19:04:14 26.07.2021
 
Stiri

Avocatul POPURULUI solicită CEC-ului să revizuiască în regim de urgență lista secțiilor de votare în străinătate, prin majorarea numărului acestora până la 191

Actualitate 24.06.2021 17:59 Vizualizări1306 Autor: Ziarul National
Avocatul POPURULUI solicită CEC-ului să revizuiască în regim de urgență lista secțiilor de votare în străinătate, prin majorarea numărului acestora până la 191


Avocatul Poporului solicită Comisiei Electorale Centrale (CEC) revizuirea în regim de urgență a listei secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 prin majorarea numărului acestora, potrivit evaluărilor prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) la 4 iunie 2021.

Un aviz cu recomandări în acest sens a fost expediat astăzi pe numele președintelui CEC, Dorin Cimil. În susținerea recomandării sale, Avocatul Poporului face trimitere la standardele naționale și internaționale, reafirmând că universalitatea sufragiului reprezintă realizarea dreptului electoral indiferent de reședință, sex, rasă, naționalitate, limbă, proveniența socială, funcția deținută sau exercitată, genul de activitate, religie, aspirații politice, avere sau de alte criterii si circumstanțe.

Citește și: CEC a IGNORAT hotărârea CSJ și a decis să deschidă 150 de secții de votare peste hotare pentru 1 000 000 de moldoveni din DIASPORĂ

În aviz se subliniază că toate raționamentele enumerate au fost luate anterior în calcul atât de către Curtea de Apel, cât și de Curtea Supremă de Justiție.

„Luând la baza evaluările MAEIE, Avocatul Poporului susține că, în condițiile în care Codul electoral stabilește că CEC expediază birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în afara R. Moldova un număr de până la 5 000 buletine de vot pentru fiecare secție de votare, soluția optimă pentru exercitarea dreptului la vot de către fiecare cetățean este crearea unui număr mai mare de secții de votare. Cetățenii R. Moldova care domiciliază în afara țârii beneficiază de drepturi electorale depline în condițiile Codului electoral. Guvernul R. Moldova, CEC, misiunile diplomatice și oficiile consulare sunt obligate să creeze condiții pentru ca cetățenii să-și exercite liber drepturile lor electorale”, se arată în recomandările expediate la adresa CEC.

Avocatul Poporului face trimitere și la Comisia de la Veneția, care spune explicit că „sistemul votului din străinătate se adaptează la particularitățile fiecărei țări, inclusiv în ce privește constrângeri vizând infrastructura, administrația și bugetul, modalitățile de alegeri și gradul de încredere a publicului”.

„Or, în condițiile în care MAEIE a evaluat posibilitatea deschiderii a 191 de secții de votare, confirmând în acest mod existența unor premise reale pentru asigurarea dreptului la vot pentru un număr mai mare de persoane, în baza rezultatelor participării la vot a reprezentanților diasporei din alegerile prezidențiale 2020, dar și a înregistrărilor prealabile ale alegătorilor din străinătate, Avocatul Poporului e de părere că în cadrulscrutinului din 11 iulie 2021, CEC urmează să țină cont de necesitățile reale și evaluările MAEIE, astfel încât să fie oferite șanse egale tuturor cetățenilor R. Moldova care doresc să-și exercite dreptul la vot indiferent de domiciliu acestora. În temeiul celor expuse, Avocatul Poporului a recomandat CEC revizuirea în regim de urgență a listei secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, prin majorarea numărului secțiilor de votare potrivit evaluărilor prezentate deMAEIE și listei inițiale a CEC din 4 iunie 2021”, conchide sursa citată.

De menționat că magistrații Curții de Apel Chișinău și Curții Supreme de Justiție au anulat decizia CEC privind deschiderea a 146 de secții de votare peste hotare și hotărât ca la scrutinul din 11 iulie să fie instituite cel puțin 191 de secții de votare pentru diasporă. CEC nu a ținut cont de decizia CSJ și a hotărât să fie deschise doar 150 de secții de votare în străinătate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

i. potcoavă 24.06.2021 18:27

O solicitare absolut constituțională!!! În cazul neglijării de către CEC a acestei cerințe, legal și just membrii CEC, trebuie diferiți justiției și pornirea dosarelor penale, altfel acesta nu e stat. E aceiași situație oribilă de îngrădire a drepturilor cetățenilor din stânga Nistrului care permite unor concurenți electorali să întrețină tratative și negocieri obscure în timp ce alții sunt supuși unor umilințe înjositoare... Una se vorbește și alta se ”fumează”..

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md