22:42:00 19.08.2019
 
Stiri

Un parlamentar a DEMISIONAT din funcție. „Eu nu pot să SEMNEZ așa ceva. Să-și asume cine vrea chestiunea care poate pune în pericol SECURITATEA R. Moldova”

Politică 24.05.2018 16:13 Vizualizări82767 Autor: Ziarul National
Un parlamentar a DEMISIONAT din funcție. „Eu nu pot să SEMNEZ așa ceva. Să-și asume cine vrea chestiunea care poate pune în pericol SECURITATEA R. Moldova” captură privesc.eu

Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică din Parlamentul R. Moldova, Roman Boțan, a demisionat din funcție. Acesta nu a fost de acord să semneze și să prezinte raportul Comisiei la proiectul de lege privind sistemul naţional de paşapoarte şi cetăţenie.

„Eu am refuzat să semnez acest raport. Nu vreau să mă asociez din punct de vedere administrativ cu acest proiect de lege. De aceea, raportul a fost semnat și prezentat de Eugen Carpov. Eu, în calitate de președinte de Comisie, trebuie să veghez ca să se respecte toate procedurile. Aici au fost comise încălcări. Din acest motiv demisionez din funcția de președinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică”, a precizat Boțan.

Potrivit lui, faptul că prin acest proiect este extins numărul străinilor care pot obține cetățenia R. Moldova poate pune în pericol securitatea statului. „Anterior se vorbea de până la 5 000 de persoane care pot obține cetățenia R. Moldova dacă fac investiții aici. Acum e vorba de zeci de mii. Persoanele acestea obțin și drepturi politice pentru un anumit preț. Eu cred că acest proiect de lege poate pune în pricol securitatea statului”, a mai adăugat Roman Boțan.

De asemenea, liberalul este nemulțumit și de faptul că persoanele care urmează să obțină cetățenia contra cost nu vor fi obligate să cunoască limba română și prevederile Constituției. „Există riscuri de corupţie şi de securitate. Decretul preşedintelui privind acordarea cetăţeniei va conţine doar datele dosarelor, fără a indica numele şi prenumele, este o excepţie doar pentru aceste categorii. Iniţial se propunea să nu fie publicat decretul. Cine primeşte cetăţenie? Se doreşte secretizarea pentru cei care vor obţine cetăţenia. Banii vor putea parveni din fraudă, ar crea premise de legalizare a activelor ilegale, mai mulţi factori de coruptibilitate au fost identificate în rapoarte", a conchis Roman Boțan.Boțan enumeră riscurile unui proiect de lege, pe care a refuzat să-l semneze în calitate de președinte de comisie electorală, și pe care le puteți vedea mai jos:

„În semn de protest mi-am depus demisia din funcţia de preşedinte a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Îmi lasă un dezgust şi profund sentiment de îngrijorare felul în care în Parlament se examinează chestiuni ce ţin de competenţa Comisiei, pe care am avut onoarea să o conduc.

Astăzi a fost introdus pe ordinea de zi pentru lectură finală proiectul de lege nr. 346 care se referă la modificarea legii sistemului naţional de paşapoarte şi legii cetăţeniei.

Anterior prin Legea pentru modificarea și completarea unor acte legislative nr. 283 din 16.12.2016 au fost operate un șir de modificări prin care cetățenilor străini și apatrizilor care varsă o contribuție la Fondul de investiții publice li se poate acorda cetățenia R. Moldova. Acordarea cetățeniei în acest caz urma să fie limitată la 5 mii de persoane. Solicitanții erau obligați să cu cunoască şi să respecte prevederile Constituției şi să întrunească cumulativ anumite condiții: să aibă o bună reputație economică și financiară; să nu prezinte pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului; să varse contribuția la Fondul de investiții publice. În numărul de 5 mii de persoane intrau și membrii de familie (soț, soție, copii, părinți) a persoanei care a obținut cetățenia, conform prevederilor menționate supra.

În acest context Vă informez că, în conformitate cu prevederile din proiectul actual sintagma „5 mii de persoane” s-a modificat în „5 mii de solicitanți principali”. Noțiunea de „solicitant principal” reprezintă cetățeanul străin sau apatridul, care solicită obținerea cetățeniei. Prin urmare în acest număr nu sunt incluși membrii de familie (soț, soție, copii, părinţi). Astfel, limita de 5 mii de persoane este compromisă prin posibila creștere a acestui număr la câteva zeci de mii.

Un alt aspect grav ține de faptul că prin prevederile propuse, persoanele care vor obține prin această modalitate cetățenia R. Moldova, (solicitanți principali și membrii familiei) sunt exceptați de condiția cunoașterii prevederilor Constituției Republicii Moldova și a limbii de stat. Această prevedere anterior se referea doar la pensionarii pentru limită de vârstă și invalizii a căror invaliditate este stabilită pe o perioadă nedeterminată. Astfel, chiar dacă solicitanți principali și membrii familiei nu sunt pensionari și persoane cu dizabilități aceștia nu vor fi obligați să cunoască Constituția și limba oficială a statului, ceea ce generează, din punctul nostru de vedere, riscuri.

Alt aspect dubios este și prevederea conform căreia Decretul Președintelui Republicii Moldova privind acordarea cetățeniei pentru investiții va conține doar date de identificare ale dosarelor solicitanților, fără a indica numele și prenumele acestora.

Este straniu că se dorește secretizarea în acest caz pentru cei care vor obține cetățenie pentru investiții, și e plauzibilă situația când aceste investiții ar putea proveni din fraude, iar încetățenirea în baza unei legi interpretabile ar cerea premisele legalizării activelor ilegale.

Printre altele, în raportul de expertiză anticorupție a CNA se menționează despre faptul că proiectul conține factori și riscuri de corupție și este necesară excluderea unor norme potențial coruptibile. Proiectul e fost examinat pentru lectură finală fără a se examina raportul CNA.
Nu vreau numele meu să fie asociat cu acest proiect de lege, am refuzat să semnez, în calitate de președinte al Comisiei, orice act administrativ al Comisiei, aferent proiectului”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

andrei 24.05.2018 16:57

câți fricoși în parlament.. asta e ceva strașnic! bine că a demisionat!

Dragos 24.05.2018 19:18

Toata Drojdia Societatii de pe intreg mapamondul, inclusiv arabi, rusi, izraeliti etc. toata scursura, toti banditii, toti talharii, criminalii de teapa lui VlAdolf Gorgonovici ot inGrozesti, toti traficantii de carne vie, arme, droguri de teapa lui Vlad Tepuitorul zis Cocainatorul vor obtine cu usurinta cetatenia RMicii. Astfel, tara asta vs curul Europei, tara asta cu noroacele legate de Nesfanta Treime (Plahamas, Dodonbas si PorcuSOR va deveni Spalatorie de bani, Paradis fiscal cu toate ingredientele, inclusiv cu Arena aia banditeasca. Astfel, RMica saracuta va deveni o pestera a talharilor internationali; un pericol la granite UE, Romaniei.

Neculai 24.05.2018 21:28

Este f. perioculos intradevar. Este un cal trojan pentru obiective politice de culise prin stramutarea ciudata a unor resurse umane asa zis "inestitionale" in acest scop. RM primeste investitii pe cale sanatoasa pe baze economice si nu in acest fel.Este cal croit sa permita unor oligarhi CSI sau chiar asiatici sa "spele" bani in RM. RM a spalat 20 mild.$ si s-a ales cu nimic. Aceasta lege va legifera acest lucru in plus oligarhi tip CSI vor conduce un razboi politic si geo politic promovind faradelegi care sa le apere interesele (vezi furtul miliardului). Asta-i practic o legalizare a ceea ce afost este si se vede ca voieste a mai fii. Ar fi o mare mare greseala aceasta lege si in RM unde aceasta lege va legaliza speculativ toata crima economica mai ales cea de tip international. Mare grija mare !...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md