06:53:26 24.05.2024
Stiri

Partidul Maiei Sandu îi cere Guvernului să RETRAGĂ IMEDIAT proiectul legii bugetului și cel al politicii fiscale: „Guvernarea lui Dodon încearcă să BOȚEASCĂ aceste documente, ca să nu iasă la iveală toate SCHEMELE”

Actualitate 02.12.2020 10:45 Vizualizări2260 Autor: Ziarul National
Partidul Maiei Sandu îi cere Guvernului să RETRAGĂ IMEDIAT proiectul legii bugetului și cel al politicii fiscale: „Guvernarea lui Dodon încearcă să BOȚEASCĂ aceste documente, ca să nu iasă la iveală toate SCHEMELE”


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) îi solicită Guvernului să retragă imediat din Parlament proiectul legii bugetului de stat, dar și proiectul politicii fiscale pentru anul 2021, deoarece aceste documente, în forma propusă, vor arunca R. Moldova „într-o sărăcie și mai mare”.

„Guvernul urmează să propună Parlamentului proiecte noi, care să corespundă nevoilor oamenilor. Guvernarea lui Dodon, susținută în Parlament de o nouă alianță dintre PSRM, Șor și transfugi, continuă să bată în cetățeni în plină criză, chiar dacă la alegerile prezidențiale oamenii au spus clar că acest sistem de hoție nu mai poate continua. În loc să fie ajutați cei care și-au pierdut locurile de muncă, guvernarea continuă cu schemele, cu promovarea unor oameni compromiși și legi făcute doar pentru grupările de interese”, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, liderul fracțiunii PAS din Parlament, Igor Grosu.

Potrivit lui Grosu, Dodon și Chicu au lăsat cetățenii și agenții economici de izbeliște, „iar acum au tupeul să vină în Parlament cu o politică bugetar-fiscală și un proiect de buget pentru 2021 rupt de realitate”.

„Guvernarea lui Dodon vine cu aceste documente pe furiș, fără să le lase suficient timp deputaților să le studieze. Încearcă să le boțească repede, astfel ca să nu iasă la iveală toate schemele și nedreptățile pe care le introduc. Se grăbesc pentru ca Dodon să promulge aceste legi în ultimele zile de mandat și să lase o moștenire pe potriva urii și mârșăveniei demonstrate în campania electorală. Proiectele respective, așa cum arată acum, vor arunca țara într-o sărăcie și mai mare”, a punctat deputatul.

Liderul fracțiunii PAS a enumerat motivele pentru care documentele respective nu pot fi acceptate.

„Se introduc scheme prin care bugetul pierde sute de milioane de lei. Una din ele este celebra schemă cu țigări a lui Nichiforciuc, care vine prin această politică fiscală. Se introduce o nouă definiție de țigarete - cigarillos. Acest tip de țigări, comercializate de întreprinderi controlate de Nichiforciuc și Andronache, vor beneficia de accize mult mai mici și vor fi scutite de obligativitatea aplicării avertismentului de sănătate. Prin această modificare, statul va pierde în medie 10 lei pentru fiecare pachet de țigări vândut de firmele lui Nichiforciuc și Andronache. 10 lei care vor merge direct în buzunarele corupților din Parlament, nemaivorbind de costurile pentru sănătatea oamenilor, pentru că acestea sunt țigări de proastă calitate.

O altă schemă inclusă prin ușa din spate ține de importul masiv al medicamentelor neautorizate prin piața locală, prin completarea articolului 11, alineatul 8 din Legea cu privire la activitatea farmaceutică. Nu știm concret cine va beneficia de această schemă, dar cu siguranță nu este străină de deputații care îi asigură susținerea.

Se mai introduc facilități fiscale pentru pariuri, o altă preocupare a Guvernului lui Dodon și se aruncă încă 68 de milioane de lei pe Arena Națională, un proiect conceput și implementat ca o simplă schemă de delapidare a banului statului”, a conchis Igor Grosu.

Și fracțiunea Platformei „DA” a anunțat că va cere astăzi, la ședința Biroului Permanent al Parlamentului, ca documentele ce țin de politica fiscală și bugetul pentru 2021 să nu fie examinate săptămâna aceasta în prima lectură.

„Cele mai importante proiecte financiar-economice sunt deja propuse pentru examinarea în cadrul comisiilor permanente. Este o bătaie de joc și sfidare a Parlamentului! Să examinăm peste o sută de pagini într-o zi… Vă amintesc că proiectele bugetelor, în general, au apărut în spațiul public doar luni seara. După ce Guvernul a întârziat să prezinte politica bugetar-fiscală și bugetele cu două luni, acum acest executiv al lui Dodon, aflat la ușa de ieșire, forțează nota, iar socialiștii ascultă docil ordinul hazardat al vojdiului disperat”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md