22:49:32 06.12.2022
Stiri

Tiraspolul vrea COMPROMIS de la Chișinău pentru a relua negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean

Politică 19.02.2016 15:17 Vizualizări1453 Autor: Ziarul National
Tiraspolul vrea COMPROMIS de la Chișinău pentru a relua negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean novostipmr.com


Reluarea negocierilor pentru soluționarea conflictului din Transnistria, în formatul de 5+2 (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE și SUA), depinde de disponibilitatea pe care o are Chișinăul pentru un compromis, a declarat vineri așa-zisul ministru de externe al regiunii separatiste, Vitali Ignatiev.

„Reluarea dialogului complex depinde de disponibilitatea părții moldovenești de a rezolva problemele practice, la toate nivelurile, și de a merge în direcția găsirii unui compromis”, a afirmat Ignatiev, citat de agențiile TASS și Agerpres.

El a acuzat Chișinăul că „nu a manifestat până acum disponibilitate de a se ajunge la un acord și că a sabotat mecanismul de negocieri”.

Ignatiev a amintit că emisarul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Cord Meier-Klodt, a efectuat recent o vizită la Tiraspol, precizând totodată că problema reluării negocierilor a fost discutată și cu reprezentantul rus pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev.

Formatul de 5+2, la care Chișinăul și Tiraspolul participă cu drepturi egale ca părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE — ca mediatori și SUA și UE — ca observatori, a fost instituit la sfârșitul anului 2005, dar la câteva luni discuțiile au fost blocate. Ele au fost reluate la sfârșitul anului 2011, dar din iunie 2014 nu a mai avut loc nicio rundă de discuții, Tiraspolul invocând diverse motive pentru a nu participa la negocieri.

Președinția germană a OSCE, prin reprezentantul său special pentru reglementarea transnistreană Cord Meier-Klodt, care a efectuat la începutul acestei săptămâni vizite la Chișinău și Tiraspol, își exprima speranța că procesul de negocieri va fi reluat în acest an.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md