07:45:06 22.01.2021
 
Stiri

DOC // INTERESE: Politica bugetar-fiscală a lui Chicu și interesele deputatului Nichiforciuc. „Statul pierde zeci de milioane de lei”

Actualitate 02.12.2020 09:47 Vizualizări1930 Autor: Ziarul National
DOC // INTERESE: Politica bugetar-fiscală a lui Chicu și interesele deputatului Nichiforciuc. „Statul pierde zeci de milioane de lei” Deschide
Fostul democrat Eugeniu Nichiforciuc, actualmente deputat neafiliat


Proiectul legii privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, aprobat în această săptămână de către Guvernul Chicu, conține prevederi menite să promoveze interese obscure ale unor deputați.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, scoate în vileag un amendament care se referea la țigarete al deputatului Eugeniu Nichiforciuc, introdus anterior „pe furiș” la proiectul de lege care ținea de preluarea atribuțiilor de urmărire penală de la MAI de către Serviciul Fiscal, care apare și în documentul aprobat luni de Cabinetul Chicu.

În iulie 2020, acest amendament nu a fost aprobat de către Parlament, la insistența deputatului Radu Marian, care a dejucat planul lui Nichiforciuc.

„Credeți că parlamentarul a renunțat la idee? Nu desigur! Îl regăsim în chiar politica „bugetar-fiscală” adoptată de Guvernul Chicu. Astfel, prin art.XXVII din proiect, la articolul 2 al Legii nr. 278/2007 privind controlul tutunului (Monitorul Oficial, 2008, nr. 47-48 art. 139) după noțiunea „țigarete” se introduce noțiunea „țigarete de foi (cigarillos) - trabuc de dimensiuni mici cu o greutate maximă de 3 grame fiecare”. Este exact motivarea conținută în amendamentul lui Eugen Nichiforciuc la proiectul de atunci – noțiunea respectivă se regăsește în Hotărârea Guvernului nr. 1065/2016 pentru aprobarea regulamentelor sanitare privind produsele din tutun şi produsele conexe, dar nu este în lege. Care-i ideea? Accizele la aceste țigarete sunt cu mult mai mici decât în cazul țigărilor obișnuite – se aplică doar la 41% din valoarea în lei. Pe pachetele acestor produse nu este obligatoriu să se aplice avertismentele de sănătate obișnuite, chiar dacă sunt mult mai nocive ca țigaretele obișnuite. Ca rezultat, statul pierde zeci de milioane de lei din cauza vânzării acestor tipuri de țigări. Mai mult, deoarece acest tip de țigări pe moment nu este prevăzut în Legii nr. 278/2007, respectiv acestea nici nu pot fi importate/comercializate în țară”, a dezvăluit deputatul Sergiu Litvinenco.Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md