08:23:23 19.04.2019
 
Stiri

Sindicatele propun reducerea cotei TVA până la 5% la produsele alimentare

Advertising 29.01.2015 11:08 Vizualizări2696 Autor: Ziarul National
Sindicatele propun reducerea cotei TVA până la 5% la produsele alimentare

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) propune conducerii țării reducerea cotei TVA până la 5% la produsele alimentare, urmând experienţa pozitivă a ţărilor din Uniunea Europeană.

Conducerea CNSM susține că această reducere va constitui nu doar un factor de susţinere a păturilor defavorizate, dar totodată va fi un stimulent activ de reducere a evaziunii fiscale. De asemenea, va duce la dezvoltarea sectorului agroalimentar şi crearea de locuri de muncă prin stimularea procurării unor produse sănătoase şi creşterea consumului datorat reducerii preţurilor şi implicit majorarea încasărilor din TVA la buget.

În prezent, potrivit art. 96 din Codul fiscal, produselor alimentare li se aplică cota standard TVA de 20%, cu excepţia pâinii şi produselor de panificaţie, laptelui şi produselor lactate, producţiei din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi producţiei din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, produsă, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova şi zahărului din sfeclă de zahăr pentru care se aplică TVA în mărime de 8%. Astfel, Republica Moldova rămâne în topul statelor europene cu una din cele mai mari cote TVA la alimente. De exemplu, majoritatea țărilor europene practică impozite pentru mărfurile alimentare mai scăzute faţă de cota standard: Olanda aplică 6% TVA, Austria – 10%, Finlanda – 13%, Cehia – 10%.

În schimb, în unele state, taxarea variază în funcţie de bunurile alimentare.Astfel, Spania practică TVA redus la hrană de 4 şi 8%, Franţa taxează alimentele cu 5,5% și 19,6%, iar italienii plătesc pentru produsele alimentare 4 și 10%. Alte state practică 3 sau chiar 4 cote de TVA pentru alimente, cea mai ridicată fiind cota standard. Astfel, Polonia aplică TVA de 5%, 8% și 23%, iar Portugalia de 6%,13% și 23%.

Sunt şi state care nu impozitează deloc alimentele, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda şi Malta, unde TVA-ul la alimente este zero.De altfel, practica internaţională demonstrează că o cotă mare a TVA nu constituie întotdeauna venituri mari pentru buget. Ba dimpotrivă, cotele majorate conduc la acţiuni masive de evaziune fiscală.

Este de menţionat că veniturile Republicii Moldova din TVA constituie circa 47% din totalul veniturilor fiscale conform Legii bugetului de stat pentru anul 2014. Principala cauză a acestui indicator redus ar fi evaziunea fiscală anume pentru produsele suprataxate.

Departamentul Informațional al CNSM

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md