19:44:27 17.06.2024
Stiri

Socialiștii CONTRAATACĂ, după ce Dodon a fost chemat astăzi în fața procurorilor. Aceștia cer INVESTIGAREA vicepremierului Spînu pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu” în chestiunea asigurării securității energetice

Actualitate 25.01.2022 11:22 Vizualizări7513 Autor: Ziarul National
Socialiștii CONTRAATACĂ, după ce Dodon a fost chemat astăzi în fața procurorilor. Aceștia cer INVESTIGAREA vicepremierului Spînu pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu” în chestiunea asigurării securității energetice


UPDATE // Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, consideră că reprezentanții Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor”, care au cerut astăzi Procuraturii Generală să-l investigheze, ar trebui mai întâi să depună un autodenunț despre cum a fost semnat în 2006 contractul cu „Gazprom”, dar și anexele acestuia.

„Am văzut că reprezentanții Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor” au început să își facă griji referitor la situația de pe piața gazelor. Recomand domnului Oleg Reidman și întregului bloc să facă, toți în grup, un autodenunț la Procuratură pe următoarele fapte:

-Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania „Moldovagaz” la datorii de sute de milioane;

-Să explice cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract;

-Să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului;

-Să explice cum au acceptat datoria față de „Factoring Finance”, inclusiv penalități, de peste 270 de milioane de USD;

-Să explice cum au cedat cote-părți din compania „Moldovagaz” către „Gazprom”;

-Să explice cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, „Moldovagaz” și s-au îmbogățit pe parcursul anilor;

-Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?;

Eu pot doar să le ofer câțiva juriști care să îi ajute să scrie acel autodenunț. Iar oamenilor le promit că vom duce auditul datoriilor la bun sfârșit și vom prezenta toate concluziile referitor la aceste subiecte. Republica trebuie să își cunoască „eroii” vremurilor din trecut”, a replicat Andrei Spînu.
Reprezentanții fracțiunii Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor” din Parlament au adresat o sesizare la Procuratura Generală, prin care solicită investigarea acțiunilor/inacțiunilor vicepremierului Andrei Spînu în asigurarea securității energetice a R. Moldova.

Potrivit socialiștilor, Spînu, responsabil de asigurarea securității energetice, nu a demarat la timp negocierile cu „Gazprom”, iar din acest motiv R. Moldova se confruntă aproape în fiecare lună cu crize energetice. De asemenea, Spînu e acuzat că a negociat prost cu „Gazprom”, deși anterior afirma că rușii au acceptat condițiile puse de partea moldovenească.

Totodată, reprezentanții Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor” au cerut Procuraturii Generale să examineze legalitatea oferirii banilor din bugetul de stat pentru procurarea gazului din surse alternative.

Socialiștii mai cer ca procurorii să ofere și un răspuns privind legalitatea deciziei de a aloca companiei „Energocom” 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat, pentru procurarea gazelor din surse alternative.

De menționat că această solicitare a fost făcută chiar în ziua în care președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, a fost citat la Procuratura Generală să dea explicații în dosarul „Energocom”, prin care statul a fost prejudiciat cu circa 12 milioane de dolari.

Dodon a sosit la ora 10.00 la Procuratura Generală, însoțit de avocatul său.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md