22:56:03 27.05.2024
Stiri

Guvernul SUSPENDĂ finanţarea lucrărilor la gazoductul Ungheni-Chişinău

Economie 18.10.2015 13:42 Vizualizări3277 Autor: Galina Munteanu
Guvernul SUSPENDĂ finanţarea lucrărilor la gazoductul Ungheni-Chişinău


Guvernul a aprobat pe 15 octombrie curent propunerea Ministerului Finanţelor de rectificare bugetară pentru anul 2015 cu reducerea veniturilor cu 3,9% şi a cheltuielilor cu 4,6%, scrie portalul mold-street.com. Astfel, potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat urmează a fi diminuate cu 1 186 milioane de lei, iar cheltuielile - cu circa 1 590 milioane de lei.

„Veniturile şi cheltuielile sunt ajustate ca urmare a evoluţiilor macroeconomice recente şi prognozelor recente şi prognozelor până la finele anului, îngheţării temporare de către partenerii de dezvoltare a suportului bugetar extern, suplimentării ajutorului social şi a ajutorului pentru perioada rece a anului în legătură cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale”, a menţionat Anatol Arapu, citat de sursă.

De asemenea, unul dintre domeniile cele mai afectate de rectificarea bugetară va fi complexul pentru combustibil şi energie. Astfel, cheltuielile pentru acest domeniu se vor diminua cu 395,2 milioane de lei sau cu 66,4% faţă de bugetul aprobat.

„Motivul principal pentru această reducere abruptă este „nefinalizarea lucrărilor de proiectare şi expertiză în anul curent şi cele ce ţin de construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău”, se arată în document. Astfel, Guvernul nu va mai aloca în acest scop 300 de milioane de lei”, precizează sursa citată.

Alte 122,6 milioane de lei nu vor fi alocate în Fondul de Eficienţă Energetică, „luând în consideraţie prezenţa soldurilor de mijloace financiare pe conturile de decontare”.

De notat că, zilele trecute, viceministrul Economiei Valeriu Triboi a declarat că lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău vor demara „în câteva luni”, cel mai probabil în primăvara anului 2016.

„În proces de finalizare se află studiul de fezabilitate, după aprobarea căruia vor demara proiectul tehnic şi lucrările propriu - zise”, a menţionat viceministrul. Potrivit acestuia, lucrările de construcţie se preconizează a fi finalizate în mai 2018. Costul total al proiectului este de 83 de milioane de euro, iar dacă R. Moldova va dori să devină o ţară tranzitară de gaz natural, este necesară construcţia unei staţii de comprimare, care va majora costul total al lucrărilor cu încă 30 de milioane de euro.

În acelaşi timp, Ministerul Economiei a anunţat că pe 14 octombrie, în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare comercial-economică, părţile au discutat realizarea proiectelor în sectorul energetic, în special pe segmentul de interconexiuni, aşa încât să fie respectaţi termenii de implementare stabiliţi în Memorandumul de înţelegere semnat de Guvernul României şi cel al R. Moldova, semnat la 21 mai 2015, notează mold-street.com.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md