05:32:27 03.12.2021
Stiri

CEC a decis să RENUNȚE la cele trei secții de votare din Corjova și municipiul Tighina, localități cu regim sporit de SECURITATE și necontrolate de autoritățile constituționale ale R. Moldova

Actualitate 15.06.2021 16:36 Vizualizări1612 Autor: Ziarul National
CEC a decis să RENUNȚE la cele trei secții de votare din Corjova și municipiul Tighina, localități cu regim sporit de SECURITATE și necontrolate de autoritățile constituționale ale R. Moldova


Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis astăzi să excludă cele trei secții de votare, care urmau a fi constituite pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova. Este vorba de secțiile de votare din comuna Corjova, raionul Dubăsari, și din municipiul Tighina, localități cu regim sporit de securitate.

Decizia a fost luată urmare discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control și în vederea prevenirii și neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral.

„Inspectoratul General al Poliției a constatat dificultăți pentru forțele de ordine întru asigurarea bunei funcționalități a procesului electoral în secțiile de votare din municipiul Tighina și comuna Corjova, raionul Dubăsari. În ceea ce privește celelalte secții de votare, Comisia a fost informată despre disponibilitatea asigurării măsurilor stabilite privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul aceste secții”, se arată în decizia CEC.

Astfel, CEC a dispus organizarea a 41 de secții de votare distincte pentru alegătorii din stânga Nistrului, cu una mai puțin decât la prezidențialele din toamna trecută.

Potrivit datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale de la Chișinău, sunt înregistrați peste 258 de mii de cetățeni cu drept de vot ai R. Moldova.

CITIȚI și SIS dă ALARMA în privința deschiderii de către CEC a unor secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului: „Se creează circumstanțe pentru FRAUDAREA scrutinului la aceste secții de votare”

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), unele partide politice, dar și Asociației „Promo-LEX” și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu deschiderea a celor trei secții de votare.

CITIȚI și „Promo-LEX” atenționează asupra unor riscuri semnificative pentru securitatea procesului electoral, după ce autoritatea electorală a decis să deschidă secții de vot la Tighina și Corjova pentru transnistreni

„Urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, SIS constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC 5 iunie 2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Tighina. Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, una - în comuna Corjova, raionul Dubăsari, și celelalte două - în municipiul Tighina, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale R. Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente. De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, menționează SIS.

Citește și: CEC-ul ar fi acționat la COMANDA lui Igor Dodon când a decis să deschidă doar 139 de secții de votare peste hotare: „Putem și trebuie să ne așteptăm la o FALSIFICARE a rezultatelor alegerilor în favoarea acestui agent electoral”

Decizia CEC a fost contestată în instanța de judecată, iar Curtea Supremă de Justiție a solicitat luni opinia Curții Constituționale cu privire la legalitatea deschiderii unor secții de vot pe teritoriul necontrolat de către autoritățile de la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md