10:26:29 20.04.2024
Stiri

Premierul Chicu anunță RELUAREA tuturor activităților economice, chiar dacă pandemia de COVID – 19 nu bate în retragere. Acesta ÎNVINUIEȘTE opoziția pentru creșterea numărului de infectați

Actualitate 11.06.2020 09:05 Vizualizări4518 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu anunță RELUAREA tuturor activităților economice, chiar dacă pandemia de COVID – 19 nu bate în retragere. Acesta ÎNVINUIEȘTE opoziția pentru creșterea numărului de infectați


Prim-ministrul Ion Chicu susține că până la 30 iunie, în pofida faptului că sunt înregistrate zilnic tot mai multe cazuri noi de COVID – 19, vor fi reluate toate activitățile economice. Oficialul este convins că R. Moldova ar fi înregistrat acum mai puține cazuri de infectare, dacă opoziția nu ar fi blocat creditul rusesc de 200 de milioane de euro.

„După 15 mai am fost nevoiți să relaxăm mai multe activități economice. Poate, dacă niște iresponsabili politici nu blocau fără nici un temei plauzibil, din motive exclusiv geopolitice, circa 4,2 miliarde de lei din creditul rusesc, identificam posibilități de a menține carantina încă pe o perioadă (acei bani ne permiteau să mai finanțăm unele măsuri suplimentare de suport pentru populație și business)”, a menționat Chicu.

Potrivit acestuia, fără reluarea treptată a activităților economice, R. Moldova ar fi intrat în colaps financiar și bugetar.

„Iar lăsarea oamenilor fără salarii și pensii ar avea efecte cumulative, inclusiv asupra sănătății cetățenilor, cu mult mai grave. Noi nu mai putem închide activitățile economice, nu mai putem lăsa oamenii fără sursă de existență. Respectiv, până la 30 iunie vor fi reluate toate activitățile economice”, a punctat sursa citată.

Citește și: OMS s-a răzgândit. A fost ANULATĂ informarea că asimptomaticii transmit „foarte rar” coronavirusul

De asemenea, Ion Chicu s-a referit și la unele neclarități ale Organizației Mondiale a Sănătății în legătură cu acest virus.

„Spre regret, neclaritățile și incertitudinile legate de acest virus, schimbările frecvente „de optică” privind natura și caracteristicile COVID19, transformă orice strategie de luptă cu acesta (mai degrabă) într-un „suflat și la apă rece”. Personal, am susținut această abordare. Din lipsă de claritate - este cea mai corect. Am urmat cu strictețe orice recomandare a OMS încă de la sfărșitul luni ianuarie 2020, când această organizație a anunțat alertă internațională. Sunt sigur, că anume această abordare ne-a permis să avem una din cele mai mici rate a deceselor de COVID- 19 în Europa, iar la capitolul decese sau număr de cazuri la 1 mln. populație - să fim pe locul 20 din 48 pe continent”, a adăugat Chicu.

Totodată, premierul crede că focusarea exclusivă pe măsurile de combatere a virusului afectează oamenii pe alte dimensiuni.

„Din data apariției primului caz de COVID- 19 în țară, de această maladie au decedat zilnic în medie 4 persoane. Mai mult de 90% din ei au avut și alte boli grave. Raportat la numărul total de decese zilnice, această cifră consituie circa 3%. În această perioadă, de zeci de ori mai mulți oameni au decedat de boli cardio-vasculare sau alte maladii grele (în mediu avem circa 110 decese zilnic). Ocuparea locurilor din spitale aproape exclusiv cu bolnavi de acest virus, limitează posibilitățile de tratament de alte maladii, care răpun cu mult mai multe vieți”.

Referindu-se, probabil, la numărul record de persoane infectate într-o zi în R. Moldova (296 de cazuri), Ion Chicu a venit cu o explicație. „Între timp, ieri în lume s-a înregistrat cel mai mare număr de infectați cu COVID - 19 - 135 de mii”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md