11:28:43 25.05.2019
 
Stiri

PD denunță mai multe ÎNCĂLCĂRI comise de PSRM, PAS și PPDA și sesizează CEC: „Aceste ilegalități pot influența în mod negativ procesul electoral”

Politică 07.12.2018 09:30 Vizualizări3288 Autor: Ziarul National
PD denunță mai multe ÎNCĂLCĂRI comise de PSRM, PAS și PPDA și sesizează CEC: „Aceste ilegalități pot influența în mod negativ procesul electoral”

Partidul Democrat din Moldova (PD) constată apariția, în ajunul campaniei electorale, a mai multor derapaje în ceea ce privește încălcarea de către unele partide și organizații civice a dispozițiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral și Codului audiovizualului. Aceste ilegalități ar fi fost comise, în opinia PD, de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr”, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și de unele asociații obștești.

Potrivit PD, este vorba despre ilegalități care pot influența în mod negativ procesul electoral.

„Din acest motiv, PD a decis să sesizeze oficial instituțiile responsabile de organizarea alegerilor. Totodată, dorim să informăm opinia publică în legătură cu modul incorect prin care unele partide încearcă să influențeze rezultatul alegerilor și să discrediteze desfășurarea lor. Avem toate motivele să credem că partidele care comit aceste ilegalități o fac deoarece, după cele patru sondaje de opinie date recent publicității, au înțeles că susținerea lor este tot mai redusă în rândul cetățenilor și încearcă să prevină un eșec în alegeri prin astfel de fraude, încă din perioada preelectorală”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii conduse de Vlad Plahotniuc.

Reprezentanții PD au oferit și câteva exemple „de sfidare a legii din partea celor menționați”.

1.În cazul alegerilor parlamentare, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Cu toate acestea, PSRM a început cu mult timp înainte acest proces. De asemenea, șeful statului se implică direct în promovarea politică a PSRM.

2.Până în prezent, CEC nu a înregistrat vreun bloc electoral. Cu toate acestea, remarcăm faptul că deja de câteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea unui așa-zis bloc electoral, intitulat „Acum”. Agitația electorală este făcută de către reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, precum și de cei ai Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, dar în numele acestui bloc inexistent din punct de vedere legal. În acest sens, se consemnează următoarele acțiuni de agitație electorală, desfășurate înainte de termen, de reprezentanții celor două partide politice în favoarea așa-zisului bloc electoral „Acum”: distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web acum.md etc. În context, cerem să se atragă atenție și la aspectele de finanțare a acestor acțiuni de agitație electorală. Nu este clar cine achită toate aceste cheltuieli de campanie, pentru că nici PAS și nici Platforma DA nu pot achita materiale și cheltuieli pentru acțiuni de promovare a așa-zisului bloc „Acum”. Cu toate acestea, acțiunile lor publice sunt de promovare a blocului electoral și nu a partidelor legal constituite.

3.Un șir de asociații obștești se implică tot mai activ și deschis în campanii ilegale de promovare politică a unor potențiali concurenți electorali, iar cel mai grav este că acestea sunt finanțate din surse externe, ceea ce este categoric interzis de lege. Avem de-a face cu o finanțare mascată din bani externi a unor acțiuni cu caracter electoral. Toate aceste acțiuni ilegale urmează să fie documentate și transmise instituțiilor abilitate.

4.PAS și PPDA continuă să calce în picioare legislația prin efectuarea de deplasări în străinătate finanțate din surse externe, după modelul ilegalităților grave din scandalosul caz „Open Dialog”, aflat în anchetă națională și internațională, cu implicarea celor două partide menționate.

5.Mai mulți radiodifuzori distribuie știri neadevărate, obținute inclusiv prin utilizarea unor false identități în dialogul cu persoanele intervievate. Un exemplu de acest gen este reportajul „Angajați de la poștă, emisari ai PD”, unde jurnaliștii de la Jurnal TV s-au prezentat în mod fals ca fiind reprezentanți ai PD. Acest caz de furt de identitate și manipulare a fost deja semnalat către CCA.

„Acestea sunt doar câteva exemple de sfidare a legii, prin metode care se pare că au devenit o practică de zi cu zi a unor partide și organizații. Acestea încearcă, prin nerespectarea legii, să-și creeze avantaje electorale incorecte și să influențeze rezultatul alegerilor încă din perioada pre-electorală”, spun democrații.

În acest sens, formațiunea lui Vlad Plahotniuc a cerut partidelor politice menționate să „înceteze imediat aceste practici ilegale, să revină pe calea legalității și să înceteze să facă acțiuni prin care să compromită procesul electoral”.

„Cerem instituțiilor statului să asigure respectarea legii, să monitorizeze cu maximă atenție acest comportament ilegal al unor organizații, să le analizeze cu obiectivitate prin prisma legislației și să ia deciziile care se impun pentru a stopa aceste practici ilegale. PD dorește ca alegerile parlamentare să se desfășoare în cele mai bune condiții și în spirit democratic. În acest scop, a fost creat un grup de lucru format din juriști și experți în materie electorală, care va monitoriza modul în care se desfășoară procesul pre-electoral și electoral, va analiza fiecare încălcare a legii și o va prezenta instituțiilor abilitate, dar și partenerilor externi interesați de alegerile care urmează să aibă loc în R. Moldova”, se mai arată în comunicatul PD.

Vom reveni cu răspunsurile reprezentanților PAS, PPDA și PSRM la acuzațiile democraților.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

pumnal 07.12.2018 09:51

de unde sa ceri corectitudine de la cei care u guvernat si au scurs tara asta

Daniela 07.12.2018 09:55

TRAȘI LA RĂSPUNDERE ȘI ELIMINAȚI DIN CURSA ELECTORALĂ. DAR SE PARE CĂ LUI NĂSTASE ÎI PLACE SĂ CALCE PE ACEEAȘI GREBLĂ DE MAI MULTE ORI.

Rustin 07.12.2018 11:58

Și credeți că are să-l sancșioneze cineva?! Năstase sste un ipocrit, el special încalcă ca apoi să se victimimizeze.

Solon 07.12.2018 13:21

Cand e vorba de atentate la ordinea constitutionala, de formare a structurilor de guvernare, nu poate fi vorba de ,,derapaje, ci de crime antistatale, Cine e atent la procesul de guvernare vede ca unii fac din zori si pana seara doar ,,publicitate politica in favoarea sa pentru a se mentine la putere cu orice pret. Apropate toata presa este partinica. banii sunt folositi doar in interese politice. Tot ce se face este propaganda de partid. In asemenea situatie Poporul nu mai este suveran. El este o unealta pentru votare. Ar trebui ca Codul penal sa aiba un articol in care cei care atenteaza la ordine constitutucionala prin falsuri, defaimari manipulare sa fie sanctionat cu cel putin 8 ani detentie In acest scop ar trebui sa fie mai activa procuratura si SIS..

Petronel 07.12.2018 14:20

Astia de la PLDM, PL si PAScuDA incalga legislatia in mod abuziv.

Victorhugo 07.12.2018 15:10

Aţi observat, că în ultimul timp acestui personaj al lui Victor Hugo,"l'omchiri", rătăcit în politica moldovenească, i-a cam pierit zâmbetul maiestos, odată cu afişarea datelor reale ale barometrelor opiniei publice ? De aia s-a şi lansat în luarea prăjinii pe dinainte, ca o precupeaţă din târgul de proşti , de parcă lumea cea bună n-ar cunoaşte, că toată "ţuţăraia" lor pedistă demult şi-a lansat campania electorală, ungând oichii lumii cu promisiuni deşarte, tăieri fastuoase de panglici şi lansări de proiecte populiste prin care vor fi spălaţi banii statului.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md