00:44:42 12.08.2022
Stiri

Guvernarea e gata să pună la bătaie încă 700 de MILIOANE de lei pentru a compensa o eventuală creștere a TARIFULUI la gazele naturale

Actualitate 14.01.2022 09:34 Vizualizări1791 Autor: Ziarul National
Guvernarea e gata să pună la bătaie încă 700 de MILIOANE de lei pentru a compensa o eventuală creștere a TARIFULUI la gazele naturale oficial.md


Partidul de guvernământ examinează cele mai sumbre scenarii, unul dintre ele fiind majorarea tarifului la gazele naturale până la 14,7 lei. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, a declarat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv că, dacă va exista la o nouă creștere a tarifului, Guvernul va veni cu un pachet suplimentar de compensații, astfel încât cetățenii să poată face față poverii facturilor.

Dan Perciun a explicat că, dacă prețul de achiziție a gazului va rămâne ridicat, ajustarea în creștere a tarifelor va fi inevitabilă. Calculele preliminare arată că la o majorare a tarifului de la 11,08 lei la 14,7 lei, în condițiile actualului mecanism de compensare, ar mai fi necesare 700 de milioane de lei.

„În condițiile creșterii în continuare a prețului de achiziție trebuie să vorbim despre un pachet mai mare de compensare a tarifului. Noi am calculat că pentru a acoperi această majorare de tarif, care încă nu este clar dacă va avea loc sau nu, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei suplimentar pentru următoarele trei luni, astfel încât chiar dacă se majorează tariful dincolo de nivelul actual, să putem menține nivelul actual din facturi. Soluția este compensația, altele nu-s. 700 de milioane de lei ar fi costurile care ar acoperi majorarea tarifului pe modelul deja existent. În rezultatul creșterii economice vedem și o majorare a încasărilor la bugetul de stat și aceste venituri trebuie direcționate prioritar spre compensații”, a menționat președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului R. Moldova, citat de IPN.

Citește și: INFOGRAFIC // Detalii despre pachetul de COMPENSAȚII aprobat de Guvern după majorarea prețurilor la gazele naturale: Câți locuitori din Chișinău și Bălți vor primi bani pentru căldură și cine poate solicita ajutor pentru perioada rece a anului

În același timp, reprezentantul Platformei „DA”, Alexandru Slusari, a precizat că responsabilitatea politică pentru criza energetică cu care ne confruntăm o poartă vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care ar trebui să-și prezinte demisia sau să fie demis.

Citește și: Guvernul alocă 1,6 MILIARDE de lei pentru a compensa consumul de gaze naturale al TUTUROR cetățenilor R. Moldova în perioada noiembrie 2021 - martie 2022

„Domnul Spînu s-a transformat în avocatul „Moldovagaz”. A venit la negocieri cu echipa de la „Moldovagaz” care este afiliată „Gazpromului”, care a știut că expiră contractul și din prima zi a învestirii Guvernului trebuia să înceapă procesul de negocieri. Noi suntem gata să punem umărul la căutarea soluțiilor, dar nu la justificarea greșelilor. Aceste două condiții, privind sistarea livrării gazului în 48 de ore și plata în avans sunt o bombă cu ceas, au fost plasate acolo intenționat ca să provoace în fiecare lună o criză energetică. Atmosfera enervantă în care se află toată societatea este cauzată de aceste două puncte”, a punctat Slusari.

Amintim că Guvernul a alocat deja 1,6 miliarde de lei, pentru compensarea tarifului la gazele naturale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

ion 14.01.2022 10:35

Astăzi, (pe viitor sunt posibile o sumedenie de soluții, care trebuie acum discutate, dezbătute)cunoscând Legea randamentului descrescând, e necesar de acordat sprijin punctual persoanelor aflate în dificultate prin compensări adiționale. Nu e nevoie de răspândirea panicii, nu e cazul. Această guvernare trebuie să înțeleagă că majoritatea cetățenilor au votat contra lui dodon!!! Programul ”vremurilor bune” nu e sustenabil și oamenii au știut acest lucru, dar nu au mai dorit să-l accepte pe acest culiocar rușinos.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

01.08.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre s...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md