediatrie și Neonatologie, că să fiu în rând cu Europa și SUA?”, este revolta medicului care oferă de multe ori consultații gratuite mămicilor, chiar pe rețelele de socializare.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL să comenteze acuzațiile, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Municipal Nr.1, Andrei Guțu, ne-a declarat că administrația instituției pe care o reprezintă se va întruni într-o ședință pentru a discuta subiectul în această după-amiază și un comentariu ne va fi oferit mai târziu.
Merită și prietenii tăi să știe ASTA!


Top stiri

Fanel 11.07.2018 17:32

medicii indeobste s-au afighit cu totul, chirurgul pentru o operatie poate sa ceara 300$ fara sa roseasca!

Serafim 11.07.2018 18:38

Sper ca ministerul Sanatatii sa se autosesizeze!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.11.2018 13:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

11.11.2018 15:40 Ziarul National Gheorghe Erizanu // Cetățeanul Băsescu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md