18:42:06 16.11.2018
 
Stiri

Singura școală românească din Taraclia, SALVATĂ! Șase săli de clasă, biblioteca și laboratoarele din instituție, RENOVATE

Social 02.08.2018 11:39 Vizualizări650 Autor: Ziarul National
Singura școală românească din Taraclia, SALVATĂ! Șase săli de clasă, biblioteca și laboratoarele din instituție, RENOVATE UNIREA-ODIP

Lucrările de reparație de la unica școală cu predare în limba română din raionul Taraclia, populat preponderent de bulgari, sunt pe ultima sută de metri.

Gimnaziul-grădiniță din satul Aluatu arată astăzi altfel, grație Asociației „UNIREA-ODIP” care a inițiat o campanie de colectare de fonduri pentru reparația instituției și a bătut la ușile oficialilor pentru a salva școala. În cadrul campaniei, și intrerpreta de muzică populară Irina Loghin a donat 4 000 de euro.

Ieri, Guvernul de la Chișinău a decis să aloce peste 450 de mii de lei din bugetul de stat pentru reparația gimnaziului- grădiniță „Dimitrie Cantemir”. Astfel, aproximativ 313 mii de lei vor fi cheltuite pentru finalizarea lucrărilor la sistemul de electricitate, iar alți peste 131 de mii de lei sunt prevăzuți pentru reparația coridoarelor.

„Datorită diasporei și a altor oameni de bună-credință, reparația singurei școli cu predare în limba română din raionul Taraclia este aproape gata. Dacă la începutul verii, această instituție se afla într-o stare dezastruoasă, iar condițiile de studii erau practic imposibile, de la 1 septembrie elevii vor putea învăța în limba română la ei în localitate. Nu ne oprim aici, întrucât ne așteaptă încă multă muncă”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP”.

Dacă la început unioniștii și-au propus să repare doar cele șase săli de clasă, în urma sprijinului diasporei, aceștia vor reuși să dea o altă viață bibliotecii, dar și laboratoarelor din școală.

„Este foarte importantă implicarea diasporei, pentru că știm foarte bine că potențialul care ar putea să contribuie, să ajute se află anume în diaspora. Și de ce anume aici, în satul Aluatu? Este unica școală cu predare în limba română”, a declarat Constantin Lavric, președintele Asociației „UNIREA – ODIP” din Parma, Italia, care a efectuat o vizită la fața locului.

În gimnaziul din Aluatu învață în jur de 70 de elevi, iar instituția risca să fie închisă din cauza condițiilor deplorabile în care ajunsese instituția.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md